RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

54 буковинці продають електроенергію від сонячних батарей

Популярна нині альтернативна енергетика дає не лише екологічну енергію та автономність, а й можливість заробляти. І не лише бізнесменам, а й пересічним громадянам. Нині вже 54 буковинці офіційно продають електроенергію обленерго, яку отримують у власних господарствах завдяки "зеленому тарифу".

Продавати світло

– В Україні діє зелений тариф на електроенергію, який дозволяє громадянам заробляти гроші, – розповів "МБ" генеральний директор фірми, що займається системами сонячної енергії Рустем ДЖУРАЄВ. – Сонячні панелі генерують електроенергію – господарство споживає скільки потрібно, а надлишок продає.

Виглядає це так. Кожен мешканець може придбати сонячну електростанцію та встановити у себе вдома. Далі він має укласти угоду з обленерго, придбати спеціальний лічильник та підключитися за загальної мережі. Сонячна електростанція буде генерувати електроенергію, а всі надлишки передавати в загальну мережу. Таким чином власник сонячної станції отримуватиме безкоштовну електроенергію, а надлишки продаватиме обленерго за гроші.

Якщо ще кілька років тому про "зелений тариф" мало знали навіть наші енергетики, то нині він запроваджений на рівні закону з виписаною процедурою оформлення.

– Ми вже маємо досвід встановлення і підключення сонячних систем і пропонуємо споживачам "під ключ" аж до укладання угоди з обленерго, – каже Р. Джураєв.

За його словами, сонячні станції досить дорогі, адже їх виробляють лише за кордоном. Однак окупитися вкладені кошти можуть за 5-6 років – за рахунок власного споживання і продажу електроенергії.

Вартість встановлення панелі "під ключ" залежить від потужності станції та коштує близько 9,6 тисячі доларів (10 кВт) і 17,3 тисячі доларів (20 кВт).
Працює і в дощ, і взимку
Сучасні сонячні станції мають високий коефіцієнт корисної дії та працюють не лише у південних регіонах і не лише влітку. Так навіть у похмуру погоду та в дощ сонячна станція працює, але на третину своєї потужності. При цьому перевагою є те, що господарство підключене до єдиної енергосистеми, і якщо станція не генерує достатньо енергії, мешканці отримують необхідні кіловати як звичайні споживачі.

Встановлюють сонячні панелі насамперед на дахах будинків. Однак можна і на землі – особливо великі, які мають значну площу. Так, панель на 10 кВт займає 60 кв. метрів, на 20 кВт – 120 кв. метрів, на 30 кВт – 180 кв. метрів.

– Ми пропонуємо спеціальні металеві конструкції для встановлення панелей на землі, – каже Рустем Джураєв. – Вони мусять бути розміщені під певним кутом до сонця для більшої ефективності. Така конструкція може використовуватися як гараж чи сарай.

Тільки фірма Рустема встановила на Буковині 18 сонячних станцій, які ефективно працюють. Отож і у нашому краї є достатній потенціал для отримання сонячної енергії.

Гарантійний термін обслуговування систем – 12 років. Панелі мають значний запас міцності, адже не містять складних механізмів і за кордоном, де отримання альтернативної енергії розпочалося раніше, сонячні панелі вже працюють по 20 кроків і більше (тільки з трохи нижчим коефіцієнтом корисної дії).

Привабливий тариф

"Зелений тариф", за яким громадяни можуть продавати енергію, є досить високим, але постійно змінюється.

– Якщо енергії буде згенеровано більше, ніж споживає господарство, то ми її викуповуємо, – розповів інженер з роботи з побутовими споживачами "Чернівціобленерго" Андрій ДОВБУШ. – Гроші переказуємо на рахунок, вказаний у договорі. Тариф регулює національна комісія, нині він становить 4,98 гривні за кілоВат, у 2016 році був 5,23 гривні за кілоВат. Законодавчо дозволено встановлювати у побуті станції потужністю до 30 кВт. У нашій області наразі укладено угоди по "зеленому тарифу" з 54 буковинцями. Всі згадані 54 споживача встановили у себе сонячні станції.

Олександр АНДРУСЕНКО встановив біля свого будинку сонячну станцію потужністю 120 кВт.

– Станція є вже готовим до роботи комплексом і підключити її самостійно може той, хто знає, що таке "фаза" і розуміється на принципі роботи електромережі, – каже Олександр. – Обслуговувати панелі практично не треба – вони встановлені під кутом, тож бруд змиває дощем, і птахи на слизьку поверхню не сідають. Станція взагалі не працює лише вночі, коли темно. А за місяць влітку генерує до 1,5 тисячі кВт, взимку – до 600 кВт.

Довідка

Зелений тариф – це економічний механізм, спрямований на заохочення генерації електроенергії відновлюваною енергетикою. В Україні обленерго купують електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел (вітру і сонця). Придбання такої електроенергії гарантується в рамках довгострокових контрактів. В Україні закон про зелений тариф передбачає його дію до 2030 року.

Переваги

- Сонячна енергія доступна навіть у похмуру погоду і дощ.
- Сонце – невичерпне джерело енергії
- Батареї довго служать, не мають механізмів і потребують мінімального обслуговування.
- Екологічність – не завдає жодної шкоди довкіллю.


Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Igor
25-03-2017, 11:01
Коментарів 0 Переглядів 15 804

Теги -
Через погодні умови посівна кампанія цього року почалася раніше
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.