RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівецька міськрада не підтримала проект модернізації котельні у районі Салтикова-Щедріна

Чернівецька міська рада 23 лютого не ухвалила проект рішення щодо надання гарантії міської ради для забезпечення виконання боргових зобов’язань МКП "Чернівцітеплокомуненерго" за кредитом НЕФКО.

Із 31 зареєстрованого депутата “за” проголосувало 20, 5 утрималися, 6 не голосували, пише molbuk.ua

Зокрема, йдеться про демонстраційний проект "DemoUkrainaDH у місті Чернівці", який передбачає модернізацію котельні та теплових мереж у районі вулиць Залозецького- Салтикова-Щедріна.

Питання обговорювалося не менше години.

Керівник МКП “Теплокомуненерго” Олександр МЕЛЕНЧУК черговий раз знайомив депутатів із деталями проекту:

- Бюджет проекту складає 960 тисяч євро, із них 500 тисяч — це кредитні ресурси, 300 тисяч — грантові кошти, 160 тисяч — власне співфінансування, - пояснював О. Меленчук. - Проект передбачає модернізацію котельні на вулиці Залозецького з облаштуванням твердопаливного котла, який буде працювати на пелетах; закриття підвальної котельні у другому провулку Кармелюка, і перепідключення цих двох районів між собою. Плюс встановлення на мікрорайоні Салтикова-Щедріна індивідуальних теплових пунктів у зв'язку з тим, що він вище від основного мікрорайону Залозецького приблизно на 40 метрів.

- Ресурси будуть розподілятися таким чином: 380 тисяч євро — модернізація котельні та будівництво самого котла, 180 тисяч — це індивідуальні теплові пункти у кількості 18 штук і 326 тисяч євро — заміна мереж і перепідключення двох мікрорайонів, - провадив О. Меленчук. - Котельня у другому провулку Кармелюка була збудована у 1964 році, до 1984 року вона працювала на вугіллі, потім була газифікована і досі працює на газі. Нам необхідно модернізувати ряд котелень — на вулиці Поштовій, провулку Кармелюка, Максимовича — вони у критичному стані. Ці котельні допрацювали свій ресурс і вже сьогодні при цій температурі ми не можемо забезпечити тепловою енергією те населення, яке підключене до цієї котельні. Цим проектом передбачається модернізувати ці два райони і на виході ми зекономимо 83 відсотки споживання газу в цілому того мікрорайону і скоротимо на 92 відсотки викиди шкідливих газів.

Депутат від “Рідного міста” Анатолій ЧЕСАНОВ заявив про те, що котельню у другому провулку Кармелюка вже давно треба було закрити. Бо вона у настільки запущеному стані, що в будь-який момент може просто зірватися. Ці слова О. Меленчук підтвердив.

“Днями у котельні у другому провулку Кармелюка була така загазованість цокольного поверху, що працівники “Чернівгазу” були змушені відключити взагалі той весь мікрорайон для з'ясування обставин. Така ж ситуація і з котельнею по вулиці Дарвіна”, - підтвердив О. Меленчук.

На що А. Чесанов заявив, що котельню у провулку Кармелюка потрібно збудувати за кошти з міського бюджету:

- Питання стоїть не в отриманні кредиту, а котельню треба переносити, - заявив А. Чесанов. - На сьогодні в бюджеті є достатньо невикористаних коштів. На сьогодні це все відводиться під кредит. У громади є гроші. Це мікрорайон, де проживає біля 5 тисяч родин, а це біля 8,5 тисяч мешканців. Ця котельня вибухонебезпечна. Її треба робити і переносити. Але вже чи кредит, чи не кредит — будемо вирішувати потім.

- Насправді ця котельня проектувалася під залучення цього фінансування через свій незадовільний стан і ми півроку займаємося цєю котельнею і ніяк не можемо прийняти рішення, - зауважив О. Каспрук. І додав, що насправді у міському бюджеті вже не залишилося жодних вільних коштів: усе передбачено на ті чи інші нагальні потреби:

“Грошей у бюджеті не-ма-є. У нас є можливість залучити сьогодні кредитний фінансовий ресурс, але з такою грантовою складовою, яка перекриває всі відсотки, ще й із великим запасом. І зробити сучасну систему опалення мікрорайону. Або ми це робимо, або ми це не робимо”, - наголосив мер.

Олександр Меленчук намагався донести до депутатів, що навіть при розподіленні коштів і виділенні 15-20 мільйонів з міського бюджету на побудову котельні її не вдасться завершити до початку опалювального сезону. Лише процес проектування займе дуже багато часу. Тоді як у партнерів із НЕФКО уся документація вже готова: залишається лише підписати договір і роботи можна розпочинати хоч завтра. Хоча навіть за таких умов треба буде дуже постаратися, щоби побудувати котельню до початку опалювального сезону:

“Хотів би нагадати депутатам таку річ, що поки ми будемо бавитися зі своїми грошима, цей проект тим часом має бути виконаний за шість місяців до опалювального сезону. Він не може розтягуватися і бути перехідним. Ми і так втратили два місяці, поки чекали цих всіх моментів. Поки буде проектування, ми точно закриємо об'єкт і не розпочнемо його до початку опалювального сезону. А у наших партнерів усі ці документи вже готові, просто заключаємо договір і починаємо працювати наступного дня”.

Проте навіть такі вагомі аргументи не вплинули на депутатів. Керівник фракції “Рідного міста” Василь Продан наполягав, що з міського бюджету треба терміново виділити 15 мільйонів гривень і за них будувати котельню.

У результаті депутати не проголосували навіть за те, щоби взяти проект за основу. Його будуть повторно розглядати на черговому сесійному засіданні у понеділок, 27 лютого.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
24-02-2017, 16:54
Коментарів 0 Переглядів 2 656


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!