RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Чернівцях комісія визначатиме, кому з учасників АТО давати грошову компенсацію за житло

Майже у повному складі депутати Чернівецької міської ради проголосували за проект рішення про внесення змін та доповнень до Програми забезпечення житлом учасників АТО, затвердженої рішенням міської ради від 13 жовтня цього року, а також за зміни до затвердження порядку надання матеріальної допомоги атовцям для придбання житла.

За відповідне рішення під час позачергової сесії міськради 15 грудня проголосували 33 депутатів із 36 зареєстрованих. Коли показали результати голосування по фракціях, з'ясувалося, що із тих трьох, хто не голосував, двоє депутатів відсутні, а утримався позафракційний, тобто сам міський голова Олексій Каспрук, пише molbuk.ua. Усі фракції проголосували у повному складі присутніх депутатів.

Автор проекту - депутат від фракції “Самопоміч” Богдан Ковалюк.

Згідно нового порядку надання матеріальної допомоги для придбання житла, за який проголосували депутати, попередній порядок надання такої допомоги, раніше затверджений міською радою, скасовується. Натомість тепер для розгляду заяв учасників АТО та членів їх сімей про призначення матеріальної допомоги утворюється комісія, яка після перевірки приймає рішення щодо можливості надання матеріальної допомоги або відмову у наданні цієї допомоги.
До складу комісії можуть входити представники виконавчих органів міськради, депутати, представники громадських організації, які об'єднують ветеранів АТО (за їх згодою).

За проектом рішення, призначення заявникам матеріальної допомоги здійснюється у такій черговості: у першу чергу особам, які мають поранення, контузії чи каліцтва, одержані під час участ в АТО та є інвалідами третьої групи внаслідок такого поранення. У другу чергу особам із числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що брали участь в АТО. У третю чергу інші заявники. При цьому черговість надання допомоги визначається за часом написання заяви до ГО “ЧОО учасниів, ветеранів, інвалідів АТО та їхніх сімей”.

Втім, міський голова Олексій Каспрук вважає, що буде несправедливо, якщо зараз обійдуть когось із тих, хто уже давно стоїть на черзі і має право на житло або на грошову допомогу.

-Ті люди, учасники бойових дій, які стоять сьогодні на черзі, мають законне право. Я передивився посвідчення учасника бойових дій кожного, - сказав мер під час сесії. - Там третя БТРО багато  (третя батальйонно-тактична група 80-ї окремої аеромобільної бригади Збройних Сил України — авт.), багато інших підрозділів Збройних сил. Там не дуже багато працівників поліції, багато прикордонників, які воювали, я знаю, що воювали, і були скалічені. Вони прийдуть до міського голови чи на сесію і спитають — чому нам не дали квартиру, а от їм дали? Мені також нема де жити, у мене на голові батьки, діти. Де тут справедливість у цьому питанні?

Матеріальна допомога виплачується за рахунок коштів міського бюджету, головним розпорядником яких є департамент праці та соціального захисту населення міськради. Керівник департаменту Людмила БЕРЕЗОВСЬКА не приховує розгубленості від такого рішенн депутатів:

-Я не знаю, що казати, - зізнається чиновниця у розмов із кореспондентові molbuk.ua після завершення сесії. - От механізм виконання програми розробили, але наскільки воно правильно по відношенню до людей, які стоять у черзі і які також мають довідку учасника бойових дій, - не знаю. Вже є люди, які не згідні з цим рішенням. На мою думку, якщо ми все ж таки маємо зобов'язання забезпечити цих людей житлом, то ми повинні діяти чітко у рамках чинного законодавства. Ми повинні думати не про те, як ми протягнемо цих хлопців через закон, а зробити так, щоби вони отримали ці квартири законним шляхом, щоби потім у них їх ніхто не відсудив. Основне, що є в цій програмі, - те, що перші пункти програми не пов'язані з житловим кодексом. Тобто, з точки зору авторів проекту, є люди, які не стоять на черзі по тій чи іншій причині, значить, їм треба допомогти. Я говорила: хлопці, ви спочатку цих людей легалізуйте, узаконьте і будемо працювати. Була би одна програма, яка у нас є, - ось ця міська, вона передбачає всі сторони. Ні, ми зараз маємо приймати одну, другу, третю програму, переламувати когось через коліно.

Відповідальність за виконання цієї програми саме на департаменті праці та соцзахисту, тож їм і відповідати у разі якихось розбіжностей із законом, зауважує Л. Березовська:
“Якщо це йде всупереч закону, то прийдуть не до міської ради, а прийдуть до мене як до головного розпорядника коштів, і спитають: “Людмило Василівно, а як же ж ви, порушуючи закон, підписали цю програму?” Вони сьогодні депутати, завтра — не депутати. Так само я сьогодні чиновник, завтра — не чиновник. Але відповідальність фінансова і кримінальність не на депутатах, а на чиновниках. Тепер виходить так, що той, хто 26-ий, у цьому списку перший. Вважаю, що всі організації атовців повинні між собою зійтися і розібратися — хто дає комусь моральне право, навіть при всій повазі до цих хлопців, визначити, хто більший атовець, а хто менший атовець.

До міської ради депутати також подали список людей, які, на думку депутатів (зокрема, автора проекту Б. Ковалюка), повинні отримати матеріальну допомогу в першу чергу. Проте, на думку Л. Березовської, ці люди, деякі з яких навіть не мають посвідчень учасників АТО, повинні спочатку бути легалізовані.

-У цьому списку є учасники добровольчих батальйонів, які не мають посвідчення учасника бойових дій, - зазначає чиновниця. - В інших містах, наприклад, в Івано-Франківську, цих людей спочатку легалізують. Тобто не треба забувати, що ми все ж таки в стані війни. Не дай Боже, щоб я щось погане сказала, але пересторога якась все одно повинна бути. І фахівці, які входять до тієї групи (і СБУ, і прокуратура військова) повинні підтвердити, що ця людина справді була учасником АТО.

Нагадаємо, раніше мер заявив, що міська рада розглядатиме індивідуально питання щодо кожної родини з приводу виділення житла або грошової компенсації за житло родинам учасників АТО. Виділення коштів або помешкання має бути максимально прозорим та чесним.

У Чернівцях комісія визначатиме, кому з учасників АТО давати грошову компенсацію за житло


Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
15-12-2016, 15:18
Коментарів 0 Переглядів 3 100

Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги