Із 28 листопада розпочинається Різдвяний піст. Він не такий суворий, як Великодній.
– Той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі і вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом. Людина, яка постить, має робити багато добрих вчинків, - розповів Микола Семелюк, настоятель церкви Преподобної Параскеви Сербської у Чернівцях.
Як каже священик, протягом посту християни не повинні їсти м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять. Також небажаними є страви з риби.
– За церковним правилом, під час Різдвяного посту рибу можна буде їсти лише одного дня – 4 грудня, коли святкуватимемо релігійне свято введення у храм Діви Марії, – зауважує М. Семелюк. – У піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку та коньяк. Лише в суботу та неділю, а також на свята, дозволяється випити трохи вина.
М. Семелюк розповів, коли людині можна послаблювати піст.
"Причиною послаблення можуть бути хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі, – зазначив священик. – Також від посту звільняються вагітні жінки, малі діти та ті, хто з вагомих причин не має можливості сам обирати, чим йому харчуватися – наприклад, це люди, які перебувають у відрядженні".
Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
28-11-2016, 14:05
0
2 543