RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На форумі видавців у Львові презентують книгу буковинки Валерії Чорней

Книга письменниці та журналіста з Буковини Валерії ЧОРНЕЙ "Яблуко в тайстрі" вийде друком у вересні у "Видавництві старого лева". Презентація книги стане однією з головних подій на форумі видавців у Львові. Книгу презентуватимуть у Львівському академічному театрі імені Леся Курбаса.

Це перша книга Валерії. Як зізнається сама авторка, вона її виношувала майже півжиття.

- Книга народжувалася у моїй душі усе життя, - розповіла письменниця кореспондентові molbuk.ua. - Адже "Яблуко в тайстрі" - це переосмислення мого гуцульського етнічного коріння, сили народного мистецтва, долі країни. Присвячений твір пам'яті мого батька, який був карпатським різьбярем.
Це книга про два види сердець: одне вміє глибоко бачити свою націю та, зокрема, через мистецтво перетворювати її у безсмертний, непереможний національний міф. А інше серце осліпло, ніколи не вміло витворювати своєї країни. Написана книга у жанрі роману-містерії.

Процес нотування думок до книги тривав 13 років, а процес написання книги - 13 місяців (твір був написаний у 2011-му та дещо доповнений у 2015-му році).

Головний редактор "Видавництва старого Лева" і письменниця Мар’яна САВКА не приховує свого захвату від роману:

- У кожному гуцулові є щось від Параджанова, - написала Мар’яна Савка про "Яблуко в тайстрі" на своїй сторінці у соцмережі. - А в романі Валерії Чорней про гуцулку Клеверик є так багато різних колажних шарів: дримби і люльки, сонячні зайці і ластівки, просте гірське село і зарозуміле місто, народне різьбярство та мистецька фотографія. Це роман-містерія, роман-калейдоскоп, роман-ключі - бери і відмикай у Всесвіті свої власні коди, свої слова, свою місію. "Йди до дзвона і танцюй! Слухай гори і відкривай магію свого серця", - каже бабуся дівчинці. Там узагалі дуже багато послань: сподіваюся, вони відкриють багато сердець читачів. Я собі фантазувала, що цей роман міг би екранізувати якийсь молодий український Параджанов з молодим Іллєнком, і здобули би для нас якогось Оскара. А читачі вже на форумі зможуть придбати книжку, яка вже в друкарні, й отримати насолоду від читання. І я вітаю Валерію - ця мрія ось-ось стане дійсністю.

Не в меншому захваті і літературний редактор видавництва Катерина ПЕРКОНОС, яка, редактуючи книгу Валерії, мала можливість її прочитати:

"Хоч це й перший роман Валерії, але в ньому вже виразно відчувається її особливий стиль, - пише Катерина. - Опис дуже яскравий, кінематографічний: коли читаєш, усі образи постають в уяві як живі. Такий собі "ефект присутності". Моє перше враження було таке, наче я потрапила на виставку народного живопису, ходжу залою від картини до картини, розглядаю їх: барви яскраві, форми прості, лаконічні, але виразні; багато цікавих дрібниць, наскрізних символів; життєві сюжети, оздоблені казковими мотивами. Можливо, Валерія започаткувала новий напрям – гуцульський магічний реалізм.
Якщо казати про тематику роману, то для мене це історія про дівчину, яка зуміла зберегти те найдорожче, що заклали в неї рідні в дитинстві, і нести в собі ці цінності далі по життю, попри будь-які зовнішні обставини, та ще й ділитися ними з усіма. Але, думаю, тут кожен може знайти щось своє: і про любов, і про втрату, і про щирість та нещирість, і про цінність народного мистецтва, і, звісно, про унікальний Всесвіт гуцулів".

На форумі видавців у Львові презентують книгу буковинки Валерії Чорней


Анотація до "Яблука в тайстрі" (автор - Мар’яна Савка):

"Чого тільки не сховаєш до гуцульської тайстри! Скажімо, яблуко — чарівне яблуко пізнання найважливіших для людини цінностей. Або маленьку жінку з трепетним серцем, настільки ж природну, як гірська яблунька, відкриту до світу, вдячну своєму народу, уважну до найменших дрібниць, адже довкола нас стільки знаків, які треба вміти відчитати. Вона шукатиме свою справжню любов, вона рятуватиме митця від сліпоти душі. Бо так, це насамперед роман про людську душу — яка доти жива, доки людина вміє бачити істинну красу".

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
18-08-2016, 17:24
Коментарів 0 Переглядів 2 684


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!