Успенський піст, який у народі ще називають Спасівка, триває всього два тижні: з 14 по 27 серпня. За своєю суворістю він такий же, як і Великий піст, тільки більш легкий і солодкий, бо можна вживати мед, фрукти, овочі, пісну випічку з маком. Але заборонено їсти м’ясні та молочні продукти, яйця.
– Утримання під час посту передбачає відмову від фізичних і духовних благ. Для духовного очищення потрібно ходити до церкви на Богослужіння, молитися, сповідатися та причаститися, – каже отець Володимир Плішка. – Щодо їжі, то піст – це не дієта або вегетаріанство. Це прояви сили волі людини в ім’я порятунку своєї душі і тіла, заради Христа. Тому, як і в кожен піст, на Успенський існують певні заборони та обмеження на деякі продукти. Понеділок, середа і п’ятниця – сухоїдіння. У ці люди повинні їсти сирі овочі, фрукти, сухофрукти, сухий прісний хлібець або сухарі, горіхи, мед.
У вівторок і четвер можна вживати гарячу їжу без олії. Це можуть бути грибні й овочеві супи, компот, відвари з трав і ягід. У суботу та неділю дозволяється додавати в страви соняшникову олію, а також можна випити трішки вина. 19 серпня, на Преображення Господнє, можна їсти рибу і морепродукти.
Успенський піст у народі завжди асоціювався з початком осені та збором урожаю. Після нього вже не можна було купатися у водоймах. Також з 14 по 27 серпня не можна одружуватися. Старі люди кажуть, що пари, які заручилися у дні Успенського посту, не будуть щасливими.
Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
18-08-2016, 11:51
0
1 889