RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Ми допомагаємо не Садовому, а львів’янам, українцям», - Каспрук

Чернівці зголосилися допомогти не владі, не мерові Львова, а львів’янам, українцям. Тому що у них склалася критична ситуація і ми як нормальні українці, маємо допомогти сусідам. Тим паче, що наш сміттєвий полігон це дозволяє і нам за це ще й гроші платять.

Про це сказав мер Чернівців Олексій КАСПРУК під час TEDx Chernivtsi salon, що відбувся у дворику Ратуші 13 серпня. Під час його виступу хтось із присутніх поставив О. Каспруку запитання, навіщо він погодився прийняти до Чернівців сміття зі Львова, мовляв, хіба у нас свого не вистачає.

-Питання певною мірою заполітизоване, - відреагував мер. – Чому погодився? У зв’язку з ситуацією на Грибовицькому сміттєзвалищі, з загибеллю там людей. Одну людину там ще досі не знайшли і, певне, вже не знайдуть. Я навіть не уявляю, куди родичі мають ходити на місце загибелі. На смітник… Жах… Усе це призвело до того, що у громади міста Львів – не у влади, а у львів’ян – виникла проблема з вивозом сміття. Сміття – це така штука, яку не можна вивезти і викинути в яр, як це зробили в Іванківцях. Бо тоді це екологічна катастрофа. Сміття має бути вивезене і захоронене на спеціальному полігоні, який розроблений відповідно до стандартів, має захист. Викопати велику яму біля Львова і туди все скинути неможливо. Побудувати сміттєпереробний завод – це неможливо. У жодному українському місті не існує сміттєпереробних заводів. Один є в Києві сміттєспалювальний завод, належить Ахметову, побудований в радянські часи.

- Що відбувається у Львові? Сміття залишається на вулицях у городян. Не у Садового під хатою, а у мешканців міста. Що мав би зробити нормальний українець, коли біда в іншого українця? Допомогти. Тим більше, нам ще й гроші за це платять. Згідно договору, там не мало бути – і кожна машина перевірялася – ніякої хімії, ніякого сміття. Звичайні побутові пакети.

-В Альчевську, коли накрилася вся система теплопостачання в мінус 30 градусів, тоді комунальники з усієї України їхали і в мінус 30 відновлювали теплопостачання. Бо мешканці з маленькими дітьми, зі старими людьми сиділи в хатах, які не опалювалися. Нас коли заливало під час повеней – івано-франківці, вінничани, львів’яни, МНС, приватні фірми – усі допомагали. Коли обстріляли Маріуполь, ми з міського бюджету дали їм 500 тисяч гривень на будматеріали, щоби відновити там житлові будинки. Можна було би сказати - навіщо? У нас що, своїх проблем немає? Тротуари всі зроблені?
-Тут не йдеться про Садового чи Каспрука, - провадить міський голова. - Йдеться про українців. Ми коли говоримо "Україна єдина" - так єдина чи ні? Чи забирайте своє сміття назад, тоніть в ньому, задихайтеся? У нас нормальний полігон. Ми щодня вивозимо туди півтори тисячі кубів власного чернівецького побутового сміття. Вони попросили, щоби ми до кінця року прийняли п’ять тисяч кубів. Не 50, не 500… 5 тисяч кубів. От ми з хати щодня виносимо пакет сміття. За рік ви винесете 365 пакетів, а так винесете 370. Щось зміниться у вашому житті?

-У нас тут є деякі ЖРЕПи в центральній частині Чернівців, приватні фірми, які колись виграли конкурс. Думаю, що ми скоро з цим закінчимо, не так це також просто (йдеться, вочевидь, про ТД "Укрвторресурс", який обслуговує територію колишнього ЖРЕПу №12 і більше року вже не платить комунальному підприємству "Чернівціспецкомунтранс" за вивезення сміття – авт.). І на території, яку вони обслуговують, стоять альтфатери, а довкола – гірка сміття. Так у Львові ще більші гори. Так ми єдина країна чи не єдина? Чи вирішимо ми політичні проблеми Садового тим, що Чернівці приймуть одноденну норму сміття Львова? Не вирішать, у нього проблем ось так. Ми не допомагаємо Садовому, не допомагаємо партії "Самопоміч". Ми допомагаємо львів’янам, українцям. Ось цим я керувався і несу за це повну відповідальність. А все решта, те, що деякі люди намагаються розкрутити, - це "бла-бла".

Нагадаємо, нещодавно Чернівецька міськрада погодилася прийняти на міське сміттєзвалище поблизу села Чорнівка незначну частину сміття зі Львова. Втім, на позачерговій сесії міськради депутати своїм рішенням зобов’язали міське комунальне підприємство "Чернівціспецкомунтранс" розірвати угоди на захоронення на міському сміттєзвалищі відходів, які завозяться з інших областей. На що представники фракції "Самопоміч" у Чернівцях заявили, що відмовити Львову з вивезенням сміття - не по-людськи і не по-сусідськи.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
15-08-2016, 14:32
Коментарів 0 Переглядів 1 702

Теги -


Викрили злочинну організацію, до якої входили відомі підприємці з Чернівців та службові особи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.