RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відмовити Львову з вивезенням сміття - не по-людськи і не по-сусідськи, - чернівецька "Самопоміч"

Львів попросив надати можливість вивезти одноденну норму сміття до Чорнівського сміттєзвалища. Та на позачерговій сесії депутати зобов’язали "Чернівціспецкомунтранс" розірвати угоди на захоронення на міському сміттєзвалищі відходів, які завозяться з інших областей.

Заборонити завозити "чуже" сміття до нашого міста – з такою ініціативою до міського голови звернувся депутат фракції "Рідне місто" Володимир Бешлей. Хоч це питання не планувалося до розгляду на сесії, Олексій Каспрук таки вніс його до порядку денного.

Традиційно на сесії виступили пересічні мешканці Садгори – скаржились на "сміттєву" катастрофу, а окремі обранці з "Рідного міста" підсилювали імпульс напруги у сесійній залі, запустивши "качку" про начебто "радіоактивне" львівське сміття. Депутатам опонували, щоправда, досить "в’яло", обранці від "Самопомочі". Чи то від лінощів, чи то від відсутності політичного досвіду, соратникам Андрія Садового у чернівецькому парламенті не вдалося аргументовано переконати своїх колег у необхідності не підтримувати це рішення.

Що сталося насправді із "Самопоміччю", і чому ця фракція не заступилась за свого лідера перед колегами у міській раді, журналіст "МБ" попросив прокоментувати керівника міського осередку партії "Самопоміч" Віктора ГИЩУКА.

Відмовити Львову з вивезенням сміття - не по-людськи і не по-сусідськи, - чернівецька "Самопоміч"


- Усі чернівчани були свідками банальної маніпуляції свідомістю людей, - пояснює В. Гищук. – Це звичайне господарське питання, яке стосується сміття. Сміття, яке, хочемо ми того, чи ні, але є частиною нашого життя. Ми спостерігали маніпулювання людьми, які прийшли у міську раду, аби показати, що 18 машин сміття зі Львова зробили чи зроблять якусь катастрофу з нашим сміттєзвалищем. Тут треба чітко розділяти емоції, політику і господарство.

Дуже часто у пресі ми чуємо і читаємо про розвиток Чернівців. Якщо щось стосується туризму, ми беремо за приклад Львів. Якщо йдеться про якісь ІТ-інвестиції, ми беремо за приклад Львів. Якщо ми говоримо про якийсь трансфер до Чернівців, все одно орієнтуємось на Львів. Не на Івано-Франківськ, не Тернопіль, не Ужгород, а саме на Львів.

Коли все добре, тоді всі плескають в долоні і кажуть, що все прекрасно. А коли стається якась непередбачувана, форс-мажорна ситуація, тоді ми замикаємось і кажемо: "Моя хата скраю". А це абсолютно не вписується у принципи "Самопомочі", бо наша партія – така, що хоче змінити і побудувати нову країну.

Чернівці знаходяться від Львова у відстані 4 години їзди автомобілем. Андрій Садовий є ефективним менеджером, і це видно по розвитку його міста. Якби він бачив якийсь інший варіант щодо вивезення сміття, то, я впевнений, він його би вивозив ближче, а не віз його далі.

Крім того, Львів підписав з нами не таку угоду, як з Києвом – де зазначається постійне вивезення сміття. Ми погодились прийняти в себе лише 18 машин сміття, а це дводенна норма Чернівців!

Мені цікава позиція тих людей, які за кілька гривень прийшли до стін міськради з відповідальною особою, яка їх привела. Чому в сесійну залу не прийшли справжні сусіди сміттєзвалища? Чому ніхто не говорить, що пів села працює на сміттєзвалищі і це непоганий бізнес? Жіночки що прийшли жалісно говорять, і з одного боку це емоції. Ну, справді: у нас є проблеми зі сміттям, із водою та здоров’ям людей, які проживають неподалік Чорнівки. Але чомусь ніхто з депутатів не розповів тим людям, що свого часу місцеві мешканці там отримали земельні ділянки від влади за те, що вони проживають у несприятливих для проживання умовах, їхні діти першочергово їздили в санаторії, так зараз цього вже немає. Вони попродавали ділянки і залишились там жити. Чому депутати не відреагували на цю проблему? Чому допустили маніпулювання і політизації абсолютно господарського питання?

- Звідки взялися чутки про радіоактивне сміття зі Львова?

- Це абсолютна брехня. Ми розуміємо, що є домовленість між двома міськими головами. Ми розуміємо, що домовленість є чітко юридична. А якщо є якісь порушення, то посадовці сядуть за стіл і проведуть переговори. Але ні в якому разі не будуть маніпулювати! По-перше, радіоактивні відходи не так легко перевести. Але брехня певних наших політиків доходить до абсурду. І мені, чернівчанину, який прагне змінити наше місто на краще, образливо, бо виходить, що через чиюсь брехню ми не можемо в місті елементарні речі вирішити! І це – Західна Україна! І ми будемо людям на сході розповідати, як вони мають жити?!

- Депутат Любов Сорохан говорила, що згідно із законодавством не можна перевозити сміття на відстань понад 20 км…

- Яким чином тоді перевозять сміття зі Львова до Києва? Там же більше 20 кілометрів відстані. Знову ж таки – а ви порахували, скільки кілометрів від "Кварцу" до Чорнівки? Річ у тім, що коли депутати міськради відчувають гарну можливість для маніпуляцій, цим користуються беззаперечно усі.

Коли говорили, що сміття треба перевозити спеціально облаштованим транспортом – це теж була маніпуляція. А то це не зрозуміло?! Ну спробуй перевезти сміття у звичайній вантажівці. Та його вітер порозносить, смердіти буде! У супроводі поліції це відбувається!

Просто питання стоїть так: коли потрібно нам чимось допомогти, то всі знають і розуміють, що нам мусять допомогти. А не дай Боже нам таку ситуацію.
По останній ситуації відчувається, що ми якісь такі "хитрозроблені". Здається, якби я завтра до мерії привів дві футбольні команди людей, які будуть кричати і наполягати на чомусь, то мою вимогу просто зобов’язані виконати?! Я був свідком, коли люди приходили в ратушу по якихось інших питаннях.
Вони мають свого "старшого" і переписуються: "Что делать?". "Пока спокойно ждать". І мені дуже образливо, що через такі проблеми місто стоїть. У когось є мета міського голову приземлити, десь і міський голова хоче поставити когось на місце. Чому через це має страждати місто? Мало того, я би дуже не хотів, щоби мої колеги-депутати від фракції "Самопоміч" не забували наші позиції, наші лозунги і програмні засади партії.

- Чому ж тоді на останній сесії депутати від "Самопомочі" не пояснили, не аргументували своїм колегам про цю проблему?

- Відверто кажучи, колеги старалися пояснити. Можливо не вдалося через те, що вони не є такими артистами, як деякі їхні колеги з інших партій. Можливо, відсутність депутатського досвіду дається взнаки.

Відмовити Львову з вивезенням сміття - не по-людськи і не по-сусідськи, - чернівецька "Самопоміч"


- Просто складається враження, що депутати вашої політсили, яких називають "кишеньковими" і залежними від фракції "Рідне місто", начебто підтримували Андрія Садового, але це було якось дуже мляво…

- "Ораторів" і популістів у нашій міськраді вистачає. Деякі з них можуть легко "заговорити" тему обговорення, перетворивши її на фарс. Депутати від "Самопомочі" ще не настільки досвідчені, щоб опонувати тим "ораторам"

Мені дуже прикро через те, що багато хороших ініціатив, які свого часу здійснив у Львові Андрій Садовий, часто у нашій міськраді намагаються заховати за шторами популізму. Відомо, що Олексій Каспрук у нормальних, хороших стосунках з мером Львова, і йому мабуть хотілося би в багатьох речах перейняти досвід свого колеги. Я готовий на наступних сесіях самостійно пояснювати депутатам, для чого це потрібно.

- Але ж створення комісії, яка вивчатиме ситуацію на сміттєзвалищі ініціювали не депутати "Самопомочі", а представник "БПП" Сергій Греков…

- Знову ж таки – немає досвіду, це ж лише перше скликання їхнє. От їх і випередили. Можливо не встигли розібратися з проблемою.

- Якою буде далі позиція фракції "Самопоміч" щодо прийнятого рішення?

- Це рішення буде оскаржуватись у суді. Необхідно буде сідати за стіл перемовин, бо сварки нічого не дадуть. У мене немає ні до кого претензій, це просто мої емоції – як людини, яка стежить за розвитком Львова і Чернівців. Коли мені треба було поцікавитись, як розвивати велоінфраструктуру, то я їхав у Львів, а не в якесь інше місто. Я йшов до пана Садового, і запитував: скільки є кілометрів, як ви це робите, як ви знаки ставите. І він надавав мені відповіді, а не казав, що "ми забороняємо тобі, приходь через місяць".

Я найбільше в житті не люблю брехню. Та коли приходжу на сесію, то складається враження, що кожен депутат вважає себе найрозумнішим. Але я впевнений, що наша фракція буде всіляко сприяти тому, щоби допомогти Львову. Можливо, запропонуємо інший проект рішення. Я дякую своїм колегам із "Самопомочі". Можливо, якби в них було більше досвіду, зробили б, і надіюся, в майбутньому обов'язково зроблять більше.

Микола КОБИЛЮК

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Микола Кобилюк
15-08-2016, 10:15
Коментарів 0 Переглядів 3 927

Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!