RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » Новини Чернівців » Після відвідування закладу громадського харчування буковинка захворіла на сальмонельоз

Після відвідування закладу громадського харчування буковинка захворіла на сальмонельоз


Жінка захворіла на сальмонельоз після перебування на хрестинах в одному з закладів громадського харчування на Сокирянщині.
- У кафе поїхала на хрестини, - розповіла "МБ" потерпіла Віта ДИКА. - Там їла печіночний торт та капусту, обсмажену в лізоні. Звідти повернулася о 23.00, а вже о 05.00 мені стало погано. Оскільки краще не ставало, довелося їхати в районну лікарню. В інфекційному відділенні лікуюся вже другий тиждень. З 50 запрошених на хрестини іще в 20 людей був пронос.

До лікарні за медичною допомогою звернулася лише пані Віта. Тому, як зауважив завідувач відділу державної установи "Чернівецький обласний лабораторний центр" Юрій ПАДУРАРУ, інформації про масове отруєння у спеціалістів не було.
- Ситуацію триматимемо на контролі та з’ясуємо всі обставини, - зауважив Ю. Падурару.

Довідка
Сальмонельоз - гостре інфекційно-кишкове захворювання. Найчастіше причиною сальмонельозу стає вживання немитих або погано вимитих продуктів. Також нерідко бактерії потрапляють в людський організм разом з м’ясом і молоком.
Захворювання розвивається через шість-сім годин після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина стає джерелом зараження для оточуючих, але сама не страждає (бактеріоносіння).
Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.
Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на десятий день.


Як запобігти захворюванню?
- в господарстві варто мати декілька оброблених дощечок та ножів для нарізання (окремо для сирого м’яса, риби та хліба);
- кухонне начиння і посуд потрібно мити гарячою водою після кожного приготування і прийому їжі, а м’ясорубку ще й обдати окропом;
- зберігати посуд потрібно в захищеному від мух місці;
- м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
- качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
- не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
- кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
- молоко перед вживанням кип’ятити, особливо придбане на стихійних ринках;
- перед прийомом молочних продуктів звернути увагу на дату виготовлення та термін зберігання;
- дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.
Редактор: maryna_k
9-07-2016, 11:52
Коментарів 0 Переглядів 3 657

• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
Замість саміту миру – варіанти капітуляції. Блог Ярослава Волощука
Ви помітили, що останніми днями на єдиному марафоні поменшало розмов про другий та наступні саміти миру?
ВІДЕО Переглянути все відео

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.