DataLife Engine > Новини Чернівців / топ новини / Здоров'я > Після відвідування закладу громадського харчування буковинка захворіла на сальмонельоз

Після відвідування закладу громадського харчування буковинка захворіла на сальмонельоз

Після відвідування закладу громадського харчування буковинка захворіла на сальмонельоз


Жінка захворіла на сальмонельоз після перебування на хрестинах в одному з закладів громадського харчування на Сокирянщині.
- У кафе поїхала на хрестини, - розповіла "МБ" потерпіла Віта ДИКА. - Там їла печіночний торт та капусту, обсмажену в лізоні. Звідти повернулася о 23.00, а вже о 05.00 мені стало погано. Оскільки краще не ставало, довелося їхати в районну лікарню. В інфекційному відділенні лікуюся вже другий тиждень. З 50 запрошених на хрестини іще в 20 людей був пронос.

До лікарні за медичною допомогою звернулася лише пані Віта. Тому, як зауважив завідувач відділу державної установи "Чернівецький обласний лабораторний центр" Юрій ПАДУРАРУ, інформації про масове отруєння у спеціалістів не було.
- Ситуацію триматимемо на контролі та з’ясуємо всі обставини, - зауважив Ю. Падурару.

Довідка
Сальмонельоз - гостре інфекційно-кишкове захворювання. Найчастіше причиною сальмонельозу стає вживання немитих або погано вимитих продуктів. Також нерідко бактерії потрапляють в людський організм разом з м’ясом і молоком.
Захворювання розвивається через шість-сім годин після потрапляння сальмонел в організм. Симптоми хвороби можуть бути виражені яскраво, а можуть і ніяк не проявлятися. В останньому випадку людина стає джерелом зараження для оточуючих, але сама не страждає (бактеріоносіння).
Для сальмонельозу характерний біль у животі, нудота, блювання. Пронос починається пізніше, ніж блювота.
Якщо імунітет хворого не ослаблений, одужання наступає на десятий день.


Як запобігти захворюванню?
- в господарстві варто мати декілька оброблених дощечок та ножів для нарізання (окремо для сирого м’яса, риби та хліба);
- кухонне начиння і посуд потрібно мити гарячою водою після кожного приготування і прийому їжі, а м’ясорубку ще й обдати окропом;
- зберігати посуд потрібно в захищеному від мух місці;
- м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після термічної обробки;
- качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто;
- не годувати сирими курячими яйцями маленьких дітей;
- кашу або пюре, в які додають молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити;
- молоко перед вживанням кип’ятити, особливо придбане на стихійних ринках;
- перед прийомом молочних продуктів звернути увагу на дату виготовлення та термін зберігання;
- дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки, по можливості харчуватися в місцях, передбачених для цього.



Повернутися назад