RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чотири іноземні компанії готові супроводжувати проект енергоефективності  у Чернівцях

Для супроводу проекту "Підвищення енергоефективності в бюджетних установах Чернівців" Північна Екологічна Фінансова Корпорація (НЕФКО) оголосила конкурс з відбору компанії, яка надаватиме консалтингові послуги. Термін подачі заявок завершився. Тож зараз представники компанії, Чернівецької міськради, а також чиновники з Івано-Франківська, де реалізовується схожий проект, зібралися у Чернівцях для того, щоб обрати компанію, яка супроводжуватиме цей проект.

Хоча саме питання про надання депутатами Чернівецької міськради згоди на підписання цієї угоди перенесли на наступне засідання сесії 12 травня, брифінг для журналістів організували 29 квітня.

-Оскільки у нас уже є плани щодо погодження даного проекту на рівні наших партнерів 15 червня, до цього моменту ми вже повинні закінчити свою частину, щоби показати, що ми справді партнери, з якими можна працювати, ефективні і відповідальні, - зазначив заступник Чернівецького міського голови Володимир СЕРЕДЮК. - До 15 квітня подали заявки 4 компанії. Усі вони іноземні: це представники Данії, Норвегії, Бельгії. ми зараз розглядаємо технічну складову, тому я не можу озвучувати назви представників цих фірм. Але кожен із них у своїх пропозиціях представив надзвичайно потужні команди із великим досвідом діяльності як у Європі, так і в Україні. Тому поєднання цього європейського досвіду, української специфіки, чернівецького менталітету з новими технологіями, впевнений, дозволить нам вийти на якісно новий рівень, зокрема, в бюджетній сфері і сфері енергозбереження. Здорожчання енергоносіїв і подальша тенденція до цього призведе до того, що окупність даного проекту буде підвищуватися. Тому, впевнений, що найближчим часом ми виконаємо свою частину зобов’язань і активно приступимо до реалізації цього проекту. У нас плани за два роки відповідно до умов договору відтермінування оплати по тілу кредиту і за цей час ми повинні встигнути освоїти кошти і провести термомодернізацію в бюджетній сфері.

-Ми вже домовилися про всі умови на кредитування, - зазначив провідний фінансовий експерт НЕФКО Бо НЕХУС. - Як тільки консультанти будуть готові нам допомогти із впровадженням проекту, ми готові рухатися далі. Сподіваюся, що через півроку-рік, коли ми знову зберемося для прес-конференції у вас у місті, то вже зможемо провести її не в приміщенні міської ради, а якійсь школі або дитсадку, вже модернізованому, де ми отримаємо не лише фінансовий ефект, а й екологічний.

-У нас вже впроваджується низка невеликих енергоефективних проектів, зокрема, у сфері зовнішнього освітлення міста, утеплення будівель бюджетної сфери, - додала головний інвестиційний радник НЕФКО в Україні Юлія ШЕВЧУК. - З кожним містом ми вже маємо по 3-5 проектів. Зараз ми маємо наступний етап нашого співробітництва – це вже більші проекти, які вже мають обсяг більше 5 мільйонів євро із залученням гранту фонду Е5Р. Тому ми сподіваємося, що цей наступний проект також можна буде швидко реалізувати. Зокрема, місто Івано-Франківськ вже отримало погодження Міністерства фінансів України. Чернівці вже також знаходяться на заключному етапі отримання погодження.

Перший заступник Івано-Франківського міського голови Микола ВІТЕНКО, в місті якого вже реалізовуються схожі проекти, переконаний: кредити дуже вигідні і їх треба брати:

"Ми вже з НЕФКО зараз дореалізовуємо перший проект по освітленню. Є кредити під дуже малі відсотки (три відсотки) і їх треба брати. І якщо є певні політичні сумніви серед депутатського корпусу, то хочу зазначити, що місто Івано-Франківськ для сфери водоканалу, теплокомуненерго з 2008 бере такі кредити. Це кредити на 5-10 років і зараз ми ще на 80 мільйонів євро взяли кредит. Та частина проекту, яку ми реалізовували у 2008 році, у 2014 році нам повністю окупилася. Не треба боятися проводити заходи енергоефективності. Тому що чим далі, тим ціна на газ буде зростати, тому якщо є можливість заощадити, це треба робити.

Нагадаємо, загальна вартість інвестиційної програми проекту "Енергоефективність у будівлях бюджетної сфери у м. Чернівці", який впроваджується за кошти НЕФКО, становить 9 мільйонів євро, у тому числі грант фонду Е5Р (Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля) – 3 мільйони євро, співфінансування Чернівецької міської ради – 1 мільйон євро. Проект підтримує Німецьке товариство з міжнародного співробітництва (GIZ). Техніко-економічне обґрунтування проекту розробила компанія ІC consulenten Ziviltechniker GesmbH (Австрія). Проект передбачає впровадження адаптованих окремо для кожної будівлі енергоефективних заходів в 33 (36 будівель) закладах освіти та охорони здоров’я Чернівців. Результатом проекту стане зменшення енергоспоживання та зниження вартості експлуатації інженерних систем в муніципальних будівлях, створення комфортного середовища. Очікуване зменшення енергоспоживання в будівлях становитиме від 20 до 82%.

Чотири іноземні компанії готові супроводжувати проект енергоефективності  у Чернівцях

Чотири іноземні компанії готові супроводжувати проект енергоефективності  у Чернівцях

Чотири іноземні компанії готові супроводжувати проект енергоефективності  у Чернівцях


Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Галина Олійник
29-04-2016, 17:16
Коментарів 0 Переглядів 2 113


Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!