RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як врятувати себе від новорічного похмілля

Чай із лимоном та журавлинний морс полегшить стан після свята

Якщо ви не хочете похмелятися, розпочніть свято з бутерброда, не закушуйте сиром і шоколадом та не соромтеся розбавляти горілку соком.

Як не дивно це звучить, але похмілля – благо, яке змушує людину контролювати свою пристрасть до випивки.

Однак це не заважає нам "колекціонувати" хитрощі, щоб обманути свій організм. Для оцінки тяжкості похмілля вчені використовують 13 ознак, включаючи головний біль, зневоднення, тремтіння в руках, нудоту, втому, які навіть на благо випробовувати на собі якось не хочеться.
А якщо не хочеться, то дійте за наступним сценарієм.

[b]До бенкету[/b]
Набігавшись у передсвятковій метушні, ви ризикуєте сп’яніти від першого ж келиха шампанського. Щоб не зіпсувати собі свято, поспіть і перекусіть перед довгим святкуванням. Як мінімум – бутербродом з ікрою, щоб шлунок покрився жировою плівкою.
Якщо у вас знижений тиск, додайте до попереднього пункту чашку кави – інакше перша чарка спиртного може закінчитися напівнепритомним станом.

[b]Під час бенкету[/b]
За столом пийте алкоголь або за зростанням градусів, або за спаданням. І в жодному разі не чергуйте слабкий алкоголь із міцним. Особливо небезпечно змішувати горілку з різними винами. Ідеальний варіант – зберігати вірність одному напою протягом усього застілля.
Найменше шкідливих наслідків від світлих спиртних напоїв: горілки, джину, білого вина. Більш небезпечні коньяк і віскі. Біле вино "краще", ніж червоне, оскільки останнє містить тирамін – амінокислоту, яка часто викликає головний біль.
Спровокувати головний біль можуть і такі нешкідливі, на перший погляд, закуски, як шоколад і сир.
Метод трохи жіночий, але все-таки: ймовірність похмілля зменшується, якщо розбавляти те, що ви п’єте, водою або фруктовим соком. Але не газованою – вона пришвидшує вбирання алкоголю.
Не забувайте провітрювати кімнату: духота і тютюновий дим також викликають головний біль, а ще нудота та запаморочення.

[b]Після бенкету[/b]
Перед тим, як лягти спати, обов’язково випийте кілька склянок води: вона суттєво полегшить ранковий стан. Можна заздалегідь прийняти таблетку знеболювального. Але не снодійного – комбінація з алкоголем непередбачувана і небезпечна.
Прокинувшись, прийміть гарячий душ і випийте склянку соку. Навіть за хорошого самопочуття відмовтеся від смаженого, копченого, консерв, кави і коли – судинам і серцю потрібен відпочинок.
Споживайте хліб із висівками, картоплю, рис, варене м’ясо, кефір, йогурт. Причому маленькими порціями. Пийте апельсиновий і грейпфрутовий соки. Вони містять багато фруктози, яка допомагає організму переробляти алкоголь. Чудово допоможе також томатний сік, сирі яйця з сіллю, журавлинний морс, чай із медом і лимоном. Пийте якомога більше – це пришвидшує виведення алкоголю.
І не поспішайте похмелятися. Цей варіант – на крайній випадок, коли попередні рекомендації не допомогли.

[b]Випийте молока![/b]
Випийте після застілля якомога більше коров’ячого молока, щоб поповнити запаси амінокислоти триптофану (алкоголь знищує її) – саме з неї виробляються гормони щастя серотонін і мелатонін. Їхня нестача якраз і викликає дратівливість, головний біль та інші неприємні симптоми похмілля. Не варто застосовувати цей метод тим, у кого проблеми з підшлунковою і знижена кислотність шлунка. Допоможуть також сир, горіхи і кунжут.

[b]Порада лікаря
"Спочатку випийте "коктейль"
Валентина ВАСЮК, доцент кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб БДМУ: [/b]
– Напередодні свята зайдіть до аптеки і придбайте, на всяк випадок, настоянки м’яти перцевої, глоду або лимонника. Під час похмілля будь-яку з цих настоянок варто приймати двічі-тричі на день по 30-50 крапель на 0,5 скл води до їди. Такий метод діє безвідмовно. Спочатку випийте "коктейль", розвівши у склянці води 30-50 крапель настоянки м’яти перцевої, 2-3 краплі нашатирного спирту і сік, вичавлений із половини лимона. Потім прийміть гарячий душ і побалуйте себе іншим "коктейлем", змішавши 200 г капустяного розсолу з 1 ст. л. яблучного оцту і 1 десертною ложкою меду.

Олександра ЛИТВИНОВА[/b]
Редактор: Леся Токарюк
1-01-2017, 10:10
Коментарів 0 Переглядів 3 332

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.