Продавці на ринках, ніби наввипередки – хто більше – підвищують ціни на харчі. Цибулю, моркву, капусту віддають за 12-15, а то й 18 гривень за кіло.
Якщо врахувати, що люди зараз намагаються зробити запаси на зиму, то й кілька кілограмів овочів для салатів та засолу потягне чималі кошти з сімейного бюджету.
За словами виробників, овочі дорожчатимуть й надалі.
Щоправда картопля і буряк поки що "відстають" – коштують за 4-5 і 7-8 гривень за кілограм відповідно. Виробники кажуть, що така ціна прийнятна і для них. Водночас роздрібні ціни інших овочів їх також дивують. Адже, гуртово-відпускні ціни значно нижчі. Відтак вбачають у ціновому марафоні здебільшого штучний ажіотаж.
– Мені самому дивно, що відбувається з цінами на овочі, – каже фермер Василь СОЛОМКО. – Нібито врожаї непогані, але чому так попіднімали ціни на ринках? Припускаю, що тут не стільки об’єктивні причини – посуха, менший врожай, – скільки переляк "винен". Втім, є певні справедливі перестороги. Скажімо, моркву раніше недооцінювали, а зараз ніби встановилася її справедлива ціна – не дешево, але й наразі не дуже дорого. Щоправда ціна цибулі пішла теж догори. Це традиційно недешевий овоч і цього року буде не виняток. Цілком імовірно, її менше посіяли, тож і менший врожай зібрали. З іншого боку, у нас цибулі немає, здебільшого її везуть з Херсону – цей район монополіст на цибулю. Можу припустити, що тамтешні виробники штучно притримали цибулю, не пускають її у продаж, щоб ближче до холодів взяти за неї більше грошей.
За словами фермера, гуртова ціна картоплі становить 3,8 гривень. Якщо "заплющити очі", то ціна у принципі влаштовує виробників.
– Несподівано дорога капуста. І, судячи з усього, це лише початок, думаю, ціна на капусту буде рости й надалі. Тому рекомендую зараз її закуповувати, запастися на зиму, засолити, зробити салати, бо далі вона лише дорожчатиме, – зазначив В. Соломко.
Такої ж думки й відомий буковинський фермер з Перебиківців, який багато років спеціалізується на капусті – Леонід ЛУК’ЯНИК.
– У нас, у Перебиківцях, зараз збираємо врожай на рівні минулих років. Ми втрат не маємо, нам посуха не завадила. Але й довелося добре попрацювати, інтенсивно зрошувати. А загалом по Україні висока температура і нестача опадів нашкодила – майже увесь овочевий ряд постраждав. Перебиківці врятувало те, що у нас 20 кілометрів берегової зони. Ті господарі, які не здешевили і використали крапельне зрошування, отримали гарні врожаї капусти. Хоча були й такі, які недооцінили ситуації, вони втратили.
Втім, така ситуація не лише в Україні, а й у всій Східній Європі. Там річки пересохли, брати воду з глибинних свердловин заборонено – тому у багатьох країнах малі врожаї. За цибулею, капустою звідти телефонують до українських виробників. Наприклад, до мене телефонують з Білорусі, Росії, Польщі. З білокачанною капустою тривалого зберігання цього року є проблема. Її справді нині не вистачає навідміну від минулого року. Якби знали, що буде така засуха цього року, звісно заклали більше капусти. Тому ціна на капусту буде рости, – переконаний пан Леонід.
30-10-2015, 13:07
0
1 974