RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Читаю про початок ЗНО-шної кампанії цього року і згадую емоції та враження від підготовки до вступу доньки минулого року.
Хочу поділитися власним досвідом підготовки випускниці-абітурієнтки. Можливо, для нинішніх батьків випускників це стане певною шпаргалкою. Навмисне не торкатимуся випускного та шкільних підсумкових – атестаційних турбот. Ця тема – привід для окремого матеріалу – з калькулятором. Лише зазначу, що деякі "педагоги" добре навчилися заробляти на випускниках, медалях і випускних вечорах.

Торік у цей час знайти "вільного" репетитора було майже неможливо. Чи навмисне хтось поширює такі чутки, чи то справді у Чернівцях мало хороших викладачів із найбільш популярних предметів: української мови та літератури, історії, біології, іноземних мов.

Торік ми потрапили у пікантну ситуацію. За рекомендаціями записалися до викладача біології одного із вишів міста. Гадали, цей фахівець точно мала би знати, що потрібно вчити для ЗНО. Біологія – профільний предмет для нашої майбутньої спеціальності, тому він був надважливий для нас. Оплата за одне заняття була чималою – 150 гривень. За місяць проводили по 4-6 занять (у вихідні по півтори-два заняття без перерви), у грошах це 600-900 гривень. Як гривні доводилося шукати-позичати-перепозичати – коректно пропущу. Але ж я була переконана, що "гра варта свічок", бо ж йдеться про майбутнє дитини.

Трохи відволічуся на риторичну ремарку: чому випускники шкіл змушені шукати викладачів з предметів, які вчать багато років? Адже ЗНО – це підсумок шкільної програми і перевірка учнівських знань, яких мали би надати вчителі – це їхня робота!!

З багатьох причин ми найняли лише одного репетитора. По-перше, через надто дорогі послуги. По-друге, мені пощастило з донькою. Вона змалечку багато читала, любов до книги зберегла й досі. Плюс їй також поталанило мати чудового шкільного вчителя з української мови, точніше вчительку. Це педагог, професіонал з великої літери, тож репетитора з рідної мови нам практично не потрібно було. Зауважу, що викладачів, які по-справжньому люблять свій предмет – чимало. Здіймаю перед ними капелюха. Та вони все більше є екзотикою у навчальних закладах, бо ті, хто мав би сіяти розумне та вічне, все більше нагадують бізнесменів.

Старшокласники розповідають, що деякі вчителі (такі були і в нашій школі) уроків майже не проводять (особливо у випускному класі). Оцінки ставлять здебільшого за реферати і вазони. Проте, наголошують, що до них можна звертатися за підготовкою до ЗНО. Напевне, саме тут прихована відповідь на моє риторичне "Чому?"

Отже, щодо пікантних обставин. При доволі значних сумах оплати посеред навчання репетитор з біології повідомила, що піднімає ціну до 200 гривень. Як на мене – дуже непорядно з її боку. Тому при не надто ефективному для нас навчанні – викладач вишу просто начитувала лекції – ми відмовилися від послуг такого репетитора.

…І мало не почали панікувати: де нам за півтора місяця до тестування відшукати іншого?

На щастя, світ не без добрих людей. Нам вдалося знайти чудового репетира з біології. Це вчителька у звичайній середній школі. За критично короткий термін вона дала розлогі, чіткі, необхідні саме для ЗНО матеріали з різних галузей біології. Саме цій вчительці ми завдячуємо за високі бали із зовнішнього оцінювання, які проклали шлях до навчання на бюджеті у київському виші!

Наразі, донька успішно навчається у столичному виші на вузького спеціаліста. Дуже радіє з того, що сама вступила на бюджет (це справді реально), там немає хабарів (як це можливо – у наступному матеріалі), читають предмети вимогливі викладачі – фахівці/фанати своєї справи. А матеріалами, які отримала від вчительки з біології, донька користується у навчанні і тепер.

Тому у питанні репетиторів постулат "ціна-якість" не є визначальним. Більш важливим все-таки є професійність і звичайна людська порядність.

Приєднуйтесь до "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: Igor
23-01-2016, 13:38
Коментарів 0 Переглядів 5 619

Теги -

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.