RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Для початку старий анекдот. Приходить чоловік додому і застає свою дружину в ліжку з якимсь приблудою. Кілька секунд він у розгубленій задумі спостерігає неочікувану камасутру, а тоді й каже до незнайомця: "Ну добре, я розумію: я – її чоловік, то вже мушу. А тобі це все навіщо?".

Анекдот цей останнім часом я мимоволі згадую мало не щодня, а принаймні щоразу, коли проглядаю на різних сайтах і під різними текстами коментарі численних "тролів". Тобто я розумію – журналіст: коли краще, коли гірше, але журналіст пише, бо має якісь узаконені стосунки з виданням, то вже мусить. Я навіть розумію читачів, які час від часу у пориві схвалення або навпаки можуть прокоментувати матеріал кількома словами на кшталт "дякую" або "ганьба, не буду вас більше читати". Але коли люди (хоч насправді вони – тролі), підписавшись, умовно кажучи, якимись "Але-Нда-лонами", починають задурно розводити у коментах гейзлики на тисячі знаків, то я тільки, як згаданий герой анекдоту, здивовано знизую плечима: "І навіщо воно їм?". Чи, може, все-таки не задурно?

Втім, задурно чи за гроші – це їхня особиста справа. Цікавіше поговорити про типологію трольського коментування на українських сайтах. Неозброєним оком видно, що найохочіше тролі сповзаються, коли чують, що "здесь русский дух, здесь Русью пахнет". Точніше, коли їм здається, що хтось хоче образити цей "великий и могучий" запах. Наприклад, певний автор вважає, що заснована на ефесбешних провокаціях політика Росії досі залишається імперською і спрямованою на дестабілізацію ситуації в Україні. Відповідно двоголового Путіна-Медведєва автор вважає ворогами України і прямо про це пише. Що вичитають у такому тексті тролі? Відомо: спробу приниження російської мови і Толстого з Достоєвським. Якщо автор наївний, він знітиться і ще чого доброго почне виправдовуватися, мовляв, його неправильно зрозуміли, бо він сам перечитав гори російської літератури і не має нічого проти жодної мови, зокрема й російської, йому лише дуже не подобається, коли кремлівська ідеологічна машина використовує цю мову як засіб шовіністичної пропаганди. Це – якщо наївний. А якщо трохи досвідченіший, то просто заб’є на тролів великий скандинавський жезл і писатиме собі далі. Тим часом неупередженим читачам автор пропонує поміркувати на таку тему: якщо хтось зізнається у ненависті до Гітлера з Гіммлером, то чи означає це, ніби він автоматично принижує німецьку мову і Гете з Гофманом? А якщо хтось назве виродками Калігулу й Нерона, то чи означає це, ніби він автоматично виступає проти вивчення латині й читання Овідія з Вергілієм?

Крім "мовного питання", тролям перманентно не дає спокою історична тематика. Наприклад, певний автор послідовно називає певну війну не вітчизняною, а світовою. Тролі, звісно, вбачають тут намагання з боку автора перекреслити славні подвиги їхніх дідів-прадідів тощо. Наївний автор, знову ж таки, почне розказувати у відповідь, що він нічого не перекреслює і що у нього самого прадід загинув у лавах Червоної Армії. Просто він, автор, пам’ятає, що під час тієї війни українці своєї держави не мали, натомість існувала по-справжньому лише одна сила (і це зовсім не Червона Армія), яка ставила собі за мету створення незалежної України. Так, автор знає, що у діяльності цієї сили були фатальні помилки і жахливі злочини, але, по-перше, вони так само були у діяльності всіх втягнутих у війну сил, тож якось нелогічно абсолютно однакові вчинки в одному випадку називати геройськими, а в іншому – бандитськими. По-друге, з висоти сьогоднішнього історичного досвіду легко засуджувати всі ті помилки і злочини. Значно важче було, опинившись між гітлерівською сціллою і сталінською харибдою, уникнути їх. По-третє ж, мова взагалі не про це, а про те, що у війні, яка тривала цілих шість років, безпосередню участь взяли 62 із 73 нанесених на тодішню мапу світу країн. Якщо така війна була вітчизняною, то яку ж тоді називати світовою? Ось так би приблизно виправдовувався наївний автор. Тим часом автор досвідчений… ага, про досвідченого ви вже знаєте.

Ліричний відступ. Можливо, у когось із далеких від трольської галузі читачів виникне запитання: "А чому троль так наполегливо ходить на ненависні йому сайти? Є ж купа ресурсів, де можна прочитати хвалебні статті про Путіна й Медведєва, Януковича й Табачника, Дзержинського й Кагановича… Читав би собі тих і про тих, кого любить, і був би щасливий, ні?". Отож бо й воно, що ні. Бо щоб бути щасливим, троль мусить валити свої купи. Інакше він – не троль. Або, як мінімум, нещасливий.

І ще таке. Вчепившись до певного автора, як сліпі до плота, тролі зазвичай висувають йому одне з трьох найпоширеніших звинувачень: 1) Автор є "конченим" націоналістом. 2) Автор пише те, що йому наказує писати головний редактор. 3) Автор (ясна річ, за додаткову оплату) виконує замовлення якоїсь політичної партії. Але смішно не це. Смішно, що водночас тролі у коментарях радять автору: припини, так не пиши, пиши ось так і т.п. Любі тролі, ну подумайте головою: чи виявиться автор, так би мовити, ідейним борцем, а чи буде він лише тупо відробляти гроші газетного або партійного начальства – все одно, невже ви думаєте, що автор проміняє свої ідеї або свої заробітки на ваші безкоштовні поради? Як діти малі, чесне слово.

P.S. Перечитав написане – і бачу, що якось однобоко виходить: суцільний негатив. А це неправильно, бо в будь-якому життєвому явищі завжди можна знайти і позитивний момент. Скажімо, такий: відколи завдяки Інтернетові у нереалізованих графоманів з’явилася можливість перетворювати віртуальний простір під статтями на нужники, відтоді стіни реальних громадських туалетів страждають від їхніх "коментів" значно менше.
Редактор: Igor
13-05-2010, 14:18
Коментарів 0 Переглядів 8 125

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.