RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу. Не буду вас виснажувати здогадками, бо вона належить "найбільшому стратегу" та вирішувачу будь-яких найскладніших проблем, усім відомому оригіналу Дональду Трампу.

Цей фахівець із усіх світових проблем вдруге претендує, щоб посісти крісло керівника однієї із наймогутніших держав світу. Але моя стаття не про нього, а про те, чи ми готові до того, що зміни клімату то не вигадки вчених чи метеорологічних експертів, а реальність із якою вже стикаємось у повсякденному житті? Жахаючі кадри повеней у Центральній Європі та тривала посуха на значній частині території України, переконаний, мають причинно-наслідкові зв’язки.



Лише на досвіді з власного життя переконуюсь, що клімат у нас вже давно вийшов за межі норми. Якщо у початкових та середніх класах мені доводилось частину дороги до школи проходити на лижах через величезні перемети снігу, а на уроках фізкультури в школі ми мали можливість вивчати техніки лижного ходу, то нині я вже не пригадаю, коли мав нагоду вийти на лижах у поля біля Садгори. Звичайно, проживаючи більшість життя у Флориді можна таких змін і не помічати, але якщо ми не затяті трампісти, нам таки варто поволі готуватися до цих невідворотних змін.

Дивлюся на те, як тисячі гектарів землі у Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Румунії перетворені не безкраї водойми, а чомусь перед очима пригадуються кадри із інформаційних повідомлень про блокування фермерами вже згадуваних мною країн перевезення зерна з України. Можливо, то відплата якихось вищих сил за невмотивовані дії та висипання зерна на землю? У народі недаремно побутує мудрість: "Не плюй до колодязю, бо ще доведеться із нього напитися". Не знаю, як буде із врожаями у перерахованих країнах, але чи не може так статися, що через нестачу власного зерна їм доведеться шукати його на зовнішніх ринках, то чи матимуть вони моральне право звернутися із проханням до нас? Але то питання до їх сумління та бездіяльності влади, що мовчки спостерігала за всіма тими безчинствами без найменшого засудження.

Добре вчитися на чужих помилках. Ця ситуація повинна і нас навчити, як необхідно підтримувати хороші стосунки з сусідами. Адже сьогодні біда не лише у них, у нас – війна, але стосунки будуються не на рік-два, а на десятиліття. Де гарантія, що за декілька років ситуація не зміниться на протилежну. На жаль, Буковина має гіркий досвід подолання наслідків повеней. Тому при всіх життєвих ситуаціях нам важливо залишатися людьми із почуттями співчуття. А нашій владі варто перегляну всі наші програми по запобіганню катастрофічних повеней.

Як бачимо, клімат надзвичайно непередбачуваний. Тож цілком ймовірно, що за періодом тривалої відсутності природної кількості опадів може прийти сезон тривалих дощів, адже осінь тільки розпочалась і чим та як вона закінчиться, не знає ніхто. Чи варто нагадувати, які у нас засмічені потічки та малі річки, чи достатньої міцності дамби на гідроакумулюючих ставах, які у нас в більшості перебувають у приватній власності чи в оренді. Пригадаємо собі ще одну літературну мудрість: "Порятунок потопаючих - справа рук самих потопаючих".

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
20-09-2024, 15:19
Коментарів 0 Переглядів 843

Теги -

Фестиваль проходитиме на Центральній площі міста

Коли будуть осінні канікули у школах Чернівців
При ремонті доріжок орієнтувалися на ескізні рішення переможців конкурсу.
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Під час зустрічі обговорювали, як почати заробляти гроші з обраної професії, як подолати страх осуду


Зміни  клімату? Та це ж вигадка. Блог Ярослава Волощука
Не впевнений, що ви із першого разу вгадаєте, кому належить фраза, що винесена у заголовок блогу.
На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Збираєтеся укласти договір страхування? Це важливе рішення, яке потребує ретельної підготовки. Маємо кілька простих та ефективних порад, які допоможуть вам краще зорієнтуватися у виборі страхових продуктів і послуг.

Двоколісний та триколісний транспорт на електродвигунах все більше набирає популярності серед водіїв і водійок. Електромопед характеризується достатньо високим запасом ходу, оптимальною швидкістю руху та зручністю в управлінні.

Одна з найдосвідченіших українських страхових компаній – ОРАНТА оновила умови страхування КАСКО. Страховка для транспортних засобів стала ще більш гнучкою, різноплановою та вигідною. Такий страховий захист підходить як для приватних власників авто, так і для бізнесу, адже має цілий комплекс переваг.