RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

До поминальної неділі на Буковині готуються заздалегідь: купують калачі, цукерки. На могилах розкладають чимало їжі.

На цвинтарі на вулиці Зеленій минулої неділі одні з відвідувачів бетонну плиту могили ретельно застелили рожевою скатеркою. Виклали яйця, м’ясо. Жінка припрошувала присутніх взяти "за поману". Один із чоловіків відмовляється. Аргумент "вагомий": "Я за кермом, а без ста грамів не поминаю". Стоїть ще кілька хвилин біля могили і йде.

– У нашому селі в Хотинському районі померлих родичів поминають у суботу після Великодня, – розповідає пані Світлана. – На цвинтарі потрібно роздати поману за всіх померлих родичів. І це має бути не просто калач і свічка. А тарілка або чашка, рушник, калач, цукерки, свічка. Я віддаю поману, і, за традицією, мені ці самі люди повинні дати свою поману. У мене у селі 12 померлих родичів. За всіх роздала поману і теж отримала 12 калачів, солодощі. Тепер не знаю, що з цим вдома робити. На поману витратила майже тисячу гривень. Могла щось потрібне купити. У селі цієї традиції дотримуються і ніхто не наважується відмовитися.

Анжела Ніколаєва, директор історико-культурного заповідника "Кладовища на вулиці Зеленій", каже, що бачила, як після поминальних днів дехто спав на лавочках на цвинтарі:

– Після таких днів на кладовищі залишається багато розкиданого сміття. Вважаю, що біля могили потрібно прибрати, помолитися, покласти свічку. А все інше робити за столом. На жаль, у нас поки що трапеза переважає молитву.

Думка священика
Справжня помана – помолитися за душу померлого

Олег ПОЛЯНКО,
настоятель храму Рівноапостольної княгині Ольги УПЦ КП:

Для поминання обов’язково замовити службу за упокій у церкві, потім покликати священика на могилу родича. Коли священик каже молитву біля могили, у пам’ять про душу піднімають хлібчик зі свічечкою. Для того, щоб пом’янути рідну чи близьку людину, більше нічого й не треба.
Традиція накривати стіл зі стравами біля могил з’явилася в давні голодні часи, коли ділитися їжею було духовною справою. Тому давати їжу за поману треба тим, хто цього справді потребує. Розпивати спиртне на кладовищі під час поминальних днів неприпустимо. Це неправильно і не є поминанням.

Справжня помана – це зробити порядок на могилі, пригостити бідного і помолитися за душу померлого".
17-05-2013, 12:10
Коментарів 0 Переглядів 12 732

Теги -
Фото ілюстративне

Понад 15 країн світу є споживачами продуктів із нашого краю


Внаслідок аварії кермувальник загинув на місці події, а пасажир отримав травми
Блоги
Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році

блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Добігає кінця 2024 рік. Когось він потішив, інших засмутив, але більшість із нас він тримав у напрузі, випробовував на стійкість, давав приводи ставати сильнішими.

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Прийдешній рік ознаменувався історичною подією для нашої держави – у ніч із 31-го грудня на 1-е січня призупинено прокачку російського (сибірського) газу по газотранспортній системі України до Європи.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Олена Рєпіна – випускниця Міжнародної програми "Капеланська академія"


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.