RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Цього року літню відпустку ми з родиною провели в одному з найпопулярніших єгипетських курортів – Шарм-ель-Шейху. При згадці про Єгипет у моїй уяві поставали пальми, кокоси, блакитне море та верблюди.

Щодо інших моментів, задумувалася мало. Утім, доволі швидко після приїзду почала усвідомлювати, що потрапила у світ із зовсім іншим укладом, ментальністю.



Єгипет – це країна, яка на 90 відсотків складається з мусульман. І лише 10 відсотків – християни. Здавалося б, яка різниця, хто якої віри? Ніколи на це раніше не звертала увагу. Проте іслам має власні закони, які слід поважати, коли ти на території мусульманської країни. А у багатьох випадках – і дотримуватися тутешніх порядків, якщо не хочеш утрапити в халепу.

Та найбільше мене вразили єгипетські жінки. Я знала, що всі мусульманки носять закриту форму одягу. Але одна справа – бачити їх у фільмах, а інша – на власні очі. Єгиптянки відпочивали поряд із іншими курортниками з України, Білорусі, Росії, але істотно відрізнялися формою одягу.

Зокрема, у час, коли ми, знемагаючи від спеки, розгулювали територією готелю у коротких шортах і топах, єгиптянки ходили у довгих темних хіджабах, які закривали повністю руки, ноги та голову. Багато хто з жінок також носив нікаб – головний убір, який закриває обличчя, залишаючи вузький проріз для очей.

Часом спостерігала, як територією готелю прямує родина єгиптян: чоловік – у легкому одязі європейського зразка, а жінка – закутана з ніг до голови у темне покривало. Їй же, мабуть, дуже спекотно, думала я.

Мені було їх шкода. Адже ці жінки ніколи не зможуть йти вулицею, розплівши волосся, і щоби вітер куйовдив їхні довгі пишні коси, а сонце вигравало на них своїми барвами…

Натомість деякі з них, ті, що без нікабів, звісно, були доволі яскраво нафарбованими. Основний акцент – на очі з накладними віями.

На пляжах багато наших туристок засмагали у бікіні. А ісламські жінки – у спеціальних купальних костюмах, які прикривали все тіло. І ніде вони не ходили самі, лише у супроводі своєї родини.

Певні обмеження стосувалися усіх відпочивальниць, незалежно від країни. До прикладу, на пляжі висіла табличка з заборонами, серед яких, зокрема, ходити топлес.

Ще зауважила, що серед готельних працівників не було жодної жінки. Лише чоловіки. Причому також одягнені занадто спекотно як на 40 градусів: закриті туфлі, штани, сорочки з довгим рукавом… Мабуть, звикли.

Так от, всюди там на роботі зустрічала лише чоловіків. Вони працюють кухарями, прибиральниками в готелях, офіціантами, адміністраторами, продавцями… Та всюди. Єдиний випадок, коли мені трапилася "працююча" жінка, – серед співробітників аеропорту. Тут туристів, які покидали країну, ділили на дві черги: жіночу та чоловічу. Ця працівниця аеропорту ретельно обшукувала кожну – від дівчаток до літніх пань – чи хтось із них, бува, не намагається вивезти з Єгипту чогось забороненого.

Якось в одному з магазинів я розговорилася з місцевим доволі симпатичним продавцем. Він розповів мені, що належить до цих десяти відсотків християн, які мешкають на території Єгипту. Тож його дружина не носить хіджаб та не змушена дотримуватися різних приписів. Це був один із небагатьох випадків, коли я стикнулася зі звичним для мене світом.

Загалом ці закутані з ніг до голови жінки мене страшенно вразили. Пізніше прочитала, що Єгипет, за даними деяких досліджень, займає останнє 24 місце з прав жінок серед арабських країн. Широко розповсюджені примусові шлюби, сексуальні домагання, обмеження права на освіту та роботу… Після прочитаного у мене волосся стало дибки. Воістину, чи не найбільше щастя в арабській країні – це народитися чоловіком.

Але це ще "квіточки" порівняно з тим, які заборони впроваджують таліби – радикальні ісламісти, які блискавично завоювали Афганістан протягом останніх тижнів. У 90-их роках, коли вони були при владі, часто траплялися випадки насильства щодо жінок. Їх били і навіть вбивали за те, що виходили до магазину без супроводу чоловіка. Жінки не мали права йти до лікаря без письмової згоди чоловіка. Це при тому, що лікуватися можна було лише у медика жіночої статі. Їм відрізали пальці за лак на нігтях…

Схоже, ці порядки повертаються, хоча таліби начебто й обіцяють розширення прав жінок. Молоді дівчата, які виросли вже при зовсім інших порядках, тепер будуть сидіти по своїх домівках – без освіти, розваг, жодних прав … Їм залишатиметься тільки займатися домогосподарством і народжувати дітей…

Направду, я щиро вдячна долі, що народилася в європейській країні. Так, у нас теж багато проблем із правами жінок. Але тут не відріжуть палець за манікюр…

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Галина Олійник
23-08-2021, 18:44
Коментарів 0 Переглядів 5 306

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.