RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чесно кажучи, про щеплення проти дифтерії та правцю я й не думала. Вважала, навіщо воно мені, якщо навіть банальний нежить до мене чіпляється вкрай рідко.

Загітувала мама. Вона пішла до поліклініки з іншим питанням, проте коли побачила черги під кабінетом щеплень, вирішила й собі записатися. А заодно і нас із чоловіком. Тим паче, вакцина безкоштовна. Я спочатку не надто радісно сприйняла це. Не тому, що я проти щеплень, навпаки, я дуже підтримую кампанію тотальної вакцинації населення, яка розгорнулася останніми роками в країні. Двоє моїх дітей мають усі необхідні щеплення. Просто вся справа в тім, що я ... боюся уколів. Також були побоювання (наслухалася всіляких "страшилок") – а раптом мій організм погано перенесе вакцину?



Але мама переконала фразою "у тебе є діти, ти маєш бути здоровою, щоби дбати про них". Отож, прийшла до свого сімейного лікаря. Вона виміряла температуру, пульс, опитала на наявність ряду хвороб та дала підписати заяву на згоду.

-А то дуже буде боліти? – запитала я. – Боюся уколів...

- Народжувати не боялася, а уколів боїтеся? – присоромили мене.

Після цього я припинила нити і терпляче чекала, поки лікарка заповнювала необхідні документи. Тим часом трохи поспілкувалися. Вона розповіла, що вакцин проти дифтерії у Чернівцях достатньо. І що зараз усі масово кинулися робити щеплення – злякалися епідемії. А боятися справді варто, тому що дифтерія – страшна хвороба, сказала медик. Тим паче, що через певні бюрократичні непорозуміння були роки (здається, вона назвала 2011-ий та 2014-ий), коли людям не провели чергову ревакцинацію. Це й стало однією з причин стрімкого поширення захворювання. Тож тепер кожен, хто хоч трішки усвідомлює ризики та переймається власним здоров’ям та добробутом оточуючих, прийшов робити щеплення.

-Індійців, які навчаються у місцевих вишах, ми вакцинували практично всіх, - зазначила лікарка. – Ох, ви б бачили, що в поліклініці робилося ще тиждень тому! Індійці-першокурсники української ще не знають, треба було спілкуватися з ними через перекладачів. То тут такий гармидер був! Також приходило дуже багато чернівчан. Завітало навіть літнє подружжя – і жінці, і чоловікові по 82 роки. Вони сказали: знають, що колись помруть, та нехай це буде не від дифтерії!

Щодо ймовірних ускладнень після щеплення, то їх практично не спостерігалося за роки роботи, запевнила медик: "Буває незначна температура, слабкість, може "тягнути" вколота рука. Скарг на щось серйозніше не було, хоч "перекололи" вже тисячі людей. Вакцина на десять років, тож тепер можете не боятися епідемії. Та й для поїздки за кордон таке щеплення знадобиться. Перших три дні після щеплення не мочіть та не тріть місце уколу (адже саме там утворюються антитіла), не напружуйте її фізичними навантаженнями, не вживайте алкоголю та не паліть".

Також під час розмови я довідалася, що у медзакладах міста є достатньо вакцин проти кору і зробити собі щеплення можна без проблем.

"Вакцини якісні, бельгійські. Переносяться організмом ще легше, ніж проти дифтерії. Колись їх не вистачало, а зараз у зв’язку з епідемією держава видала велику кількість. То чому би не скористатися такою нагодою?" - зауважила медик.

Щоправда, треба знайти "пару", тому що одна ампула розрахована на двох осіб. Звісно, я запропонувала вакцинувати себе й чоловіка. За словами лікарки, одночасно можна було би зробити обидва щеплення – і проти кору, і проти дифтерії. Але я не ризикнула все одразу, бо не знала, як мій організм відреагує на це.

Отож, вкололи мене. Укол виявився зовсім не болючим. Я заплющила очі, щоби не бачити, як голка впиватиметься мені в шкіру, і навіть не повірила, коли медпрацівниця сказала, що вже все. Згадалося, як нам в дитинстві казали в таких випадках, що "зараз тебе вкусить комарик". Ото приблизно й справді було відчуття, що вкусив комарик, а не крокодил. Ввечері після щеплення відчула втому і непереборне бажання спати. Навіть не пригадую, як і коли заснула. Наступних кілька днів трішки "тягнуло" руку, коли її напружувала, але то практично не турбувало мене. Те ж було і в чоловіка та мами. Загалом щеплення всі перенесли цілком добре. Тож уже за кілька днів йдемо вакцинуватися проти кору. А там уже й про щеплення проти грипу подумую. Що й казати, сподобалося мені відчувати себе захищеною.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Галина Олійник
18-11-2019, 13:45
Коментарів 0 Переглядів 3 130

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги