RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З року в рік ми спостерігаємо, як церкви у місті приростають новими спорудами. Канцелярії, гаражі, їдальні, туалети... Звісно, церковне життя - воно не лише духовне. З іншого боку, якось наші храми сто років обходилися без прибудов. Ну, нехай: ростуть стандарти життя і запити громад. Питання ж не в тому, ЩО будувати, а в тому, ЯК. Хтось чинить, вибачте за каламбур, по-божеськи, з повагою до історично-архітектурного надбання міста, а хтось - на свій смак і розсуд, наче у власній господі. Греко-католицька церква на Руській обмежилася крихітним флігелем в кутку заднього двору. Біля Параскеви хоч і звели величний дім - все ж вдало інтегрували його в сусідню забудову. Навіть скандальне будівництво на території Святодухівського собору, яке свого часу викликало спротив громадськості, обернулось не надто болісним результатом: туалет сховали під землю, господарську будівлю - між деревами скверу.

Геть інакша ситуація з Миколаївською церквою на Руській вулиці. Спершу там виросла триповерхова будівля невизначеного стилю та невідомого призначення (жодних табличок немає, а єпархіальна консисторія розташована в сусідньому дворі). Критий будинок металочерепицею зеленого(!) кольору, хоч знамениті "п’яні" бані Миколаївської - сині. А відтак з’явилася ще одна архітектурна несподіванка - щось таке по-барачному довге, з величезними металопластиковими вікнами вздовж усієї стіни, крите знову ж таки металочерепицею, але цього разу вже синьою. І головне: воно закрило вид на церкву з боку вулиці Сагайдачного. Не буду вдаватися в ширші подробиці, бо читачі "МБ" вже знають: "щось" виявилося... туалетом, збудованим, як спершу казали чиновники, з порушеннями.

Та не минуло і двох місяців, як порушення дивовижним чином розвіялися. Начальник відділу позапланових перевірок інспекції архітектурного контролю Любов Чорножукова, пояснила, що будівлю зробили вищою, ніж у проекті, цілком законно. А начальник відділу охорони культурної спадщини Олена Пушкова констатувала, що туалет на території церкви необхідний, і поспішила "втішити": вона домовилась із забудовниками, що синю покрівлю на будівлі замінять на черепицю природного кольору. Що й казати - гарне буде видовище: бані церкви сині, дах триповерхівки - зелений, а покрівля "туалету" - "природного кольору". Чиста гармонія!..

Я все ж таки не можу збагнути, що то за туалет з вікнами на всю стіну? До речі, з білими металопластиковими, з якими попереднє керівництво охоронного відділу вело запеклу війну. Зрештою, чому не можна було той туалет зробити підземним, як біля собору, а не вивищувати на додаткові кілька метрів?

Дуже не хочеться, щоб цю ситуацію хтось розглядав у релігійно-конфесійній площині. У кожній сфері є люди без смаку і без поваги до культурного надбання. А ось приводити їх до тями - справа чиновників. На них і лежить відповідальність. Час відписок нині минув. Гадаю, громада міста не миритиметься з потворною спорудою в історичній частині Чернівців. Тим паче, що вона завдала нищівного удару по туристичній привабливості місця. Раніше люди, які приходили оглянути дерев’яну Миколаївську церкву на Сагайдачного, могли на протилежному боці вулиці побачити іншу перлину. Тепер же милуються "туалетом".
Редактор: Igor
21-03-2014, 09:33
Коментарів 0 Переглядів 3 192

Теги -

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

За ці гроші куплять квадрокоптери
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Та чи такі вже вони "пекельні"?

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!