RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Сьогодні вивчаю "інформаційну відкритість міста". Із інтернет-ресурсів, а їх досить багато присвячених Чернівцям, дізнатися можна практично про всі цікаві факти. До того ж практично всі сайти туристичного спрямування пов’язані із собою, що дозволяє при бажанні знайти необхідну інформацію.

Перша інформація, яку прочитав, була про те, що щодня, долаючи 126 східців вежі міської ратуші, нагору піднімається сурмач у буковинському народному вбранні. І в полудень, рівно о 12 годині, з балкона вежі він виграє на трубі мелодію "Марічки" на всі чотири сторони міста. Чомусь стало дуже шкода цього сурмача, який одиноко грає мелодію на 50-метровій вежі ратуші.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


Але ця інформація була продубльована як мінімум на трьох сайтах про Чернівці. Дуже прикольно віртуально прогулятися містом, хоча не всі напрямки є і не всі "зелені стрілочки" напрямків підписані, але проти самого факту такої роботи це нівелюється.
Як на мене, то найбільше і найкращі карти представлені лише на одному сайті.
Офіційний портал Чернівецької міської ради здивував тим, що тут можлива онлайн-трансляція сесії цього органу місцевого самоврядування. Також є розділ "Інформація для туристів", де розміщенно різну туристичну інформацію, зокрема про об’єкти зеленого туризму, розваги, парки, готелі та ресторани. Але ось список заходів лише за 2010 рік – цьогорічного немає. Мене як журналіста зацікавила оперативна інформація про стан систем життєзабезпечення Чернівців за кожний день – в ній подається статистична інформація (тиск газу, напругу, кількість тролейбусів на дорогах, метеорологічні умови, рівень радіації тощо). У порталу є англійська версія і, що особливо сподобалося, сині значки "інь-янь" із написом "УВАГА!". Зацікавила інформація про герби міст-побратимів Чернівців і, до свого сорому, зізнаюся – коли наводиш курсор, виникає назва міста-побратима, але, коли навів на центральний жовто-червоний герб, то назви не було. Спробував ще раз – результату нуль. Аж раптом зрозумів – це ж герб Чернівців!

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


На Центральній площі навіть є алея цих гербів міст-побратимів.

Згодом знайшов презентацію про місто, яку можна просто скачати.
Ось таким засоромленим пішов купувати місцеву періодику. У газетному кіоску було 7 місцевих газет, 7 повноцінних газет здебільшого новинного спрямування. Цінова варіативність – від 1,50 до 2,60 гривні.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


– Дорогі газети купують рідше, – розповіла пані Наталія, продавець кіоску. – Найпопулярніша газета – "Молодий буковииець" (опитав ще три кіоски – і знову цей же результат, так що намагався бути об’єктивним).
Стосовно "Молодого буковинця", то зацікавила ідея розміщення кожного нового номера газети на стенді – багато чернівчан читають газету просто "за склом".

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


Практично всі місцеві газети мають кольорові першу та останню сторінку. Зі шпальт дізнався, що чернівчани продають дітей, епатажний художник-провокатор Анатолій Федірко вирішив подарувати місту своє творіння, місцеві учителі бойкотують і просять більшої зарплати та про те, що сьогодні – День визволення Чернівців від німецько-фашистських загарбників. Потішило, що, згідно з ілюстрацією в місцевій газеті "Свобода слова", в Чернівецькому обласному центрі з гідрометеорології працюють красиві жінки із задертою вітром спідницею та зонтиком – чомусь одразу згадав про Мері Поппінс.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


Шукаючи карту міста, знову трішки заблукав, але навіть радий, що шлях до книгарні мені неправильно підказали. Бо натрапив на вітрину, де лежали різні книги про Чернівці, буклети та карта. "На ловця і звір біжить" – подумав мимоволі. Виявилося, що натрапив на Туристично-інформаційний центр міста Чернівці, що заснований міською радою.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


Путівники на п’яти мовах, карти, схеми маршрутів, інформація про тематичні екскурсії, книги про Чернівці та область – цього інформаційного матеріалу було вдосталь, навіть прийшлося вибирати, що брати із собою.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


– Туризм визнано одним із пріоритетних напрямів стратегічного розвитку нашого міста, – розповіла Людмила Хоміцька, координатор Чернівецького туристично-інформаційного центру. – Центр є пов’язуючою ланкою між туристами, міською владою та туристичними фірмами. Путівники ми роздаємо безкоштовно кожному туристу, також міська влада фінансує традиційні щонедільні екскурсії для гостей міста. Ми маємо велику базу турфірм, перевізників і організаторів зеленого туризму. Також в ТІЦ діє виставка-продаж сувенірів та продукції народних умільців, зразки для якої надали наші місцеві сувенірні салон та народні умільці. У нас створено портал http://www.city-tour.cv.ua та чекаємо по вулиці Головній, 16.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


Цікаво, що минулого року представники туристичної журналістики визнали Чернівецький туристично-інформаційний центр найкращим на Україні. Так що мені дуже пофортунило із тим, що випадково знайшов цей найкращий центр.

Одинокий сурмач, Мері Поппінс та найкращий турцентр


А карту міста придбав і в турцентрі, і у найближній до редакції книгарні – остання містила також додаткову інформацію різним мовами.
А тим часом у Полтаві учасник проекту Юрій Дюг ознайомився із інформацією про це місто.

А тим часом у Чернігові учасник проекту Михайло Салітра знайшов всі інтернет-ресурси про місто, придбав усі місцеві газети.

А тим часом у Рівному Олександра Стародуб (Сушка) знайшла мапу міста.
Редактор: denis
29-03-2011, 17:26
Коментарів 0 Переглядів 7 282

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.