RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута". Мені пощастило побувати на ньому.
Пригадую, було по-літньому тепло і сонячно. Настрій був піднесений, святковий. У Центральному парку зібралися сотні людей у вишиванках, звідусіль лунали пісні українською мовою, що дивувало.

А ще вразила велика кількість міліціонерів із гумовими кийками, що кидалися на тих, у кого в руках були синьо-жовті прапори.



На фестиваль приїхали майже 50 вокально-інструментальних ансамблів, 30-рок-гуртів, поп-музиканти, барди, актори. Загалом було понад пів тисячі виконавців з України, Канади, США, Аргентини, Польщі. Міські готелі були переповнені. Ночували на квартирах, у наметах.

Всі просто шаленіли від "Сестрички Віки", "Братів Гадюкіних", "Тризубого Стаса", "Гуцулів", Андрія Миколайчука з його "Підпільником Кіндратом" та "Піду втоплюся у річці глибокій".

Особливо запам’ятався заключний концерт 24 вересня на стадіоні "Буковина".

При вході стояли міліціонери і ретельно всіх перевіряли на наявність національної символіки. Один із них довго рився у моїй сумці, сказав, що не можна йти з фотоапаратом, та зрештою таки пропустив.

На перших рядах сиділи особи з радянськими прапорами.

Гран-прі отримав бард Василь Жданкін. Коли він вийшов на сцену, то несподівано для всіх заспівав заборонений тоді гімн "Ще не вмерла Україна". Йому почали підспівувати, залунали вигуки "Слава Україні!", "Героям Слава!".

Присутні на стадіоні раптом розгорнули синьо-жовті прапори. Як їм вдалося пронести їх через міліцейський кордон – важко сказати.
Якийсь чоловік з хлопчиком бігли стадіоном, тримаючи в руках синьо-жовті прапори. Неподалік жінка теж розгорнула прапор, до неї кинулася міліція. Підбігли молоді чоловіки, почали їх відтягувати. Як пізніше дізналася, це були Тарас Чубай і Георгій Гонгадзе, яким під час сутички розбили голови.

На сцені раптом загасло світло. Виявилося, що міліціонери перерубали сокирою електричний кабель. Вони з кийками піднялися на сцену, оточили артистів і почали витісняти їх. Тільки присутність іноземних журналістів завадила розправі.

Заслужена артистка України, солістка дуету "Скриня" Марія Лобурак, яка на той час працювала помічником режисера на Чернівецькому обласному телебаченні, згадувала: "Наступного дня до нас із Києва прийшов наказ розмагнітити, тобто знищити усі записи фестивалю "Червона рута". Не знаю, чи телевізійники виконали цей наказ".

Перший фестиваль "Червона рута" у Чернівцях був найсильніший і став знаковим для багатьох учасників, які стали популярними. Чого не скажеш про фестивалі, які відбувалися пізніше в інших містах України.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Надія Будна
Сьогодні, 17:23
Коментарів 0 Переглядів 151

Теги -
Питання розглядали за письмовим клопотанням єпископа Чернівецько-Буковинської єпархії Православної церкви України Феогноста
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Все частіше у засобах масової інформації до нас потрапляють новини про дуже негативні явища поміж частини молодого покоління.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
У центрі міста майже ніде сховатися від сонця

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
У Чернівцях останнім часом з’являється дедалі більше доріг з одностороннім рухом.
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


На «Червоній руті» вперше прозвучав гімн України. Блог Надії Будної
35 років тому, 17-24 вересня 1989-го, в Чернівцях відбувся перший фестиваль "Червона рута"
Проблема віртуального покоління. Блог Ярослава Волощука
Все частіше у засобах масової інформації до нас потрапляють новини про дуже негативні явища поміж частини молодого покоління.
ВІДЕО Переглянути все відео

Одна з найдосвідченіших українських страхових компаній – ОРАНТА оновила умови страхування КАСКО. Страховка для транспортних засобів стала ще більш гнучкою, різноплановою та вигідною. Такий страховий захист підходить як для приватних власників авто, так і для бізнесу, адже має цілий комплекс переваг.

Ваша дитина навчається в старших класах і мріє здобути престижну освіту? Допоможіть їй знайти свій вибір у житті, подавши заявку до Буковинської малої академії наук учнівської молоді.

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.