RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У вересні 2000 року тепер вже колишній начальник Головного управління кримінального розшуку МВС Олексій Пукач очевидно готувався приміряти нові погони та займати нову посаду. Адже виконав вказівку начальника і вбив опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе. Та звідки було знати недалекоглядному, але жорстокому міліцейському начальнику, чим усе скінчиться? І чи міг думати задоволений життям мент, що став пішаком у чиїйсь жорстокій політичній грі? Тепер Олексій Пукач засуджений до довічного ув'язнення. Його начальник, який так полюбляв носити кашкета "а ля латиноамериканська хунта" і навіть мріяв стати наступником Кучми, давно у могилі – зумів вистрелити собі у голову двічі. Жорстока гра для них закінчилася жорстоко. Справедливість торжествує? Поки ні. До такої думки спонукає фраза, кинута Пукачем після оголошення вироку у відповідь на запитання, чи погоджується він: "Я погоджуся, коли у цій клітці зі мною будуть Кучма і Литвин".

Справжніх замовників вбивства (Кучма це і Литвин, чи хтось інший, хай встановлює слідство і суд) і не вистачає у цьому ланцюгу людських трагедій, що мають назву "справа Гонгадзе". Чи маємо ми шанс почути їх імена у суді? При нинішній владі (як і при попередній) ні. Надто багато їх пов’язує - під однією шинеллю спали, з одного корита крали. А от при наступних – усяке може статися. Бо навряд чи покоління, яке прийде після "синів і дочок Кучми", захоче нести на собі весь тягар і спадок того політично-кримінального бруду, який породила і породжує нинішня так звана еліта. Наступники рано чи пізно захочуть відмитися. І не лише від "справи Гонгадзе", але й від інших замовних вбивств політиків та журналістів, скоєних в Україні за останні 20 років. Тоді й у нас усіх з’явиться шанс відмитися від тих діянь можновладців, що нині викликають огиду в будь-якої більш менш мислячої людини. А посивілі старці на лаві підсудних – колись великі можновладці та господарі життя, стануть символом того, що ми очистилися. Скажете, мрію? Мрію. Але не без доказів.

На початку 2013 року світові ЗМІ поширили новину - у Чилі знайдені і заарештовані шестеро з восьми військових, обвинувачених у катуванні та розстрілі Віктора Хари – відомого поета, співака та політичного активіста. Віктор Хара був заарештований 11 вересня 1973-го. Чотири дні його били, катували струмом, ломали руки і розстріляли. З його тіла витягли 34 кулі. Було це у дні військового перевороту, яким керував генерал Августо Піночет. Ті восьмеро теж, очевидно, отримали нові звання, посади та привілеї за криваве дійство. Справедливість восторжествувала через 40 років. Політичний замовник цього вбивства теж закінчив життя не в оточенні люблячих дітей та онуків. Генерала Піночета заарештували у Лондоні у 82-річному віці, екстрадували на батьківщину і з 1998 до 2006 року (до самої смерті) колись всесильного диктатора, а тепер жалюгідного старця, тягали судами у справах про вбивства політичних противників, дисидентів, фінансових махінаціях тощо.

Просто покоління політиків, яке прийшло до влади після диктатора, не захотіло бути спадкоємцями його кривавого політичного спадку. І захотіло відмити країну від тих трьох тисяч вбивств чилійських громадян, що були противниками генерала-диктатора, та притягти до відповідальності тих, хто ці злочини вчинив. Можливо й тому Чилі нині – одна з найбільш динамічних економік континенту та найменш проблемна в Південній Америці країна щодо дотримання прав і свобод громадян.

І приклад такий далеко не поодинокий. Помріємо?
Редактор: Igor
30-01-2013, 10:46
Коментарів 0 Переглядів 3 231

Теги -
Люди хочуть отримати "соціальні допомоги", а втрачають тисячі гривень
Ініціаторкою її створення стала депутатка обласної ради Оксана Палійчук.
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.