RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Загадочний "чєловєк прєзідєнта" рішив, шо Вася-узурпатор і Палич мают си мирити. А малоімущим, який готовий утілізіровати внутрь 100 тищ банок тушонки, виявився Толік із горсовєта.

***



Акурат перед сесійов нашого кольхоз-базару, який каже, шо він - горсовєт, тілівізор Васі сообщив страшну новость. Будто то би він тілівізор Сєвєрної Кореї. Шо тіпа море малоімущих прийде требувати від мера Каспрука халявної тушонки з Держрезерву, яку відмовилася їсти навіть прифронтова і не так розбалувана контрабандою, заробітками, посилками з-за границі і торговлєю всім і вся Запорізька область.

Заготконтора «Черновці». Блог Мостіпаки


Народ, канєшно, напрягся, бо такого зрєліща в нас не було навіть під час трьох російських окупацій 1914-1918 і гастролєй всяких разних "асвабадієтєлів" в 1940-1944-му. Того тривога наростала. А раптом тищ 40-50 голодающих, малоімущих і просто страждущих перекусити в обід на халяву заполонять всю Центральну площу і прилеглі вулиці, аж до дріждзаводу? Я вже навіть думав не йти на роботу, бо стояти десь у черзі за халявним мнєсом цвєта старої скатертини в парткомі захудалого совєцького кольхозу і комбіжиром, шо прилипає до всіх чєловєчєских органів, шо старий надьожний клєй "Момент", аж десь коло Руського мосту, то, канєшно, не комільфо. Тим більше, шо тілівізор Васі льготні категорії не озвучив, а я й би до них не попав. Бо я клятий аппазіціонєр до ефектівних ср…них менеджерів. Ну не люблю жадібних і ницих бариг, шо поробиш. У каждого свої слабкості. То вже думав у кущах пересидіти сію напасть, аби лиш голодним вистачило, як тут кажуть, шо проход, проїзд і прольот по городу почті свободний, не рахуючи дідькових ямів по полотну і щербатої плитки на тротуарах.

Ну і приходжу я в центр, а народу нуй. Ніхто жрачки халявної не трєбує, по пустих каструлях не молотить і навіть жіночки не водять по площі істощоних коло тілівізорів своїх 40-50-річних мужичків, шо чекають у черзі на вакантне місце сторожа дєтсадіка, чи лікеро-горілчаного магазину. Вопшим, тішіна, тіко дівки з камерами так і рискають, так і рискають. Шукають ізголодавших. А нікого. Тіко пара мужичків із пиріжкової смачно облизують писки і занюхують шось рукавами. Опшим, нема ізголодавшіхся і халявщиків.

Я вже тово бува подумав, шо ми вже в Європі, а пиріжкова, то посліднє місце, яке нас зв’язує з історічєским пришлим – не дуже ухоженим, но почті безтурботним, як раптом із кольхоз-горсовєта роздався дикий рев раненого в інтимне мєсто льва: "Дайте тушонки! Хочу тушонки! Дайте малоімущим мнєса! Мер, де мнєсо?" Я аж присів. Во, думаю, мужика допекло. Це ж кіко він днів не жрав ніц. Не менше тижня. А мнєса, то того не видів ше з Різдва. І яке ж було моє удівлєніє, коли тим одиноким мужчінкою, шо требував у мера тушонки, виявився наш поважний, заслужений і народний владєлєц всякого майна і навіть ресторанів Толік.

То шо ж таке? Як бізнес такий голодний, то шо ж тоди простому народу? Вапши гаплик. Но народ наш скромний. Мовчки голодає і тіко облизується на ту буру тушонку. А от Толік – він борєц. І звик своє требувати до конца. Так шо або мер дасть Толіку тушонки, або Толік за себе не отвєчаєт і почне хапати у прохожих сумки з хавчиком, аби хоч якось прокормитися.

То на місці мера я би таки якихось парку тачок тушонки привіз і тамо висипав коло "Сорбонни". Там вже є всьо. Пісатєль-трансформер, химери всякі зовні і внутрі, непонятний шар на хаті і навіть грес-плитка на фасаді рядом із химерами і шаром. Вопшим, сюр. Так шо інсталяція з банок із бурим содєржимим і моцним клєющим жиром там точно зайвою не буде. Тра ж нашому народу ше десь селфитися – не всьо ж коло цвітних яєц на Центральній площі товктися. А магнолії в унівєрі вже відцвіли.

***

От шо то наш народ зробив правильний вибор. Історічєски правильний народ. Постоянно всьо і всіх правильно вибирає. І чо після того ниє, не знаю. Може від удовольствія, чи шо?

Вот і тепер. Вибрав наш народ правільного прєзідєнта. З кіна. Бо старий був не правильний – із пачки з цукерками. Ну і понятно, шо і на мєстах ситуація в корні помінялася. А шо вже Іллюша-курятнік пір’я підняв ввись, шо полковий штандарт на параді, то я вопше мовчу. Ну і канєшно, ситуація на мєстах за нового прєзідєнта має радікальнєйшим образом стати, якшо не полностью контролірованою, то точняк, як в процвєтающій країні загниваючого Заходу – жутко скучною і політічєски толєрантною.

Заготконтора «Черновці». Блог Мостіпаки


Ото так і наш новий "чєловєк" нового прєзідєнта на мєстах наших черновіцко-буковинських Другановский рішив, шо Вася-узурпатор, Тоня Процедура, Бодя-а най ми си стане, Володька-вєздєхап і прочі тепер мають си помирити з мером Паличем і вмєстє рулити до свєтлого будущого нашим городом, аж поки то світле будуще не засвітить нам блимавками дешевих китайських лямпочок, які Володька зібрався розвішувати по парках от імєні самого себе і за поручєнієм самого себе.

Нє. Ну я понімаю такі політічєскі разклади-завсклади, коли всі з всіма помирилися і шибко разом вішають лямпочки, ліплять асвальт в болото і кажуть, шо то автобан, здають майно церквам, із яких на їх історічєскій родіні всі ржуть, нарізають земельки на халяву на подставних пенсіонєрок. Тоди понятно. Тіпа, всі при ділі. Кроми всіх других – так тищ 270 черновіцких граждан. Ті вопши не при ділах – тіко мусорят.

Но шось си мені тако здає, шо навіть, якшо сам лічно "чєловєк прєзідєнта" і сам лічно "Слуга народу" скажуть меру Паличу миритися з Васьою і прочими проходімцами і пообіщают поддєржку рейтінгом "Слуги народа" і лічно чумаданом банкнот Іллюші-курятніка, то Палич на то не піде і того ніколи не буде. Хіба Палич заслабне. На воспалєніє мозга.

Заготконтора «Черновці». Блог Мостіпаки


Бо я си тако думаю. Я багато думаю, того така голова велика. Краще би багато їв, то писок був би трохи ширший. Но то таке. Так от. Тако си думаю.
Ота вся сварка, шкварка, драчка, понос, гидота, нечисть, бридота, брехня, інтріжки, крадіжки, верески і слина, шо заполонили наш город, відколи з базару вилізли у велику політіку для розгрібання рештків майна бувшої Української РСР Вася, Тоня, Валєрцьо, а до них примкнули жаждущі пожрать відпавші кавалки Бодя, Володька і прочі, то всьо не просто так. Бо нічо просто так в жізні не буває. Тим більше у всякій політічєскій і економічєскій. Там всьо чьотко і подвласно своїм законам. І як тіко свої закони в таке дєло, як політіка, управлєніє городом, єго хазяйством, майном громади і т.д. і т.п. (дуже довго розказувати) приносять такі як Вася, Тоня, Толік, Валєрцьо, Йван - білий брат і єго вірний слуга і кошєльок Саша, то дуже скоро город із города стає тим, чим і стає в нас – заготконторою "Черновці", заготскотом, потрєбсоюзом із єго дєфіцітом і подпрілавком.

А по власті розповзаються, як таракани по немитій плиті, всякі товаровєди, заготовачі, торгові агєнти, комівояжери, дистриб’ютори, откатщики, скупщики, старйовщики, ростовщики, міняйли, наперсточники, рішали, рекетьори, тьорщики і проча така публіка. Без неї заготконтора і потрєбсоюз "Черновці" - не дієздатні.

Єстєствєнно, то ж вам не тово. Не тьомні 80-ті і не мутні 90-ті. То всьо файно прикрито верескунами, тілівізіром, мандатами, картками для голосування, дискусіями, ефірами, дебатами, виступлєніями в защіту народа, партіями, актівістами, політолухами, олухами і просто шаром піни, слини і гі…на. Тіпа, політіка.
Ну так вот. Шось си мені так здає, шо з цим всім у мера Палича і тих декількох людей, шо коло него – тяжолий, безнадьожний, глибокий міровозрєнчиский конфлікт. Ну шось тіпа, як гражданська або рєлігіозна війна. Чого такі войни самі тєжкі, безнадьожно довгі, жорстокі і криваві, а їх рани загоюються мінімум трьома поколєніями? Та тому, шо в їх основі – конфлікт ідей, ідеологій, взглядов, разного воспітанія, разних жізнєнних ценностєй.

Тобто, міровозрєній. Тобто, совєршенно ірраціональна фігня, яка не вимірюється баблом, хатами, машинами і городами. Коли чєловєк каже: "Я так не зроблю, бо я так не зроблю ніколи!" І товаровєдам та заготовачам, які думають, шо з ними борються такі самі товаровєди і заготовачі, аби стати на їх місце і контролірувати "дефіцит і подпрілавок", цього ніколи не поняти. Ніколи. А значить, ця война вічна. І навіть як не буде Палича і тих пари людей, то будуть інші не товаровєди і не заготовачі, і не усушники-утрусники, в яких постійно буде бажання лупнути товаровєда і заготовача лопатою по рийці, коли воно лізе в майно, шо належить всім і шось пиляє, гризе, чи надкусює подпрілавком.

І тут всьо просто, шо картонні двері у студентській общазі. Будуть товаровєди і заготовачі реалізовувати власть – буде город "Заготконторою "Черновці", або заготскотом (кстаті, 29 худобин вже є), або потрєбсоюзом, де під прилавком для своїх нарізатимуть масну земельку, тендери і всяку хринь. Будуть оті другі відбиватися від сих перших лопатами по рийках, то з того всього ше щось трохи буде падати в общу кормушку – на школи, садіки, культуру, соціальні проекти і прочу лабуду, яку товаровєди і заготовачі понімают тіпа так: "Ай, отстаньтє ніщєброди!" Ну, вопшим, худо-бідно, з кривими дорогами і горбатими ямами, але то ше буде город – наслєднік австро-єврєйо-нємце-румино-украино-совєцкого.

А як нє, то буде заготконтора із залом, який постоянно хотітиме бути заготскотом і заглядатиме в писок, якшо не сим, то новим товаровєдам і заготовачам, аби єго загнали в хлів і трохи напоїли і нагодували за щот общого добра.

Так шо в нового чєловєка нового прєзідєнта є вибор. Но для того траба якось тако – трохи підовчити матчасть. І навіть не кіко матчасть, як її ідєологічєску основу – тіпа, как мо, єсть пошлі города, государства, общєства і громади, а не заготконтори, заготскоти і потрєбсоюзи.

Кстаті, новий прєзідєнт, то він тоже мав би тово знати, шо "Заготконтора "Україна", то ше не государство. То єго соціально больний, економічно рахітічєский і політічєски ущербний недоношений плод. І єго треба ше дуже довго виходжувати в кувезі.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
19-05-2019, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 2 208

Теги -

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник

У 2012 році військовий закінчив економічний факультет
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги