RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Олександр Георгійович і Максим Юрійович остаточно побили горшки. Віталь Михалича реінкарнували як "гаспідарника". А Вася-узурпатор зізнався, як то було файно за Януковича.

***

Били нібито горшки, а вийшло, як завжди – кидали лопатами гі…но на вентилятор. Так розійшлися політичні дороги Олександра Георгійовича Дєдушки, головного в нас від президента (співчуття сараці, файні бонбони ліпив) і Максима Юрійовича Бурбака, головного в нас від усього, але от від чого саме, я досі тіряюся у здогадках. Бо якщо Максим Юрійович - то така собі (говоряща) тріщотка на хвості гримучої змії, то де тоді сама змія? А якщо він просто говоряща тріщотка, то тоді мої поневіряння у здогадках все більше наближаються до здогадок відомого Вєні: "Народному фронту" - пі…єц, Продану – пі…єц, Горсовєт - шапіто. Всєм – пі…єц. Сам всьо увідіш. І очєнь скоро". Хто зна? Може і є щось у словах цього містечкового дервіша.

Ти гі…но, нє – ти: прийшов сторож і всіх вигнав. Блог Мостіпаки


Були ж раніше при дворах блазні горохові, скоморохи, євнухи, дервіші та інша бродяча челядь. На вигляд – щось середнє між Вєнєю і "Народним бургомістром" Дідухом-Кобзарем, але вони завжди першими знали, коли якому візиру, чи першому міністру, чи фавориту двору, чи наслідному принцу, а чи то й "Самому" - …опа і його чи то четвертують, чи то колесують, а чи скинуть із фортечного муру у діжку з киплячою смолою. Такі часи були. А ви думаєте багато змінилося? Єдине, що не колесують, а можуть просто "грохнути" посеред дороги зі снайперки з глушником, або відправити до праотців прямо за кермом елітного позашляховика. Все ж таки це більш гуманно. Прогрес на ліцо. Але то таке…

Та наші лише кидають гі…но на вентилятор. Просто не того масштабу персонажі – ні тобі візир, ні фаворит. Та й смола нині дорога. Але якщо Максим Юрійович може собі ходити і тріщоткати спокійно ще до грудня 2019 року, то Георгійовичу Дєдушкє особливо не позаздриш. Останнім часом він демонструє дива вихляння різними частинами організму - і руками, і ногами, і вухами, і носом, і очима, і вусами і ще навіть не знаю, чим. І на всі боки – тут тобі і кум чи фін "Самого" Стець з якогось переляку, і Йван – наш голова обласний, Юльки намісник, від земельки вже масненький, як налисник, і Йван Рибак – глава "кольхозу без урожаю" БПП в області, і Вася Козак – барон північно-східного повіту Північної Бесарабії, і ще купа всяких, хто собі вдає, що він щось рішає, або думає, що рішає, або розказує всім, що все рішає. Залишилося лише Дєдушці зустрітися з Петром Дмитровичем Кобевком, який завжди "в тємі", аби остаточно "тєму закрити".

Отакі то страждання в Дєдушки, які він вміло представив, як тєжку працю на благо держави. А Дєдушка знає, що каже. Бо ситуація в нас стабільна, як ніколи. Як була область дотаційна на 65% двадцять років тому, так і залишається досі. То в чом вопрос? Стабільність центру забезпечуємо, то хай той центр втреться. А яка різниця, хто тут буде сидіти, чи то Дєдушка, чи Внучок, чи Кум, чи Племінник. Поки "контори" дармоїдів децентралізація остаточно не ухайдокає, то до того часу й сидітимуть і по мєлочі тиритимуть і гадитимуть. От між "конторами" і децентралізацією, і хто контролюватиме процес і пожне з нього хоча би якісь дивіденди, насправді і йде боротьба. А Дєдушка і Максим Юрійович тут лише прості виконавці волі Господа. А то, що гі…но на вентилятори кидають, то хто сказав, що гі..на нема і в раю?

Якщо ж у процесі гі…нометання аж надто заграються, то, як завжди у таки випадках буває, прийде сторож і всіх вижене. Ну, або матрос Жєлєзняк. Втім, а звідки нам того матроса на нашому сухопутті взяти? Так що тут цілком і сторожа вистачить.

***

Послєдній патрон. Послєдній цвєк у кришку банки з помидорами. Послєдній ковток огнєнної води для індіанця. Послєдній удар лижної палиці об голий асфальт. І послєдній аргумент у філософському диспуті "Сам гі..но". Саме так. Вася-узурпатор випустив на арену тілівізора Віталь Михалича. То було шось. І з чимсь. І десь. Метафізично-клінічне. Психофізично-метаболічне. Віталь Михалич – то бімба нашого бомонду. То велет духу, мозку і краснорєчія. А тепер ше й "гаспідарник". Саме так він себе представляв на тілівізорі.

Я лише от одного не розумію, хто йому сказав, що між словами, сполучниками і реченнями не треба робити пауз, і скільки за то взяв? Нє. Того, що так сказав, я понімаю, як ніхто, бо сам у тому трохи щось петраю. Він то так сказав робити від безісходності. Аби не було видно. Ну, аби велет виглядав велетом, а не Іллею Муромцем, що 30 років сидів на печі і забув сходити до школи. А так от іде потік сознанія, "піпл хаває", бабушки і дєдушки. влупивши на ніч сала з бараболями, слухають "гаспідарника" Віталь Михалича і всьо панімают. Тіпа, шо мер – гі…но, шо робити ніц не хотів, що Віталь Михалич його хотіли навчити, а він втікав і шо тра "на благо" робити ніч і день, день і ніч. Вопшим, без запинки. Як Віталь Михалич пахали – ночами у неділю. І говорити це без запинки, бо як тіко почнеш із чувством, толком і розстановкою, то буде…. е.. Шось клінічно-метафізичне.. А так, чистий тобі "гаспідарник".

Так що ждітє на наступних мерських перегонах Віталь Михалича в образі великого "гаспідарника" і оповідки про те, що всьо у Чернівцях – від нього, як людство – від Адама. Бо Віталь Михалич до того договорилися, що й децентралізація почалася з нього… Думаю, що скоро він себе проголосить ветераном революцій "гідності", "помаранчевої" і "на граніті", а "гаспідарником" буде крутішим, ніж сам Микола Яновіч Азіров, який (бо був дохтром геологічних наук) чомусь місцевих фірташівців вважав "бірінами" (ну не знав він, як ця тварина звучить українською, бо мав проблеми з голосними).

А за фіранкою в коридорі Верховної Ради тихо курить в консєрвну баночку і гигикає Михайло Миколайович Папієв. Бо він то вже точно знає, яким "гаспідарником" були Віталь Михалич в 2011-2013 роках. Но мовчить. Бо Юрі винен.

Ти гі…но, нє – ти: прийшов сторож і всіх вигнав. Блог Мостіпаки


Опшим, Чернауці, як та сліпа кобила, що талує глину з половою, знову заходять на чергове коло меріади з "Великим гаспідарником" в одній із головних ролей. А ви думали, що Вася-узурпатор сам тут всьо рішав? Ага. Шас. Як Юра з Хайфи сказав, так і буде. А в Юри мулька з 2010 року – Віталька – класний пацан, тому його – "на мери", "в депутати" і куди завгодно – за "ценой нє пастаю". Коротше, будуть "засівати". Ну, не так рясно, як в 2012-му і навіть не так густо, як у 2015-му, бо вже обносилися, але ще будуть. Єто єсть їх послідній і рєшітєльний бой.

А ті з лохів, які думали, що Вася-узурпатор їм підсобить вибитися у великі начальники і політіки, то хай си шмарклі витруть об піджаки довгополі і краватки "пожар в джунглях". Обійдуться дрібним баблом, ЖРЕПами, откатами з дрібних тендерів "на бонбони", трьома сотками на Цецино, а дехто і взагалі нічим і буде списаний в утіль, але, оскільки ніхто інший вже не підбере, а борги не спишуть, а всьо, що робив, запишуть, то буде у Васі-узурпатора в "кріпаках" і вікувати, і дівувати, і хлопакувати.

Отака то жізнь, пацани. З 2011-го вона шипко змінилася, а хто не помітив, той, видно, їсть багато сала без хліба. Склєроз, вопшим, а не реванш. На реванш бабло тре і халяви побільше для "піплу хаваючого", а тут бабла - хіба собі на пєчєньки, халяви для "піпла" - нуй, а лише "гаспідарник". Дрібнувато якось.
Але, шо заслужили, то і є, і буде, і від нині, і во віки віків, аж поки тута із постсовка барижно-жлобсько-дивакуватого щось не виросте. Антон Кохановський став бургомістром Чернівців майже через сто років після приходу Австрії. Так шо в нас ше є років 30, якщо враховувати, що історичний процес прискорився. А до того часу в "піпла хаваючого" будуть різні "гаспідарники" і "гаспиди".


***

Що у нас в 2011-2013 всьо було Паріж, Лондон і Адіс-Абеба, то вже всі як би то і поняли, навіть я. Про то і Віталь Михалич, і навіть Валєр Миколаїч балакали. Але не було на то всьо великого авторітєту, бо ті якось так балакали, що, окрім долара по вісім, більше ніц і не було. Але остаточну крапку в диспуті поставив таки авторітєт – Вася-узурпатор. Він тої суботи в Фейсбуці до того дотриндівся, що в нас і Турчинов був узурпатором (видно, колегу собі шукав), і вапсчє, дійшло до того, що життя було лафа до 2013 року і т.д. Але тут народ почав масово галасувати, типу "Вася-ватнік", "Вася-дівєрсант", "Агєнт". Після цього Вася спудився і всьо то стер і нема тепер "Васі-ватніка", но осадок в народу лишився.

Нє, воно, канєшно. понятно. Часи були золоті. Митро Васильович на газовій трубі сиділи. Юра Борісов – на газовому крані. Віталь Михалич – "гаспідарствували". Вася – за фіранкою підглядували за Віталь Михаличем, аби ніц не чіпали. Но… Неправий тут наш Вася-узурпатор. Ой, як неправий. Бо тіко революція і врятувала їх усіх, як женщін востока, від повного кирдика, що його готував для фірташівців Віктор Фьодорич. Бо у Фьодорича була своя "Сім’я", а газова труба то така штука, що як ти на неї посадив когось свого, то не тра ділитися з якимсь Дімою-помидорником. Так шо тучі над Митром і всіма митровими згущалися канкрєтні і канкрєтно. І хто зна, де би і хто яку баланду жрав і на якому стакані сидів, чи у якому контейнері, якби не революція. Бо вже навіть у нашому селі все було порішано, хто буде губєром, хто сєкрєтарьом, а хто смотрящим (не бійся, Вася, він вже помер), куди "зайде Саша-стоматолог" і кого заженуть і в яке стойло, а кому місце "на параші". Навіть силовиків від Митрових перед тим зачистили.

Але тут - революція, Фьодорич здриснув, война, Пьотр Лєксєїч з бульдозера прямо до Відня до Митра, а звідти - в презіденти. І всьо стало, як було навіть не в 2011, а в 2005-му. Курорт для таких як Вася. Так шо я би на його місці носив щомісяця вінки до пам’ятників Небесній сотні... Бо інакше би і "жілєтіки" з "шіками" могли відібрати. Ті пацани були канкрєтні, не то що нинішні хлюпіки і трєщотки.

***

От якщо ви ліберал, за права людини, свободу лічності, конкуренцію, фігню-муйню та інші такі капіталістично-демократичні штучки, то в Україні вам – повна … опа. Ну, в смислі, вас не з’їдять на обід, як у Центрально-Африканській республіці, і не кинуть в яму до крокодилів, як у Зімбабве. Але тут вам або не буде за кого голосувати, або вас раз у п’ять років розводитимуть як лоха, втюрюючи через тілівізор якусь чергову різнокольорову "ганялку", яка точ в точ буде повторювати все, що ви хочете почути і про права, свободу лічності, але потім тупо вас кидане, як тільки пройде прохідний бар’єр.

На виборах 2014-2015 років така "ганялка" називалася "Самопоміч" і була біло-зелена. Потім з нею почалися, з точки зору заядлого ліберала, чудеса. А з точки зору реального прагматика вона виявилася тим самим, що і інші наші так звані партії. Франшизою.

Ну, як вам то пояснити.. От купляєте ви дозвіл, аби продавати якісь бургери фірмові у генделику чи пиріжки з фірмовою капустою. Отак само чи то "Самопоміч", чи "Ляшка", чи "Батьківщина", чи що завгодно. Взяв франшизу, порішав з пацанами-акціонерами і пользуйся. Як у тому грузинському анекдоті "я єйо паил, кармил, я єйо и танцевать буду". От шось таке у нас в Чернауцях і на Буковині порішали. Бо в 2015-му як було? Були якісь тьорки, мутки, шухер-мухер, діла-дрова і вийшов із тої "Самопомочі" кольхоз. Ті були Васі, ті Макса, ті Валєр Миколаїча, а ті – не приший кобилі фіст. З того всьо і почалося – розвалився спочатку міський кольхоз, а потім черга дійшла і до обласного. Опшим, кончилася "Самопоміч" одна, а друга ледве животіла. Ну й кому то таке тре?

І тут об’явився головний акціонер. І почали перти навіть з обласної всіх. Бо франшиза, то є франшиза. Хто її на пиріжки купив, то іншим нєфіг лізти туди зі своїми чебуреками.

І тепер у нас всьо стало чьотко і понятно. І зникла в нашому політіческому житті різна плутанина. Дивіться самі. Є "Гойра", "Бартка", "Гуральня" і "Самопоміч". Раз. Є "Квінто", "Універсам "Жовтневий" і "За життя". Два. Є "Ринок "Центральний", "Ринок "Добробут", "Затишок" і "Народний фронт". Три. І є сама крута (на нині) франшиза – "Сорбонна", "Шиллер", "Чернівці", "Буковина", "Егоїст-палац", стайня "Базар "Зельоний", "Рідне місто", ставок, млинок, садок і капличка в Іванківцях. Усьо. Залишилося ще десь на хавчик прилаштувати БПП і "Батьківщину" (не всьо ж булочками для больнічки постити).

Отака політічєскі-гастрономіческа картіна. Розклади понятні? Ну і будьте собі хоч лібералом, хоч ліберастом, а хоч ЛГБТ-спільнотою. То ваші проблєми. Франшизу не брали, ну то й де там "ваше стояло"? В Польщі на бараболях. Ото і є справжній лібералізм – що заробив, то і маєш.

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
12-08-2018, 10:19
Коментарів 0 Переглядів 4 772

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги