RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Сам гімно!" Дедалі частіше у такій манері в Чернівцях і на Буковині ухвалюються політичні та управлінські рішення і розв’язуються назрілі соціально-економічні проблеми.

***

Апофігеєм тижня стала знакова подія – багалан у ратуші, який місцеві цнотливі засоби масової імунізації населення назвали хто як : хто зустріччю перевізників із міським головою, а хто дискусією щодо транспортної проблеми. Втім у нинішні революційні часи і так потягне. Бо той, хто в нас шукає конструктив, раціоналізм, дискусію і спроби справді вирішити проблеми, то він точно не звідси. Видно, турист із Німеччини. Бо чого в нас нема, того нема і людям ми його показати не можемо.

«Свиноматка» на бусику і Мак’явеллі за фіранкою. Блог Мостіпаки


Тому спроби вирішити транспортну проблему виглядали приблизно так (без претензій на повну достовірність фраз і діалогів). "Заходьте до зали!" "Ааааааааааааааааа. Ганьба, ганьба!" "Свиня!" "Льоха!" "Придурок!" "Іди на х…" "Сама іди на…" "Їсти не маю за шо". "Ага, на морду подивися." "Помий автобус." "Сама помийся, бо возити не буду." "Дороги криві, водії не винні". "Ура, ура!!!!!!!!!! Слава Україні!" "Возіть по-людськи". "Ганьба, ганьба! Відставка!" "Сплатив податків півмільйона гривень!" "З 20 автобусів?" "Водії голодні". "Хай возити йде." "Ууууууууууууууууу!" "Іііііііііііііііііі!" "Ганьба, ганьба!" "Ура, ура!" "Бензин дорогий, солярка дорога!" "Зарплати малі, пенсії мізерні!" "Вибачтеся перед людьми". "Ууууууууууууууууууу!! Ганьба!!" "Свиноматка!" "Хамло!" "Щоби ви повиздихали!" Ти чого сюди прийшла, тут люди сидять?" "Ааааааааа!!!!!!! Уууууууууууу!" "Ганьба, ганьба!" "Ура. ура!".

Загалом порішали. Рішалом цього разу став не традиційний наш домнул за фіранкою у міськраді, а сам Олександр Георгійович Дєдушка. Що рішили, так і не зрозуміло. Зрозуміло лише одне, що якщо перед "дискусією у ратуші" сходити у підвал на Центральній площі, то "свиноматка" виявиться найбільш невиним із того, що можна на "дискусії" почути. До того ж і реалістичним, бо означає "мама свині". Та ще й правдивим, бо це вам не "водії, які живуть на одну мінімалку" і не податки по 750 грн на місяць з одного бусика маршруту №12.

Втім, у притомних виникає логічне запитання: що далі? Спробую спочатку пояснити, що то було. Якщо уважно ще раз переглянути трансляцію "дискусії" про свиноматку та придивитися до писків учасників, то це не інакше, як сутінки ери українського дикого феодального капіталізму, породженого ще в середині 90-х. Ну така його фізіономія тепер стала – через 20 років – постаріла і перекривлена, хоча все ще нахабна, брехлива і хамовита. Тепер спробуємо спрогнозувати, що буде далі.

А) На зміну цьому дикому, хамовитому з немитими іржавими коробками, мінімалкою 3200, без графіка і з "куди ти лізеш, корова" прийде ще дикіший і хамовитіший родоплемінний капіталізм, але вже не "по штири", а "по п’єть", бо всьо порішає вже без мера, а з Васєю, який мера скине. А через півроку, коли долар буде по 30, то вже вимагатиме, такий самий іржавий і не митий, "по шішть", а то й "по сім", але вже у "не Васі", бо Вася до того часу з мерії здрисне і сидітиме за фіранкою у департаменті земельних ресурсів (все інше йому нафіг за комір не впало).

Б) Хамовите і немите зробить хоча би якісь висновки з ситуації, яку само створило, і помалу щось почне міняти – помиє, іржу замалює, графік повісить, хоча би для форми, а замість "куди ти лізеш, корова" почне казати більш виховано "перепрошую, куди ви претеся, файна телице, вашу мосць".

В) На Васю зійде після Трійці Божа благодать і на сесії 31 травня з-за фіранки він дасть команду підтримати дозвіл на купівлю 20 автобусів у лізинг для тролейбусного депо, аби випхати немите і хамовите додому, щоби там возило "куди ти лізеш, корова" свою тещу.

«Свиноматка» на бусику і Мак’явеллі за фіранкою. Блог Мостіпаки


Як ви думаєте, який із цих сценаріїв є найбільш реалістичним? Я вже кроси, вітровку і рюкзачок купив, від маршруток категорично відмовився і тепер мене в них не затягне навіть жінка, яка не любить ходити. А ви рішайте. Бо рішали за вас і для вас рішати не будуть. Їм начхати і на вас, і на Божу благодать. А вибори вони все одно виграють – вєдомості бабушєк, алкоголіків і люмпенів по округах вже давно готові, залишилося бригадірам лише цифри "правильні" проставити, ну і свій "процент" вписати.

***

Знаєте, чому Україна ніколи не стане схожою на Росію і чому у нас ніколи не буде свого Путіна? Ну по-перше, бо нафіг нам його треба. По-друге, бо нема бабла на халяву від нафти і газу. По-третє, із заздрощів і жабодавства. І саме останнє є ключовим фактором у нашому шкутильганні в бік цінностей свободи, демократії, відкритості, прозорості і контролю всіх за всіма і кожного за кожним. До чого я то веду? А до того, що то вже почало приносити свої демократично-контрольні плоди. От, наприклад. Всі ми 27 років знали, що Україна, українці, всі базари, генделики, кіоски, розкладушки, столики і просто перевернуті догори дном ящики від бананів із нехитрим вуличним крамом живуть із контрабанди і від контрабанди. Бо ми ніц самі не робимо, навіть трусів, а як робимо, то й до тих трусів нитки, резинки, ґудзики і рюші возимо контрабандою з Туреччини чи Китаю.

Всі знали, але тихо мовчали, користуючись благами такої торгово-контрабандної цивілізації. Хто труси продавав, хто купляв, але всім було добре. Мовчали, аж поки на Буковині між собою не перегризлися з якоїсь біди головний митник Салагор і голова всіх голів Фищук. І понеслося. Всі про всіх почали всьо розказувати. І про свата, кума, зятя, нанашку. І про те, і про се.. І всьо про контрабанду. І дійшло вже аж до офіційних доносів у "верхи". "Верхи", звичайно ж, про всьо то давно знали, але тут офігіли від такого розвою контролю, відкритості і прозорості.

А нє. Ми ж тут біля Європи і до найближчого генделика у Сучаві нам значно ближче, ніж до найближчого генделика у Франеку. Так от днями наш головний голова Олександр Георгійович відправив офіційного і головне публічного доноса в СБУ, ДФС, УЗЕ, ЦРУ, ФБР, НАБУ і САП про ввезення в Україну через Салагорове "Порубне" понад 200 тонн товарів широкого вжитку – без мита, звичайно ж. Більше того, названі навіть числа і час доби, коли то ввозили – була ніч. Хто сидів в кущах і то всьо видів, наразі таємниця "будинку з левами". Не думаю, що то був голова всіх голів Олександр Георгійович. Все ж вік. Міг і не добачити. Шо везли, теж невідомо. Бо товари широкого вжитку, то таки товари широкого вжитку. Може навіть і багаторазового використання.

«Свиноматка» на бусику і Мак’явеллі за фіранкою. Блог Мостіпаки


Але то не так важливо. Головне, прецедент є. Бо всі тепер будуть знати, що ми ніц не робимо, а лишень сім разів перепродуємо куплене десь на вагу і перевезене в трюмі якогось брата "Титаніка". І всім нам тепер стане дуже встидно. І почнемо ми таки щось робити. А звідси у нам може з’явиться навіть виробництво. А все – завдяки доносу Олександра Георгійовича на митника Салагора і їхній тривалій війні, що призвела до остаточного закріплення України на шляху демократії, прозорості і контролю всіх за всіма і кожного за кожним.

***

А тим часом, коли Україна, завдяки Олександру Георгійовичу, пре шляхами свободи і демократії, в нашому славному місті єврейсько-німецької поезії, модерністської архітектури та калинівської ідеології і ментальності зріє двірцевий переворот. Задумав наш місцевий Мак’явеллі Вася Продан звалити мера Каспрука руками прикупленої оптом і вроздріб худібки нашої політичної. Кажуть, що вже й "шах матку" розписав, кого і куди засунути перед тим, як сам "ферзь" тихо здрисне городами, а пацани почнуть віддуватися "по повній".

І вже Вася навіть порахував, коли переворот почне давати ехвект, а лохи і бидло, тобто чернівчани, відчують щастя від колективного депутатського руління нами. Очікується то щастя десь на осінь, бо Вася думає, що якщо зараз, коли почнуться роботи на декількох дорогах, а декілька садків і шкіл почнуть модернізувати за гроші НЕФКО, то акурат у жовтні якийсь, поставлений Васею і війтом Йваном, Саша Пуршага, чи не Пуршага, а якийсь другий Саша, Петро чи Микола почнуть стрічки голубі і рожеві пиляти на усіх об’єктах так, що зітруть зо три пари китайських ножиць.

І тоді лохи і лошиці, подивившись, як наше місто потопає у розвої, скажуть: "Ет, гімно Каспрук , а от депутати наші – цяці, пупсики, лапочки і няшки". Вася вже навіть порахував, скільки їм часу потрібно для того, аби досягти повного щастя і ощасливити всіх решту – півроку, поки не буде мера. А поки всі з "шахматки" Саші, Тоні, Володьки, Боді та інші Бешлеї і ПроцеДури будуть пиляти і гребти, Вася тим часом втиху буде гордитися, як він "всрав" Бурбака чи Бурбаків за якісь ще дитячі обіжалки. І помалу буде собі "облизувати" вже під наступні вибори і Юлю, і Опоблок. і Вадіка Рабіновича, і Олега Валерійовича, аби напхати туди своїх "пациків" і щоби все повторилося спочатку – "худібка" мукає, а Вася – рулить із-за фіранки.

І всьо ніби і пучком, і зрослося. Бидло - в стойлі, лохи і лошиці жеруть "полову" з тілівізора, "шахматка" рулить… Но. Знову ж таки обережно так і невпевнено, але смію нагадати, що на вулиці - не 2013-й рік. Хтось може повірить, а хтось може й ні. Але на календарі бачу ніби травень 2018-го. Скажете, нічо не змінилося? Та ніби й нє. Весна міняє зиму, а осінь літо. То таки да... Але то ще не все.

І чомусь так подумалося, що 40-річний скинутий Каспрук мером ще зможе стати і може навіть зреалізувати те, що планував – і тролейбуси в кредит, і автобуси в лізинг, і кінотеатр, і стадіон. А от депутатство і виконкомство багатьом вже не світитиме. Ніколи. Хоч їм зараз 30, хоч 40, а хоч 50. Не знаю, чому таке навіяло мені в мозок. Видно, як думають і Вася, і всяк паладян, Бурбак заплатив. Гай, най платить, як має звідки. Бо таке жиккє..

Олександр Мостіпака

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
20-05-2018, 10:01
Коментарів 0 Переглядів 3 394

Теги -
Низка населених пунктів залишиться без електрики через ремонт електричного обладнання

"Щоби дронів було більше, долучайтеся до збору на покупку комплектуючих", - закликала Віолетта Олійник
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Відсьогодні й надалі День української писемності та мови ми відзначаємо 27 жовтня

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Хто цінує незалежність та свободу, підтримуйте ЗСУ!

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Щодня контролери викликають поліцейських до пасажирів
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Побачене нікого не залишило байдужим. Декого з героїв документалки вже немає...


Ніколи не кажи ніколи… Блог Ярослава Волощука
Дуже цікаві процеси відбуваються у Європі.
Гуманітарні автомобілі  швидкої допомоги з Італії “випарувалися”: про них не знає ні керівництво Чернівецької ОВА, ні лікарі

Куди зникли швидкі допомоги, які у березні 2022 року надійшли як гуманітарна допомога до Чернівецької області? З’ясувати це не може навіть керівництво області.
ВІДЕО Переглянути все відео

Влаштували ярмарок, майстеркласи, концерт. Збирають кошти на дрони та інші необхідні речі для військових

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!

Із 5 до 24 лютого усі клієнти можуть здати пакет аналізів "Вияви анемію" всього за 1 гривню та перевірити рівень заліза, фолієвої кислоти та вітаміну В12 в організмі.

Уявіть світ, де ваша дитина не просто долучається до занять спортом, а стає частиною захопливої історії успіху, розвивається у всіх аспектах і реалізує себе у неймовірно видовищному та динамічному мистецтві. Це не фантазія, це реальність, яка вже стала доступною в Чернівцях завдяки майстру спорту і сертифікованому тренеру Таїсії Столярчук.

Стопа людини бере на себе все навантаження тіла. І мінімальні порушення та відхилення від норми провокують цілу низку захворювань. Тому важливо ретельно й відповідально ставитися до здоров’я своїх стоп.
• Теги