RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Актор малих сцен», бігун – рівня президенту і тунель за ціною сільської школи

Тиждень не писав. Смерть на війні не дуже спонукає до писання. Та смерть на війні не зупиняє тих, хто звик бути фіглярем від політики. Бо політичний заробіток не має межі. Його може зупинити лише смерть самого фіґляра.

***

Якщо хочете знати, якими будуть наступні вибори, то вслухайтеся у заочну сварку екс-голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі і нардепа Максима Бурбака. Під час свого візиту до області екс-президент Грузії, а тепер ще й лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі звинуватив нардепа від НФ Максима Бурбака у тому, що його люди скрізь переслідують Міхеїла і ставлять йому провокативні запитання. За це нардеп Бурбак назвав Саакашвілі "скандалістом", "склочником". "гастролером" і "актором великих та малих сцен". Здавалося би, нічого нового. Та все ж. Це вам – наочна картина наступних парламентських і місцевих виборів. Тобто, замість того, щоби почути пропозиції щодо вирішення проблем: а) усі масово перейдуть в опозицію (навіть ті, хто при владі, будуть в опозиції самі до себе); б) всі будуть гнаними і переслідуваними, яких гноблять Трамп (Ляшко, якому анулювали американську візу), Путін (тут охочих спекулювати – греблю гати), Порошенко (цей сам винен, що усім винен), олігархи, поліція, прокуратура, корумповані суди тощо; в) всі політичні дискусії щодо майбутнього країни та вирішення її надто глибинних і складних проблем задля уникнення очікуваних бід зведуться до "сам дурень"; г) ніхто не візьме відповідальність за те, що є і тим більше за те, що буде; д) обіцятимуть збільшити пенсії удвічі, а зарплати – утричі, але при цьому не продавати землю, не скорочувати бюджетників, не урізати соціалку, не підвищувати пенсійний вік, не зменшувати кількість пільговиків; е) обзиватимуть усі всіх – без будь-яких обмежень (той же Ляшко вже обізвав Саакашвілі "грузинським Януковичем"). Найбільш галасливими будуть – Ляшко (бо треба у парламенті зберегтися), Тягнибок (бо треба до парламенту повернутися) Тимошенко (бо треба останнім шансом "вкусити пирога жирнішого" скористатися), Саакашвілі (бо треба десь закріпитися, поки додому не пускають), Опоблок (бо то єдиний спосіб вберегтися від тюрми та еміграції). Решта будуть масовкою. Хтось буде за війну до перемоги (Яценюк), а хтось за мир до поразки (ліві і ще лівіші). Запитаєте, а де тут ми… Очікування щастя з рук пройдисвітів - це як віра у правдивість російських серіалів, де усі провінціалки виходять заміж за олігархів і поселяються на Рубльовці… Вірте і вам воздасться. Те, що і заслужили – моральне лайно, економічні злидні, соціальний інфантилізм, люмпенізація і політична брехня.

***

Поки в Авдіївці розгорталася справжня війна, не знаю яка…, придумала флешмоб на підтримку збройних сил - відтиснутися 22 рази. Звичайно, ж у Чернівцях, де у кожного пурця є своє радіо, телеканал, сайт, чи хоча би сторінка у соцмережі, а саме місто завдяки цим же пурцям перетворюється у радянську Казань 80-х років, це не могли не підтримати. І тут, як завжди, прославилося "Рідне місто". Ці хлопці, схоже, не лише разом флешмоблять, чи лізуть в ополонку, але й снідають, обідають, вечеряють і мають спільне усе – як перші комуністи початку 20-х років. Тепер же вони (вже без турецьких банних халатів, а в "адідасиках") відтиснулися по 22 рази і передали естафету меру Каспруку. Мовляв, на тобі "очкастий ботан" привіт від нас - "крутих мачо-здоров’яків". Той назвав це "сюрреалізмом", але обіцяв відповісти. Думаю, не варто. Краще запропонувати їм свій флешмоб… Наприклад, із Віталієм Михайловичем позмагатися у знанні англійської мови. Як В.М? Слабо? Не знав, що Му му, то не інгліш, а раша? А дойчен зольдатен унд унтер-офіцірен теж не то? Отак… Або з Валерієм Миколайовичем флешмобити на знання географії Чернівців. Наприклад, де знаходиться ресторан "Чернівці"? У Чернівцях. А от і неправда. У Кіцмані. А чому в Кіцмані? Бо то і є Чернівці. А де ж Кіцмань? У Мамаївцях. А де Мамаївці? У Новосілці і Старосіллі. Та пофіг де… Лише би податків поменше, а бабла побільше.

Не можна ж серйозно сприймати те, що пропонують ці люди. Як і їх самих… Поки колись не повернуться до стану "після Дарвіна". Бо ж не полізе бізнесмен, який себе поважає, на Йордана в ополонку перед фотокамерами. Як і не полізе політик, який себе поважає, відтискатися у спортивних споднях перед телекамерами. Бо якось воно по-волячому виходить. Але хіба ревуть воли, як ясла повні "зелені"?

Та з цими якось ще все зрозуміло. Халати, "адідасики", шльопки, пальці віялом, "пасть порву"… Такі "моральні скрепи".

Але чи не більше за них здивував спортсмен і політик (якщо це взагалі вдавалося комусь успішно поєднати, окрім Шварценегера) Іван Гешко, який влаштував такий же флешмоб на фоні конгресу США і передав естафету не будь кому, а президенту України Петру Порошенку ... А чому, наприклад, не Ангелі Меркель? Чи Федеріці Могеріні? Чи не знає, хто це, а згадав лише Петра Олексійовича? А раптом би Петро Олексійович побачив ото диво у соцмережі, "клюнув-плюнув" на все і передав естафету ведення переговорів у нормадському форматі Іванові Гешку? Або ухвалення рішень, як діяти під час загострення під Авдіївкою? Чи естафету телефонних переговорів із чиновниками Держдепу або функціонерами МВФ? Воно може й звучить дещо дивно. Але часом, коли ти публічна людина і хочеш щось чудити, то бажано перед цим активізувати кору головного мозку. І згадати таке прислів’я: "Quod licet Jovi, non licet bovi". Тобто знати своє місце. Гешку згадати і знати… Та про що це я…

***

А тим часом хлопці із чернівецької міської "Самопомочі" Ковалюк і Гавриш цього тижня будували тунель під аеропортом . Серйозно будували. Зібрали ЗМІ (ті, як не дивно, збіглися ледь не усі і навіть надували щоки (аби не луснути зо сміху) і ставили серйозні запитання). Показали графіки, відеопроекції, плани, схеми. І навіть суму порахували цього дива інженерної думки – 120 мільйонів гривень. Тобто, тунель (складна геотехнічна споруда з дорогою у чотири смуги, земляними і бетонними роботами під злітною смугою аеропорту, компенсацією за масу майна, освітленням, гідроізоляцією тощо) обійдеться десь приблизно (на думку цих двох геніальних чернівецьких мужів) у вартість середньої сільської школи. Щоправда, аби не виглядати геть неадекватними, заявили, що у Чернівцях таких грошей немає, тож будуть просити в уряду. Тож на місці Гройсмана (чи того, що буде після нього) я би вже підготував відповідь (бо ж звернення про гроші Чернівецька міськрада проголосує – 200% даю). "Даю гроші, але не на тунель, а на реконструкцію приміщення і закупівлю найновішого обладнання для обласної комунальної установи "Чернівецька обласна психіатрична лікарня". Просто так даю, з резервного фонду, бо то заразне, як африканська чума свиней чи пташиний грип". І підпис будь який. Хоч кабмінівського двірника, хоч мера Ірпіня. Народ же чернівецький сприйняв цю ідею "на ура". У тролейбусах і маршрутках, особливо тих, що їдуть на "Гравітон" лише й мови було, що про тунель. Тут кожен стібався, як міг. Щоправда, мало хто міг згадати, який же д…. депутат придумав це. Бо оскільки нинішня Чернівецька міськрада діє переважно стадно, а справжні її вожаки скромно ховаються за фіранками і спинами інших товаришів, то більшість людей стали ідентифікувати її одним словом "Депутати". Тобто, якщо хтось думав, що він і тюльку їстиме, і писок олійкою не замастить, то тут так не виходить. Народ картину сприймає спрощену чорно-білу – "усі депутати л..но", а сидять вони всі у міськраді. Тобто, хоч ти з БПП, хоч "Юльчин", хоч із Садагури чи Калічанки - ти такий як усі. І винен разом з усіма в усьому – і у тому, що Ковалюк копає тунель, і у тому, що Продан не дає купити нові тролейбуси, і в тому, що не можеш поділити бюджет розвитку, і в тому, що хтось поруч із тобою поводиться на сесіях як свиня, а не як достойник. І думати, що тебе омине ця загальноміська кимсь придумана і запущена у дію політична параноя, а також її наслідки, наївно і примітивно, А головне - даремно.

Олександр МОСТІПАКА

Підписуйтесь на новини "МБ" у соцмережах: VK, Однокласники, Facebook
Редактор: O.Mostipaka
12-02-2017, 00:04
Коментарів 0 Переглядів 8 352

Теги -

Захисник воював на Авдіївському напрямку, у день аварії перебував на ротації

Генерал-полковник Руслан Хомчак обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ до Валерія Залужного

Оголошено I рівень небезпечності
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.