Вимагайте талончики на вміст нітратів

---
2 673
0
На продуктових ринках міста вже продають редиску по 3,5 гривні за пучок і свіжу капусту. Продавці кажуть, що редиска виросла під Чернівцями у теплицях, а капусту везуть із Закарпаття.
– А чи перевіряли ці овочі на вміст нітратів? – запитали ми у продавця свіжих овочів на ринку "Центральному".
– Ну, звісно. Тут щодня відбирають овочі для перевірки і талончики видають, що з ними все гаразд. Не бійтеся, овочі можна їсти.
Жінка-продавець після запитання про вміст нітратів відразу показала експертний висновок на овочі і зелень, якими торгує.
У ветеринарній лабораторії ринку "Центральний" Маргарита БОЖКО, лікар-ветсанексперт, показала апарат, на круглій формі якого лежала свіжа зелена маса – щойно перевіряли огірки на вміст нітратів.
– Такі або подібні апарати стоять на кожному ринку, – розповідає лікар. – Наш "PH-метр" переобладнаний під визначення вмісту нітратів в овочах, є й більш сучасні апарати. В овочах, які нині продаються на ринку, вміст нітратів не перевищує допустимої норми. Інколи показники не дотягують і до половини допустимої норми. Річ у тім, що ці норми просто доволі високі, раніше були нижчими.
Ось, наприклад, у томатах, вирощених у відкритому грунті, дозволяється вміст нітратів 90 міліграмів на кілограм маси, а в закритому середовищі – вже 150. Це стосується й інших овочів: якщо для тих, які виросли на відкритому грунті, допустимою нормою є 200-400 міліграмів, то у закритому вона збільшується вдвічі – до 400-800 міліграмів. А для зелені, наприклад, петрушки чи кропу, допускається вміст нітратів аж до 1200-1400 міліграмів на кілограм маси. Буває, фіксуємо перебільшений вміст нітратів у перших динях, і то не завжди.
Дещо вищий вміст нітратів може бути у свіжозібраному врожаї, але якщо овочі трохи полежать, вони їх втрачають. Крім того, менше нітратів також і всередині овоча чи фрукта, їх ми зчищуємо разом із шкіркою. Якщо овочі ретельно вимити чи просто потримати трохи у воді, нітратів залишиться ще менше, – каже лікар.
За словами Євгена КРАМАРЕНКА, начальника управління розвитку споживчого ринку та туризму Департаменту економіки міської ради, апарати для вимірювання рівня нітратів в овочах і фруктах є на кожному продуктовому ринку у лабораторії ветсанекспертизи:
– Кожен продавець, виставляючи товар для продажу, зобов’язаний прийти у лабораторію і заміряти вміст нітратів. В експертному висновку лаборант зазначає, який вміст нітратів показав апарат. Покупці не можуть самотужки виміряти вміст нітратів у куплених овочах, а повинні запитати відповідний документ у продавців.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують