
Замість консервантів – мороз
Більшість наших покупців ставляться до цієї продукції з обережністю, маючи її за щось штучне. Насправді ж для цього немає підстав: заморожені овочі та фрукти переважають за корисністю всі без винятку консервації, а в чомусь навіть свіжі плоди.
Візьмемо для прикладу популярний у наших господинь зелений горошок. Для салатів та інших страв ми звично купуємо консервований, але в ньому, крім власне горошку, міститься оцет, сіль, цукор, інші консерванти. Натомість у свіжозамороженому овочі немає нічого зайвого – лише лід із власного соку.
До речі, лід, який утворюється з води, що міститься в плодах, – найважливіший технологічний чинник. Якщо охолоджувати продукт поступово, як це відбувається у побутових морозильниках, то в ньому утворюються великі кристали льоду, які руйнують клітинну структуру продукту. Овочі та фрукти, заморожені таким чином, після розморожування перетворюються на кашу. Якщо ж заморожування швидке, утворюються дрібні кристали, які не завдають пошкоджень. Тому сучасні свіжозаморожені овочі та плоди зберігають і товарний вигляд, і більшість корисних властивостей.
На ринку панують поляки
Як і десять років тому, на ринку заморожених овочів в Україні панує імпортна продукція. Перше підприємство із так званого шокового (надзвичайно швидкого та потужного) заморожування відкрилося в Україні лише торік – у Київській області. Зрозуміло, якогось помітного впливу на ринок воно ще не має. У наших супермаркетах продають свіжозаморожені овочі польського виробництва. Наприклад, у мережі "Колос" це переважно продукція під марками "Bauer", "Hortex": морква, горошок, брюссельська та цвітна капуста, броколі, стручкова квасоля, шампіньйони. Набувають популярності різноманітні овочеві суміші з додаванням рису чи грибів. З них можна за лічені хвилини зготувати як вегетаріанський плов, так і смачний пісний суп. Стандартне упакування свіжозаморожених овочів, ягід чи сумішей – 400-450 грамів. Як кажуть продавці та консультанти магазинів, заморожену рослинність чернівчани купують мляво: за день продається лише кілька пакетів.
Одна з причин не надто значного попиту на такий товар – висока ціна. Не кожному хочеться платити 12 гривень за кілограм моркви, нехай навіть вона особливого сорту, нарізана і напівзварена. Ціна за 400-грамовий пакет свіжозаморожених овочів становить від 4.50 до 9.50 гривень. Ягоди дорожчі майже удвічі. Це пояснюється закордонним походженням продукції та ненасиченістю ринку. n
Технологія
Плоди, призначені для заморожування, проходять серйозний відбір. Як виявилося, не всі сорти овочів, фруктів, ягід можна заморожувати без втрати товарних якостей. Так, із сотень сортів горошку відібрали лише декілька.
Згідно із сучасними технологічними вимогами, від збору урожаю до заморожування повинно минути не більше чотирьох годин. За цей час плоди сортують, очищують, подрібнюють і бланшують. Це бланшування відрізняється від того, яке ми застосовумо на своїх кухнях: його роблять водою або парою не довше трьох хвилин. Однак плоди з високим вмістом води не бланшують.
Наступний етап – фасування. І нарешті – заморожування. Його здійснюють за температури мінус 30-40 градусів упродовж 2-5 годин. Деякі технології дозволяють пришвидшити заморожування до 1 години.
Поради покупцям
Як вибирати свіжозаморожені овочі, фрукти та ягоди
- Насамперед перевірте твердість вмісту пакета. У ньому мають бути "камінці", тобто зовсім тверді на дотик продукти.
- Якщо пакет прозорий чи напівпрозорий, подивіться, чи немає там снігу та льоду. Сніг і лід виказують те, що продукт уже був розмороженим, а значить, при повторному заморожуванні втратив свої смакові якості. Якщо пакет непрозорий – ви можете виявити наявність цих домішок інакше: потрусіть пакет – сніг і лід у ньому характерно шарудітимуть.
- Маленькі дірочки у пакеті – нормальне явище: свіжозамороженим продуктам потрібна вентиляція.
Як правильно розморожувати
- Ягоди та фрукти краще розморожувати у підігрітому цукровому сиропі або пересипавши цукровим піском чи пудрою. Якщо ви уникаєте цукру, викладіть фрукти чи ягоди в один шар на емальовану металічну тарілку і потримайте 3-5 хвилин над каструлею з киплячою водою.
- Свіжозаморожені овочі, гриби розморожувати непотрібно. Їх кидають у підсолений окріп чи на розігріту олію і доводять до готовності.
- Якщо ви бажаєте запекти свіжозаморожені овочі, їх також не потрібно попередньо розморожувати – одразу кладіть у нагріту до 150-220° духовку.