– Насамперед важливо знати, які саме сорти винограду вирощують у Молдові, – пояснює продавець одного з чернівецьких магазинів пані Світлана. – Так, популярними сортами є Каберне, Піно Фран, Сапераві, Мерло, власний молдовський сорт Рара Нягре. З білих поширені сорти Шардоне, Фетяска, Рислінг, Совіньйон, Аліготе. Обираючи вино одного з цих сортів, ви маєте більше шансів купити справжнє. Хоча, за моїми спостереженнями, з молдовських вин дедалі популярнішими стають сепажні та купажні, тобто змішані, з різних сортів винограду. "Класикою жанру" серед таких можна вважати "Рошу де Пуркарь", "Негру де Пуркарь", "Пурпуріу де Пуркарь", "Кодру", "Тараклійське".
Традиційно вважається, що краще купувати вино в спеціалізованих магазинах. Воно там і надійніше, і дешевше. У Чернівцях вже є невеликі крамнички, які спеціалізуються, наприклад, лише на молдовських та грузинських винах. Однак повністю застрахуватися від придбання підробки все ж таки важко. Головна порада від фахівців – звертати увагу на виробника та імпортера. І той, і інший мають бути чітко вказані на етикетці. Сама етикетка – також важлива. У хорошого вина від справжнього виробника вона має бути не "розцяцькованою", зі стриманим дизайном, добре приклеєною.
Не дуже певним орієнтиром є ціна. З одного боку, надто дешеве вино ніби й не може бути якісним. З іншого – відомо, що молдовські виробники та експортери займаються демпінгом на зарубіжних ринках, тобто свідомо занижують ціни, щоб завоювати масового споживача. Тож справжні ординарні молдовські вина можуть коштувати у магазинах від 12-13 гривень. І така ціна зовсім не є ознакою підробки.
Виноробні регіони Молдови
- Центральний – це пагорби, вкриті знаменитими кодровими лісами, які захищають виноградники від холоду та спеки. Тут багато виноробних підприємств, вирощуються більшість поширених у Молдові сортів винограду. Але мікроклімат більш сприятливий для білих сортів.
- Південно-Східний – це знаменитий Пуркарський регіон, розташований на західному березі Дністра. Тут, у Пуркарському виноробному центрі, виробляють ексклюзивні сорти вин. З кінця ХІХ століття і до наших днів пуркарські вина регулярно постачаються до англійського королівського двору. Мікроклімат сприятливий для темних сортів винограду.
- Південний регіон – досить спекотна і посушлива зона. Спеціалізується на виробництві червоних та десертних вин. Найбільш відомий виноробний центр – Тараклія. Відомо, що на тараклійському винному комбінаті працюють французи.
- Північний регіон має найменше значення у виноробній галузі Молдови. Здебільшого тут вирощують виноград, з якого виготовляють матеріали для коньяків. Ще одна спеціалізація регіону – кріплені вина з виноградів Ізабелла, Лідія.