Сири, присутні на українському продуктовому ринку, можна поділити на три цінові групи.
Найдешевші – вітчизняного виробництва. Серед них також є свій поділ за ціною та якістю. Ті, ціна яких коливається біля позначки 20-25 гривень, виготовляються за спрощеною технологією і не можуть претендувати на належність до певного класичного сорту. Фактично це "просто сир", хоч він може бути й досить високої якості. Інша група вітчизняних сирів – так звані фірмові, виготовлені за всіма вимогами технологій. Здебільшого вони запаковані в презентабельну упаковку, їх ціна починається від 25 гривень за кілограм, а в середньому становить 35-40 гривень. Українські сироварні вже виготовляють елітні сири закордонного походження: моцареллу, пармезан, камамбер і навіть рокфор.
Друга група сирів – імпортні, помірно дорогі. Таку продукцію пропонують величезні підприємства, які можуть здешевити свої сири за рахунок валу. До таких належить, наприклад, відомий голландський експортер "Фріко". Ціни на сири від цього виробника у наших магазинах коливаються у межах 45-75 гривень за кілограм.
І нарешті третя група – елітні як за якістю, так і за ціною сири. Це – продукція невеликих, але відомих сироварень, розташованих на батьківщині того чи іншого сиру: в Італії, Франції, Швейцарії, Голландії. Ціни на такі сири стартують від 80 гривень за кілограм, а в середньому становлять 100-120 гривень. Найбільша пропозиція такого товару – в супермаркеті "Сільпо".
Коментар
Петро Пригара, власник приватної сироварні:
Головне, що визначає смак, вигляд і, власне, сорт сиру – це період його дозрівання. Молодий сир дозріває кілька тижнів. На смак він ніжний, кисло-молочний. А ось сир, витриманий рік і більше, стає по-справжньому твердим, гострим, темним. Зрозуміло, що такий сир коштує дорожче, бо на його виготовлення витрачено багато часу.
До речі, найкращі із сирів не покривають воском – вони мають власну скоринку. Її не тільки можна, а й треба їсти, це дуже смачно".