Коли пліснява – ознака якості

---
2 224
0
У світі відомо приблизно 800 сортів сиру. На поличках чернівецьких гастрономів та супермаркетів ледве чи знайдеться сотня сортів, але і в них непросто розібратися.
Сири, присутні на українському продуктовому ринку, можна поділити на три цінові групи.
Найдешевші – вітчизняного виробництва. Серед них також є свій поділ за ціною та якістю. Ті, ціна яких коливається біля позначки 20-25 гривень, виготовляються за спрощеною технологією і не можуть претендувати на належність до певного класичного сорту. Фактично це "просто сир", хоч він може бути й досить високої якості. Інша група вітчизняних сирів – так звані фірмові, виготовлені за всіма вимогами технологій. Здебільшого вони запаковані в презентабельну упаковку, їх ціна починається від 25 гривень за кілограм, а в середньому становить 35-40 гривень. Українські сироварні вже виготовляють елітні сири закордонного походження: моцареллу, пармезан, камамбер і навіть рокфор.
Друга група сирів – імпортні, помірно дорогі. Таку продукцію пропонують величезні підприємства, які можуть здешевити свої сири за рахунок валу. До таких належить, наприклад, відомий голландський експортер "Фріко". Ціни на сири від цього виробника у наших магазинах коливаються у межах 45-75 гривень за кілограм.
І нарешті третя група – елітні як за якістю, так і за ціною сири. Це – продукція невеликих, але відомих сироварень, розташованих на батьківщині того чи іншого сиру: в Італії, Франції, Швейцарії, Голландії. Ціни на такі сири стартують від 80 гривень за кілограм, а в середньому становлять 100-120 гривень. Найбільша пропозиція такого товару – в супермаркеті "Сільпо".


Коментар


Петро Пригара, власник приватної сироварні:
Головне, що визначає смак, вигляд і, власне, сорт сиру – це період його дозрівання. Молодий сир дозріває кілька тижнів. На смак він ніжний, кисло-молочний. А ось сир, витриманий рік і більше, стає по-справжньому твердим, гострим, темним. Зрозуміло, що такий сир коштує дорожче, бо на його виготовлення витрачено багато часу.
До речі, найкращі із сирів не покривають воском – вони мають власну скоринку. Її не тільки можна, а й треба їсти, це дуже смачно".

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
У Чернівцях з'явився новий сквер: посадили кущі дерену та нові дерева - фото
Світла новина: з тривалого ворожого полону повернувся буковинець Михайло Турецький
На Буковині вогнеборці врятували чоловіка з палаючого підвалу
Сьогодні у Чернівцях попрощаються із воїном Віталієм Міглазовим
10 червня, 2025
Визначили релігійні організації, які можуть бронювати від мобілізації: у переліку є з Буковини
З російського полону звільнили трьох буковинців
Мідна мініатюра темплю та ігрова зона: яким буде громадський простір біля кінотеатру “Чернівці” - фото
ексклюзив
На Буковині розквітло найбільше в Україні поле півоній - милуватися ним можна протягом - десяти днів - відео
Це дуже важливе обладнання: у Чернівцях запрацював лінійний прискорювач
Соборна площа буде вже без гуманітарних наметів: їх швидко демонтовують