Який чай більш якісний з тих, що продаються у продуктових магазинах, ми запитали у пані Альони, продавця одного з гуртових магазинів:
– Більш якісним і, відповідно, більш дорогим вважається крупнолистовий, не подрібнений, у металевих упаковках. Така форма упаковки краще утримує аромат, тому такий чай і дорожчий. На ціну чорного чаю впливає майже все – чистий сорт чи суміш, у пакетиках з ярличком чи без, гранульований тощо. Крім того, дорожче коштує чай, який розфасовується там, де виробляється. Наприклад, для фірм Dilmah, Hyleys фасують чай безпосередньо виробники. Це позначається й на ціні – 100 грамів такого чаю коштує в межах 20 гривень.
Поширений у нас чай Lipton фасується у Санкт-Петербурзі, і 100 грамів його коштує 5,05, а чай Ahmad формують у пачки в Харкові, і 100 грамів такого чаю коштує 7,79 гривні. До дорожчих сортів належать сорти дарджилінг (Darjeeling Tea), ассамський чай (Assam Tea), чай нілгірі (Nilgiri Tea) – південноіндійський чай. Сорт дарджилінг у чистому вигляді пропонує Dilmah.
Кожна чайна фірма пропонує різні види чорного чаю і різного фасування. Наприклад, фірма Dilmah випускає чай і в картонних упаковках, і дрібнолистовий чай, і у пакетиках. Якщо хочете купити якісний чай, звертайте увагу й на інші позначки – наприклад, "чай вищого сорту" та "високогірний". Це також є ознакою якості. Адже чай добре росте за підвищеної вологості повітря, йому необхідно чимало опадів, тому він гарно почувається на гірських схилах, де вода стрімко стікає і майже не затримується.
Чай розкачують, як тісто
У чернівецьких магазинах продають здебільшого чай чотирьох видів: листовий (крупно- та середньолистовий), гранульований, порошковий (у пакетиках). Любителі чаю вважають, що найкращим за смаком та ароматом є крупнолистовий чай, у крайньому разі – з листя середнього розміру. Гранульовані та порошкові чаї досить міцні, терпкі й насичені. Вони також мають своїх прихильників, але такі чаї вважають напоями низької якості. Їх виробляють із залишків від обробки і сортування цілого листя, того, що осипається.
Найважливішим в утворенні різних видів чаю є збір листя і процес його обробітку. Для більш дорогого і якісного чаю молоді листочки та бруньки збирають вручну і акуратно складають у корзини. Потім листя вручну скручують в трубочку і розкачують, як тісто.
Існує і машинний збір листя. Саме з чаю, зібраного машиною, виробляють гранульований чай або чай у пакетиках.
Довідка
Розрізняють три підтипи чаю, які сформувалися насамперед завдяки кліматичним умовам у відповідних регіонах:
- китайський – кущі заввишки 1,5-2,5 м з невеликими ніжними світло-зеленими листочками. З китайського чайного куща роблять і зелений, і чорний, і весь інший чай.
- індійський – дерево до 10-15 м (!) з великим, грубим листям. Фахівці запевняють, що майже 99% з усіх чаїв, які виготовляють в Індії – суміші (купажі).
- індокитайський, який переважно росте на острові Цейлон і є проміжним між двома попередніми. Саме такий цейлонський чай і відповідає традиційному уявленню західної людини про справжній чорний чай – напій набуває темного червоно-коричневого кольору, дуже міцний та ароматний.
Коментар спеціаліста
Тамара Вакарчук, терапевт:
Міцний, гарячий чорний чай не можна вживати людям, які потерпають від гіпертонічної хвороби, мають виразку шлунку, явища гастриту, інші запалення слизової оболонки шлунка. Але слабкий напій корисний усім, добре його вживати з медом. Невеликі дози кофеїну поліпшують настрій, працездатність, тонізують організм загалом. Це універсальний напій, який влітку, холодний, знімає спрагу, а взимку, теплий, – зігріє.