
Пшениця
Зерно пшениці – відомий з давніх часів, надзвичайно цінний і поширений харчовий продукт. Та мало кому відомо, що пшеницю активно використовували і в народній медицині. Так, відвар зерна вживали після тривалої виснажливої хвороби для відновлення сил. Разом із медом його застосовували проти кашлю та захворювань дихальних шляхів. Пшениця також відома як одне з найбагатших джерел вітаміну Е – так званого вітаміну молодості. Цю її властивість використовують у косметології. Крім того, цей злак містить вітаміни групи В, вітамін-антиоксидант С, а також фосфор, калій, магній, кальцій.
Горіх
Найчастіше до української куті додають волоський (грецький) горіх. В його корисних властивостях не сумнівається ніхто. Горіх – це насамперед скарбниця вітамінів групи В, необхідних для нормального функціонування нервової системи. Містить він і вітамін РР, каротин у значній кількості. Чомусь рідше згадують про те, що вітаміну С в горіхові у вісім разів більше, ніж у чорній смородині.
Горіх також знаменитий своєю калорійністю: 100 грамів містять 850 ккал (для прикладу, стограмове тістечко з масним кремом – приблизно 500 ккал). Здавалося б, цей продукт категорично не варто вживати людям із зайвою вагою чи схильним до повноти, але насправді горіх містить саме такі білки і жири, які дають енергію, а не жирові відкладення. Тому горіх традиційно застосовується у народній медицині як загальнозміцнювальний засіб. Горіхом також лікували захворювання печінки, гастрити. Відомо, що постійне його вживання продовжує життя людини. Одне із пояснень знаменитого кавказького довголіття – велика кількість страв із горіхами в національній кухні.
Мед
З усіх продуктів, які містяться у куті, мед – найбільш переконливо визнані ліки. Є навіть цілий напрямок медицини, що займається лікуванням медом та супутніми продуктами – апітерапія. Мед – це природний антисептик і антибіотик. Він активний проти такого грізного та підступного мікроба, як золотистий стафілокок. Мед – це також природний імуномодулятор, тож застосовується при ослабленому імунітеті та як засіб профілактики застудних захворювань. Він містить практично всі найнеобхідніші вітаміни: С, К, Е, РР, а також калій, натрій, залізо, фосфор, марганець, магній, мідь, цинк, яблучну, лимонну і молочну кислоти.
Одна з маловідомих властивостей меду – здатність прискорювати обмін речовин. Саме завдяки їй регулярне вживання меду допомагає зберегти струнку фігуру.
До речі, твердження про те, що нагрітий мед втрачає всі свої корисні властивості, суперечить традиціям народної медицини, в якій ліки з меду навіть варилися.
Мак
Ось про мак, на відміну від інших інгредієнтів традиційної куті, рідко почуєш добре слово. Але в часи, коли створювалася перша кутя, мак іще не був дискредитованим як сировина для багатьох наркотичних речовин. Натомість його знали як найбільш ефективне знеболювальне та заспокійливе. Ще одна корисна властивість зерен маку – здатність вгамовувати апетит. Саме тому тертий мак у багатьох народів вживали під час постів.