
Місцеві фермери зустрілися в Чернівецькому бізнес-центрі, який є координатором проекту "Покращання систем логістики та маркетингу для малих та середніх підприємств у сільському господарстві" в західному регіоні, де й обговорили свої проблеми.
Анатолій Чорний – людина в фермерстві досвідчена. Майже щорічно їздить до Європи для того, щоби дізнатися про новинки ринку садівництва. Намагається одразу впроваджувати нові технології і в своєму сімейному господарстві "Яніс". Зараз сади "Яніса" займають 35 гектарів та розсадник на 7 гектарів. Проблем у господарстві вистачає, і вони, вважає Анатолій Чорний, з’явилися не сьогодні. Це і проблема посадкового матеріалу, який не є якісним, і старі технології, і недостатня кількість орендованої землі тощо. А найзаповітнішою мрією Анатолія Гнатовича є придбання сучасного великогабаритного холодильника, де б зберігалися у необхідних умовах яблука і груші. Вартість обладнання 800 000 євро. Де взяти такі гроші, фермер не знає, адже землю в банк закласти не може, бо вона в оренді. Але холодильник він обов’язково придбає, це вже вирішено.
Голландський фахівець з агробізнесу Ніко де Грот, який взяв участь у зустрічі, задоволений співпрацею з місцевими фермерами. Як зазначив він, український фермер вже навчився виробляти високоякісну продукцію, тепер справа за вмінням вигідно цей продукт продати.
Інше фермерське господарство – "Благословення" в селі Рингач Новоселицького району – на сьогодні має 200 гектарів землі, де вирощує капусту, баклажани, огірки, перець, а також сою. За словами заступника директора господарства Ігоря Балахтара, нещодавно фермери отримали фінансову допомогу від держави для вирощування суниці, а саме голландського сорту Хоней. Вже є понад 100 000 саджанців суниці. Закладається ще й 20 гектарів інтенсивного саду. Збувають фермери свою продукцію на різні переробні заводи, зокрема у Новоселиці, Могилеві-Подільському, Бережанах.
Директор приватного підприємства "Галс ЛТД" Володимир Завадовський каже, що їхня продукція споживачеві більше відома під маркою "Глибкон". Це колишній Глибоцький консервний завод, який виробляє плодоовочеву консервацію. 60% продукції збувається до бюджетних установ області, а 40% постачається у Закарпаття, Херсон, Миколаїв та Київ. Крім фруктових та овочевих соків, консервованих та маринованих огірків, томатів, кабачків, підприємство виробляє гарніри, соуси салати та овочеве асорті. Тому, як каже В. Завадовський, постачальників овочевої продукції забагато не буває, і цей напрямок в області має перспективи для розвитку.