RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

"Батько міста" – так шанобливо називали бургомістра Антона Кохановського чернівчани, і кожен знав його в обличчя. Він був справедливою людиною, однаково ставився до усіх прошарків населення, допомагав убогим, сиротам. Антон Кохановський витрачав власні кошти на парки, сквери, спорудження пам’ятників. Він же подарував нашому містові годинник, який і досі знаходиться на ратуші.
Антон Кохановський був бургомістром Чернівців (з невеликою перервою) 40 років.
Його діяльність збігається з бурхливим економічним розвитком міста. Незважаючи на свій уже поважний вік (70 років), він береться за здійснення плану розбудови комунального господарства. Містові потрібні були водогін, каналізація, електромережа, громадський електротранспорт. Усе це вимагало великих коштів. Міськрада оголосила низку конкурсів на відповідні проекти. Так було збудовано водогін та водозабір, прокладено каналізацію. Згодом будується і впроваджується у дію теплова електростанція (на розі нинішніх вулиць Глінки та Л. Українки). У лютому 1896 року на центральних вулицях уперше засяяло електричне світло. А 1897 року було прокладено першу трамвайну колію – від Народного саду (нині парк ім. Т. Г. Шевченка) до Залізничного двірця. І вже 18 липня 1897 року через наше місто проїхав перший трамвай.
За час бургомістерства Антона Кохановського у місті з’являються такі визначні споруди, як резиденція Буковинських Митрополитів (1862 – 1882 рр.), Кафедральний собор (закінчено при Кохановському 1864 р.); вірмено-католицька церква (1869 – 1875 рр.); вчительська семінарія (1882 – 1883 рр.); міський театр (1903 – 1905 рр.).
1904 року в місті відкрито Віденський банківський союз, представництво Галицького іпотечного банку в Чернівцях. Центральні вулиці нашого міста почали викладати бруківкою.
За своє довге життя чернівецький бургомістр отримав чимало цісарських нагород і відзнак. 1872 року його нагородили орденом Залізної Корони третього ступеня, а також шляхетським званням – Антін рицар Кохановський фон Ставчан. Через три роки Антона Кохановського нагороджено орденом Франца Йосифа (1875 р.), а 1884 року – орденом Залізної Корони другого ступеня.
За допомогу при гасінні пожежі у місті Новоселиця 1888 року російський уряд нагородив його орденом Св. Анни другого ступеня. Як свідчення глибокої шани з боку чернівецької громади А. Кохановського було відзначено дипломом почесного громадянина міста (1889 р.). А 1898 року удостоєно папського ордена Св. Георгія із зіркою та звання Командора ордена.
Будучи вже людиною похилого віку, 1905 року Антон Кохановський попросив, щоби його звільнили з посади бургомістра. Тоді ж депутати обрали його почесним бургомістром, і на його честь назвали одну з центральних вулиць.
Помер Антон Кохановський у ніч на 10 вересня 1906 року. Поховано його з почестями на Руському кладовищі, у родинному склепі. Майже усі Чернівці проводжали його в останню дорогу.
Нині на вшанування пам’яті Антона Кохановського його іменем названо одну з вулиць, що з’єднує вул. Головну і Ольги Кобилянської, і на будинку №2 встановлено меморіальну дошку. 


Довідка


Антон Кохановський народився 17 листопада 1817 року у Тернополі, в польській родині. Його батько був дрібним урядовцем. У пошуках кращого життя сім’я 1823 року перебралася до Чернівців. Подальше життя Антона Кохановського було пов’язане з нашим містом. Саме тут він закінчив гімназію. При гімназії (вона тоді була нижчою) діяв "філософічний заклад", який фактично замінював вищі класи гімназії. Закінчення цього "закладу" давало право вступати до університету. Після закінчення правничих студій у Львівському університеті Кохановський працював спочатку у Станіславі (нині Івано-Франківськ) дрібним службовцем. 1850 року його перевели до Чернівців, де згодом він став адвокатом. Майже 25 років свого життя Антон Кохановський віддав адвокатурі, завоювавши великий авторитет серед населення і колег, які обрали його 1868 року головою Буковинської палати адвокатів. 1864 року Чернівці отримали право автономного самоврядування. У зв’язку з цим відбулися вибори депутатів до першого магістрату. Серед них був і Кохановський, який представляв інтереси виборців у магістраті протягом 42 років.
1866 року чернівчани вперше обирають його бургомістром. Потім переобирають його ще на чотири терміни (без перерви) до 1874 року. А з 1887 до 1905 року А. Кохановський був обраний на цю посаду ще п’ять разів. 

Редактор: admin
9-09-2006, 19:16
Коментарів 0 Переглядів 5 208

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Пані Валентина каже, що є велика потреба в кормі для собак і котів


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.