На новорічні свята дедалі частіше купують до столу дорожчий і кращий на вигляд продукт.
На фабриці "Буковинка" перед святами печуть торти і рулети цілодобово. Традиційні "Жіночі примхи", "Празький", "Трюфельний" до новорічного столу оздоблюють новорічною символікою. За добу випікають тонну-півтори бісквітних солодощів. Роблять також особливі торти на замовлення – їх люди почали замовляти ще за два тижні до Нового року. Прикрашають такі торти солодкими ялиночками, Дідом Морозом, сніговиками тощо. Їх вага може сягати 20 і більше кілограмів.
Зростає на свята і продаж цукерок, переважно дорогих, вищого гатунку. Найпопулярніші – "Пташине молоко", "Чорнослив у шоколаді", "Вишня, заспиртована в шоколаді", "Тетяна". А днями "Буковинка" влаштувала презентацію нового виду цукерок – "Бадьора корівка". Це шоколадний батончик з масою типу суфле всередині.
Продаж м’ясопродуктів останніми днями року й на початку січня зростає щонайменше на третину, розповіла Валентина СУЛИМА, технолог ПП "Колос". На перших місцях з продажу – грудинка копчено-варена, балик "Дарницький", сирокопчене м’ясо, а також – бастурма сиров’ялена першого гатунку. Це найдорожчий продукт, який робить "Колос". Ціна – 75 гривень 30 копійок за кілограм. Так дорого тому, що складний процес приготування. Для бастурми філе яловичини в’ялять упродовж цілого місяця.
Купують до свят і дешевшу продукцію. Варені ковбаси переважно беруть для приготування салатів. Найпопулярніша –
"Докторська".
Випуск нової продукції – мідій у різних соусах – спеціально до свят розпочали на чернівецькому підприємстві "Галс-2000". На прилавках ці пресерви повинні з’явитися у передноворічні дні.
– Раніше до свят люди частіше купували оселедці, а останніми роками продаж звичайних оселедців падає, – розповіла Юлія КУЗНЄЦОВА, головний технолог фірми "Галс-2000". – Тепер стараються, щоби на новорічному столі була дорожча риба – червона, копчений палтус, різні пресерви, креветки та інші морепродукти.
До речі, форель, сьомга, горбуша та інша риба в обробці працівників цієї фірми потрапляє на столи буковинців з Норвегії.
Випічка хліба зростає на свята у півтора разу – до 70 тонн за добу, повідомили на Чернівецькому хлібокомбінаті. Робота тут не перериватиметься і новорічної ночі, і 1 січня, пекарі працюватимуть у дві-три зміни. До новорічного столу люди переважно купують хліб "Орільський" і батон.
26-12-2006, 14:04
0
2 519