З отруєнням грибами госпіталізували до Сокирянської райлікарні двох мешканок району. 44- та 39-річна жінки потрапили до реанімації з діагнозом харчова токсикоінфекція. Наразі стан обох хворих задовільний. А за кілька днів раніше у Новодністровську троє осіб отруїлися грибами. Стан цих хворих також задовільний. Як повідомили в центрі пропаганди ГУМНС, з початку року в області грибами вже отруїлися з десяток осіб.
Щоби не отруїтися грибами:
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, уникайте стихійних ринків.
Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх;
- поблизу доріг, на пустирях, смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або зі слизом;
- ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
- не куштуйте сирі гриби на смак.
- Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте.
- Гриби підлягають кулінарній обробці лише в день збору.
- Під час обробки кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
- Не пригощайте в жодному разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Ознаки отруєння
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
23-09-2006, 18:36
0
1 915