RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якщо ви хочете завести вдома домашню тваринку, яка б найбільше сподобалася вашій дитині, то декоративні кролики – це ваш вибір. Вони не потребують значних коштів для утримання, приваблюють своїм виглядом, швидко стають ручними і не становлять жодної загрози для людей.
Найбільші дорослі кролики мають довжину приблизно 30 сантиметрів. У одному із зоомагазинів нам пояснили, що розміри декоративних кроликів залежать від їхньої породи.
– Є карликові кролики та кролики-велетні, – каже господиня магазину пані Тетяна. – Залежно від породи ці тваринки бувають ще й пухнастими та короткошерстими, гладенькими і "чубатими", з довгими і короткими, "стрімкими" і опущеними вухами. Масть декоративних кроликів може бути білою, сірою, рудою, коричневою, чорною, чорно-білою, коричнево-білою тощо. Найбільш популярними є кролики породи "карликовий баран". У них із віком опускаються вуха.
Купуючи кролика, треба визначити, чи тварина здорова. Свідченням хвороби є виділення з очей і носа, чхання та "нездорова" настовбурчена вовна. Здоровий кролик ніколи не буде сидіти, похнюпившись, у кутку. Крім того, покупець може провести рукою проти шерсті кролика, щоби поглянути, чи немає у нього шкірних захворювань.
Ховайте від гризуна електричні дроти
Як розповідають господарі декоративних кроликів, догляд за ними має бути ретельним, тому не треба довіряти його дітям до восьми років. Догляд за цими гризунами практично збігається з доглядом за морськими свинками. Однаковими також є їхні смакові уподобання.
Температура повітря у приміщенні, де мешкає кролик, не повинна перевищувати 25 градусів (оптимальним варіантом є 15-20 градусів). Не варто допускати прямого потрапляння сонячних променів на тварин.
У домашніх умовах кролики мешкають у клітках, переважно металевих. Вони не повинні перебувати на протягах, біля батарей чи печей. Потрібно хоча б один раз на два дні чистити клітку. На дно клітки найчастіше стелять сіно. Дерев’яну стружку стелити небажано, бо маленькі гризуни будуть їсти її, забиваючи шлунок. Натомість поїдання сіна не зашкодить. Часто у клітках ставлять "спальну хатинку" для кроликів, куди вони полюбляють залазити.
Бажано, щоби клітка була просторою: 60-90 см довжини та 50-60 см висоти. Це потрібно для того, щоби кролики змогли вільно пересуватися по клітці та ставати на задні лапки. Крім того, у клітці має бути глибоке дно, бо ці домашні улюбленці люблять "рити землю" та перевертати все догори дригом. Якщо ж клітка – невелика, то у ній кроликів утримують лише вночі. Вдень випускають бігати по будинку чи квартирі. Ці прогулянки по кімнатах дозволяють кроликам натренувати м’язи. Проте слід бути обережними, бо ці тваринки часто гризуть меблі, шпалери, килими і навіть електричні дроти.
Їдять карликові кролики спеціальний гранульований корм, який коштує від трьох гривень. Крім того, як і всі гризуни, вони люблять моркву, капусту, яблука. Проте, подаючи ці овочі, не варто давати воду. Це може призвести до розладу шлунка. Із зернових культур декоративні кролики люблять овес. Можна їм кидати по скибочці хліба. Влітку тваринкам варто давати зелену траву, кульбабу, подорожник, мати-й-мачуху, конюшину. Часто люди, які утримують декоративних кроликів, випускають їх на обгороджену ділянку попастися. Взимку страви з рослин замінюють сіном.
Щодо пиття, то кроликам потрібно наливати свіжу питну воду у спеціальну "поїлку", яку прикріплюють до клітки. Таке приладдя коштує у чернівецьких зоомагазинах 5-7 гривень.
Якщо забезпечити карликових кроликів достатньою кількістю корму та питної води, то за потреби їх можна залишити самих на один – два дні.
За умов правильного догляду ці домашні улюбленці можуть прожити до 8-12 років.
Сумирні кролики – чудові сусіди
Декоративні кролики відзначаються неабиякою здатністю до навчання. Господарі привчають їх бігти до них під час зустрічі, реагувати на ім’я та навіть ходити у "котячий" туалет.
Кролики нормально розвиваються як поодинці, так і парами. Найбільш терплячими до партнерів по клітці є самиці. Самці інколи б’ються і гризуться. Окрім того, можна тримати в одній клітці декоративних кроликів та морських свинок.
– Інколи трапляються неординарні декоративні кролики, – розповідає пані Тетяна. – Колись до нас у крамницю потрапив самець, який умів дуже високо стрибати і постійно вистрибував із ящика.
Домашній ручний кролик також охоче вистрибуватиме на диван, крісло, до вас на коліна. Тож вам вирішувати, чи доречна така поведінка. Якщо ні – одразу дайте тваринці це зрозуміти. Бо потім, коли кролик звикне до цього, а ви раптом передумаєте, тваринка не розумітиме, за що її карають. 
Редактор: admin
24-11-2006, 11:11
Коментарів 0 Переглядів 10 013

Теги -

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!