RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Як підрахували фахівці відділу статистики населення Головного управління статистики в області, чоловіки на Буковині переважають у статево-віковій структурі населення лише до вікової групи 20-24 років. А ось далі через більш високий рівень смертності ця пропорція змінюється на зворотну.
Чому ж так рано помирають буковинські газди? Чи можна якось зберегти життя наших дорогих чоловіків, й чому євнухи живуть довше? Про це розповідає фахівець.
– Український чоловік живе на 16 років менше, ніж, наприклад, японський. Чому так несправедливо?
– Жінки живуть довше практично у всіх країнах світу. В Азії та Африці чоловіки живуть на 3 роки менше, ніж жінки, у Північній Америці – на 7 років, у Європі – на 8 років, у Росії – на 12 років, в Україні – на 11,5 року. За даними ВООЗ, з-поміж 63-х країн Україна за тривалістю життя чоловіків посідає 57-ме місце.
Ця закономірність фіксується принаймні із середини XVIII століття. Зазначена тенденція розповсюджується не лише на наш вид: самки шимпанзе та інших тварин живуть довше, ніж самці. Різниця тривалості життя виникла внаслідок статевого відбору. Самки більше, ніж самці, займаються вихованням потомства, проте вони можуть залишити меншу кількість нащадків. Роль самців полягає в тому, щоби привернути й утримати увагу самок. Самці приречені на жорстку конкуренцію за жіночу увагу, і за це їм доводиться платити високу ціну. У дикій природі це означає, що поведінка самців більш ризикована, а фізіологія менш вигідна щодо самозбереження: ресурси організму витрачаються на створення ефектного зовнішнього вигляду (наприклад, хвіст павича) або на фізичну боротьбу із суперниками.
Євнухи живуть довше
– Від чого ж залежить довголітття?
– На тривалість життя впливають як біологічні, так і соціальні чинники.
Жінці природою закладено потребу у виношуванні вагітності. Отож, закодовано довголіття.
Здатність жіночого організму пристосовуватися до циклових крововтрат, вагітності і вигодовування потомства допомагає жінкам керувати надлишком калорій. Крім того, слабка стать отримує додаткову біологічну перевагу, маючи дві X-хромосоми.
Встановлено, що у жінок мозок більший, дозріває швидше і старіє повільніше. Чоловіки зазвичай втрачають пам’ять та інтелектуальні здібності раніше. Окрім цього, у жінок вищий рівень функціонування ГАМК-ергічної стрес-лімітуючої системи, що також оберігає жіночий організм від стресу і продовжує його життєздатність.
Імунна система чоловіків є фізіологічно менш активною, ніж жінок.
– А як сексуальність впливає на тривалість життя чоловіків?
– Тривалість життя чоловіків знижує низка аспектів сексуальності. Чоловічий гормон тестостерон підвищує рівень "агресивного" холестеролу і знижує рівень "інертного", тим самим роблячи істотний внесок у розвиток атеросклерозу. Цей факт дозволив фізіологу Естель Рамзай стверджувати, що "чоловіки форменим чином руйнують самі себе".
Високий рівень тестостерону також сприяє розвиткові тих рис, які ми беззастережно вважаємо чоловічими: натиску, агресивності, прагнення бути першим. Тестостерон безумовно винен у тому, що молодий чоловік швидше ризикує стати жертвою нещасного випадку або загинути внаслідок насильства, ніж дівчина.
Деякі вчені вбачають причину швидшого старіння чоловіків в особливостях їх сексуальності. Це пояснює той факт, чому євнухи і ченці, позбавлені насолоди кохання, живуть довше, ніж інші. Із сучасних позицій фізіології, підтримання репродуктивної функції – це вельми енергомістке завдання, що вимагає від організму значної витрати енергоресурсів, зокрема нервової тканини, що "обкрадає" організм чоловіка, який старіє. Чоловічий організм здатний продукувати сперматозоїди до старості, тоді як менопауза зберігає життєву енергію жінки, компенсуючи їм вікове безпліддя довголіттям.
– Виходить, що імпотенти довше живуть…
– Ну, можливо.
Чоловіки шукають подвигів
– А як поведінка чоловіків впливає на їхні перспективи?
– Соціальні фактори також впливають на тривалість життя. Чоловіки, що займають низьке соціальне становище, мають вищий ризик померти у молодому віці, ніж їх благополучні однолітки. У жінок цей ефект виражений не так сильно. Жінки менше палять, менше вживають алкогольні напої і обережніше водять машину. Жінка сто разів зважить, чи варто їй щось зробити. А чоловіки йдуть напролом: екстремальні професії, участь у катаклізмах. Тютюнопаління, переїдання, ризикована манера водіння автомобіля, азартність, схильність до насильства – все це позначається на тривалості життя чоловіків і жінок.
– Який вік найнебезпечніший для чоловіків?
– Найнебезпечніший вік щодо летальних випадків від захворювань – це 50-60 років. А ось найбільш небезпечний період щодо травм, автомобільних катастроф – 25-35 років. Це критичний період, коли гормони грають, гормональний статус постійно кличе чоловіків на подвиги.
У чоловіків ослаблений інстинкт самозбереження, на відміну від жінки, яка знає, що вона повинна "підняти" своїх дітей.
– Дружина чи численні коханки – що корисніше?
– Усе повинно бути в міру. Статеві стосунки з одним партнером, регулярні, без катаклізмів, корисні. А надмірне передозування будь-чого шкідливе.
– Якісь невтішні перспективи вимальовуються щодо тривалості життя чоловіків. А як же з продовженням людського роду?
– Якщо чоловіки будуть дотримуватися такого способу життя, як сьогодні, тенденція щодо скорочення тривалості життя поглиблюватиметься.
– То що ж з ними робити? Берегти?
– Ми їх дуже бережемо. Усе робимо, щоби їм жилося краще. Це і раціональне харчування, регулярне статеве життя, побут. А вони шукають якогось виходу свого дисбалансу. Вони повинні навчитися самі піклуватися про своє здоров’я. Бо інакше перспективи невтішні: чоловіки мають істотну перевагу перед жінками щодо закінчення свого життєвого шляху до настання пенсійного віку. 


статистика
Чоловіки помирають частіше
За даними відділу статистики населення Головного управління статистики в області:
- Минулого року на Буковині чоловіків померло на 162 більше, ніж жінок.
- Найбільш розповсюджена причина смерті і чоловіків, і жінок – хвороби системи кровообігу. Щоправда, найчастіше вони вражають жінок – торік через ці хвороби жінок померло на 1080 більше, ніж чоловіків.
- Від новоутворень чоловіків померло на 182 більше, ніж жінок.
- Від зовнішніх причин смертність серед чоловіків була учетверо вищою, ніж серед жінок. Від отруєння алкоголем померло 42 жінки і 162 чоловіки. Також у 5,5 раза більше померло чоловіків від транспортних нещасних випадків. А серед загиблих від випадкових утоплень чоловіків більше майже у 14 разів.
- Смертність від хвороб дихання серед чоловіків була удвічі вищою, ніж серед жінок.
- Кількість чоловіків, які померли торік від хвороб органів травлення, удвічі перевищує кількість померлих жінок.


анекдот
– Отче, якщо я кину пити, курити, усіх своїх коханок, то житиму довго?
Священик витягує з рота цигарку, з жалем дивиться й за хвилину відповідає:
– Житимеш ти довго. Але дарма.

Редактор: admin
21-09-2006, 19:04
Коментарів 0 Переглядів 1 747

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.