RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Наталя Будей із села Стерче Глибоцького району стала сільським головою цієї весни – у 24 роки. І якщо хтось у селі сумнівався, що у такому віці можна успішно "головувати", то після того, як у місцевому дитячому садку з’явився "справжній теплий туалет із євроремонтом", а на Підлісній вулиці – гравійна дорога, сумніви потроху розсіялися. Остаточно вони зникли, коли Наталя виграла для села 100 тисяч гривень – вона стала переможцем IV Всеукраїнського конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування.
"Вікна у дитячому садочку відчинити неможливо – розсиплються"
Назва проекту Наталі Будей – "Створення інноваційних умов для успішного розвитку дітей у дитячій дошкільній установі мальовничого села Стерче". За такою довгою назвою – бажання сільського голови створити діткам села, де досі немає газу і топлять дровами, нормальні умови. Наприклад, теплий туалет у садочку, який міські діти сприймають як щось звичайне.
– Пункт про раціональне спрямування коштів від продажу земель був одним із перших у моїй передвиборчій програмі, – розповідає Наталя. – Ми одразу виділили частину з них на ремонт садочка. Там же вікна такі, що їх відчинити неможливо – одразу розсиплються! Туалет був на вулиці. Ми провели опалення, підвели каналізацію, викопали криницю. Тепер у садочку – чепурненький туалет із сучасним ремонтом, бойлери з теплою водою.
І саме тоді районна рада запропонувала написати проект і надіслати до Києва. Часу було – декілька днів, односельчани готувалися до Зелених свят, а я писала. Виграла! 100 тисяч гривень буде спрямовано на ремонт даху садочка, встановлення нових вікон і дверей, зовнішнього оздоблення.
Обіцяла Наталя Будей у своїй програмі довести до ладу й дороги у селі, що негайно зробила. Ця вродлива жінка пішла одного дня на берег Сірету, який пролягає неподалік, і сказала, що ті, хто там незаконно вибирає гравійно-піщану суміш, повинні допомогти загравіювати дороги у селі.
– Могли не послухати, – розповідає вона. – Навіть зауважили: "А ти хто така? Ти що – еколог?" Але наступного дня прийшли, вибачилися і допомогли селу. Дороги впорядковували методом толоки: привезли майже 100 машин гравію. Завезли гравій на вулиці, про які кажуть: "Богом забуті". Там ніколи не було добрих доріг.
Нелегко було. Непрості люди тим керують. У всіх є "дах". А сільський голова до чого би не доторкнувся – усе корупція. Я депутатів із собою взяла, і ми добровільно-примусово організували допомогу. Дякую, що вони мені пішли назустріч.
Звичайно, хотілося, щоби вибирали суміш легально, щоби гроші надходили.
На "сімці" голови – знак: "Жінка
за кермом"
Наталя Будей розповідає, що коли чоловік два роки тому
від’їжджав до Греції на заробітки, вона пожартувала: "Ти мене залишаєш саму із дворічним сином… Їдь. А приїдеш – я вже буду або начальником податкової, або головою сільради".
– Після виборів ми згадували цей жарт, – каже. – Він у мене добрий чоловік і найбільше покладається на жінку. Каже, що у жінки – командирський характер.
Я закінчила Київський торговельно-економічний університет заочно, на другому курсі вийшла заміж, народила синочка. Допомагала батькам у сімейному бізнесі на Калинівському ринку. Одразу після весілля батьки побудували магазин у селі, і я у ньому торгувала. Звичайно, що цього було замало. Думала йти працювати у податкову чи на митницю. А тут покупці почали мені радити: "А може, ти пішла би кандидатом на голову сільради?" Спочатку я це сприймала як жарт, а потім мама порадила, що слід спробувати. Я довго вагалася, бо – вразлива і дуже переживала би, якби програла. Почала готуватися до виборів. У день виборів не їла, не спала. Під час підрахунку голосів вийшла з кімнати. Нарешті виходить мама: "Ти перемогла". У мене сльози градом від щастя… Я – віруюча, ходжу до церкви. Бачу по життю, що Бог мене любить. Те, чого я дуже хочу, – маю. Хотіла синочка – Бог допоміг, чоловіка хотіла саме цього, мій Олександр – найкращий у світі.
Робота сільського голови – не з легких. Навесні ми ліквідували усі стихійні смітники у селі, але нова проблема: люди далі викидають сміття будь-де, хоча є сміттєзвалище біля лісу. Можливо, звикли, що за ними мають прибрати. Хочу наступного року написати проект з комунального господарства: щоби встановити контейнери, щоби машина періодично забирала сміття. Подібного немає у жодному селі, але ми зробимо! Обіцяю.
Їздить селом і на смітники Наталя Будей власною "сімкою" із цікавою наклейкою на лобовому склі. У червоному трикутнику – черевичок на підборах: "Жінка за кермом".
– Деякі чоловіки вважають, що від жінки за кермом можна очікувати чого завгодно. Мій брат подарував цю наклейку із жартом: "Щоби від тебе трималися на відстані на дорозі". Вважаю, що жінка за кермом – абсолютно нормально. Мені ж усюди слід встигнути. Навіть на той самий смітник.
Незважаючи на те, що Наталя обіймає серйозну посаду, про господарство не забуває. Дещо ніяковіючи, жінка зізналася, що тримала аж семеро свиней. І лишень приходить з роботи – готує їм їсти у величезному відрі. Щоправда, зараз залишилося лише троє свиней – інші у замороженому стані очікують на приїзд господаря з Греції. "Там же самі фрукти", – співчутливо зітхає Наталя Будей.
– Конфліктів за вісім місяців, відколи я працюю головою, у мене не було. Можливо, хтось щось десь і каже, бо нікому ще ніхто не вгодив. Наприклад, скажеш викопати канаву, одному – добре, іншому – ні.
Планів маю багато. Хочу закінчити ремонт у дитячому садочку, побудувати амбулаторію, стадіон. Я наполеглива жінка – якщо сказала – вже не відступлю.
А ось без чоловіка сумую. Немає до кого притулитися. Одна розрада – дитина. Більше не пущу його нікуди. З дня на день він обіцяє приїхати, але відмовляється назвати день. "Хочу зайти на прийом до сільського голови", – каже мені телефоном.
Редактор: admin
21-12-2006, 15:04
Коментарів 0 Переглядів 7 531

Теги -
Захворюваність кашлюком реєструвалася переважно у Чернівецькому районі
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!