RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Чернівчанин Олександр (ім’я з етичних міркувань змінено, – ред.) намагався накласти на себе руки через розрив із коханою. Він стрибнув з моста на річці Прут, але, на щастя, не загинув. Лише добряче намочився у воді. Таксисти відмовлялися брати мокрого пасажира у салон авто, проте Олександр все-таки дістався будинку коханої Ірини. Просив пробачення за необдуманий вчинок. Ірині стало шкода парубка. Вони помирилися. Проте спроба самогубства повторилася за тиждень. Цього разу Олександр намагався задушитися газом у власній квартирі. Знову ж – через чергову сварку. Ірина не витримала. Їй стало байдуже: вб’є себе хлопець чи ні. Про кожен свій крок до смерті Олександр сповіщав Ірині мобільним. Але коли Сашко зрозумів, що дівчина не благає його повернутися, він відмовився удруге стрибати. Наступного дня пара знову помирилася.
За словами Віктора Бачинського, начальника Чернівецького обласного бюро судово-медичної експертизи, завідувача кафедри судової медицини БДМУ, самогубства через кохання тепер доволі рідкісні. Років 25 тому у Чернівцях був випадок, коли дівчина викинулася з вікна гуртожитку через те, що її поцілував хлопець. Вона не змогла пережити цієї ганьби. Зараз такого немає. Моральні принципи молоді змінилися. Тепер самогубства, пов’язані з коханням, бувають через зараження СНІДом чи венеричною хворобою. Зараз буковинці здебільшого накладають на себе руки через самотність та безгрошів’я. Щороку в області зводять рахунки з життям приблизно півтори сотні осіб.
Перед самогубством більшість випиває
Більшість самогубств мають під собою соціальне підгрунтя. Згідно з офіційною статистикою, на 100 тисяч населення в області припадає 20 випадків суїцидів. Однак реальні підрахунки показують, що на сто тисяч у нас припадає 33 самогубства.
Цифра 20 самогубств на 100 тисяч населення є офіційним рівнем самогубств в Україні. Але, на думку Віктора Бачинського, і загальноукраїнський показник занижений. Відмінність офіційної та реальної статистики виникла через те, що не враховано дефіцит населення. Якщо 1986 року в області, за офіційними даними, було 962 тисячі населення, то зараз – 908, тобто офіційний дефіцит становить 54 тисячі. Від цієї цифри і здійснювалися офіційні розрахунки кількості самогубств.
До того ж, дорослого населення, тобто тих, хто досяг 18-річного віку, зараз в області 697 тисяч. Саме вони найчастіше скоюють самогубства. Серед дітей такі випадки поодинокі, і на статистику вони не впливають. Якусь більш менш реальну картину, на думку Віктора Бачинського, можна отримати, вивчивши дані списків виборців. Відповідно до них, у нас є 697 тисяч виборців. На минулих виборах проголосували 451 тисяча. Тобто, враховуючи політичну активність людей, – це і є більш-менш реальна кількість дорослого населення області, від якої і слід розраховувати кількість самогубців на 100 тисяч.
Лідером за кількістю самогубств є Чернівці – 80-100 випадків. У 87-90% самогубці – це чоловіки. Більше половини випадків суїциду скоюється у стані алкогольного сп’яніння. Найчастіше люди йдуть з життя через повішання. Переважно штовхають людей на такий крок неможливість знайти роботу чи мала зарплата.
У бюро судмедекспертизи з’ясовували, чим займалися за життя самогубці. Серед них були люди з вищою освітою, талановиті, які колись щось творили, приносили користь суспільству та добре заробляли. Але вони не змогли пристосуватися до нових умов.
З життя йдуть ті,
хто не встигає
за його темпами
Думка про те, що більшість самогубців – люди з психічними розладами, є хибною. Лише три відсотки з тих, хто зводить рахунки з життям, були на обліку як душевнохворі. Решта – здорові люди, які вирішили в такий спосіб позбутися якихось страждань.
За віком самогубців можна поділити на три категорії.
Перші – особи віком від 45 до 60 років. Бажання піти з життя пов’язане зі спадом фізичної, ділової та сексуальної активності, гормональними змінами в організмі. Людина починає розуміти, що закінчується термін її реалізації в суспільстві.
На другому місці – люди пенсійного віку, як жінки, так і чоловіки. Припинення активної трудової діяльності, відчуття непотрібності теж сприяє схильності до самогубств.
На третьому місці – особи віком від 20 до 45 років.
Серед причин тут важливу роль відіграє сімейний стан. Сімейних людей серед самогубців значно менше. Самотність – важливий чинник, який може спричинити самогубство.
Не менш важливий і природний фактор. Наприклад, такі країни, як Азербайджан, Іран, Мексика, в яких немає яскраво вираженої сезонності клімату, мають найменше суїцидів – два-три випадки на 100 тисяч населення. Судмедексперти знають: щойно змінилася погода – слід чекати самогубств. Найбільший сплеск кількості суїцидів стається навесні.
Значна частина самогубств скоюється й через те, що люди не встигають за темпами життя. Вони перенасичені інформацією, змушені багато і напружено працювати, щоби заробити на прожиття. Не менш важливий і матеріальний статок. Був випадок, коли дитина пішла з життя через те, що їй не купили комп’ютер.
У сусідній Польщі кількість самогубств на 100 тисяч населення становить 45-50 випадків. Такий самий показник у Німеччині та Угорщині. Нібито благополучні європейці йдуть з життя часто через те, що не витримують високих темпів. Ця проблема з’являється й в Україні. Тому у фірмах, де працює багато людей, необхідні посади психологів.


статистика
Кількість самогубств в районах області з 2001 по 2005 роки
Герцаївський район – 3 суїциди на 24 386 дорослого населення
Путильський район – 7 на 18775
Хотинський район – 7 на 54 000
Заставнівський район – 10 на 43 256
Кельменецький район – 23 на 36 939
Кіцманський район – 27 на 56 376
Новоселицький район – 29 на 66 444
Глибоцький район – 35 на 51 720
Сторожинецький район – 39 на 68 749
Вижницький район – 50 на 45 513
Сокирянський район – 91 на 37 661.

Редактор: admin
16-11-2006, 16:14
Коментарів 0 Переглядів 2 446

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.