RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Постановою Кабміну внесено декілька нових правил щодо отримання часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодими сім’ями та самотніми молодими громадянами на будівництво (реконструкцію) і придбання житла.


Відтепер:
- на часткову компенсацію можуть розраховувати лише ті молоді люди, які перебувають у черзі на отримання квартири та потребують поліпшення житлових умов, – а не кожен, хто заповнив анкету, як було досі;
- держава компенсуватиме частину відсоткової ставки позичальнику лише п’ять років – а не двадцять років, як було раніше;
- якщо в сім’ї народилася дитина вже після того, як укладено угоду, рівень державної компенсації не зросте.


Такі зміни Дмитро ШУЛЬГА, директор регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", вважає більш соціально справедливими:
– Нова постанова удосконалює законодавство з точки зору дотримання соціальної справедливості. Раніше держава відшкодовувала відсотки усім громадянам, котрі бажали взяти кредит з частковою компенсацією відсотків банків, незалежно від того, чи потребують вони згідно з чинним законодавством поліпшення житлових умов, чи ні. Тепер до пакета документів для оформлення часткової компенсації обов’язково входитиме й довідка про те, що сім’я потребує згідно з чинним законодавством поліпшення житлових умов.
За словами Д. Шульги, обмеження до п’яти років терміну, впродовж якого держава компенсуватиме частину відсотків кредитів комерційних банків, будуть стимулювати молоду сім’ю якнайшвидше погасити кредит. Відповідно, швидше вивільнятимуться кошти для наступних молодих сімей, які захочуть скористатися компенсацією.
Також тепер компенсуватимуть позичальникам відсоткову ставку, відповідно до розміру однієї облікової ставки НБУ, яка діятиме на день підписання угоди. Тобто, якщо люди взяли кредит у банку під 11% річних (у валюті), то держава компенсує 8,5% (чинна на сьогодні облікова ставка НБУ). А різниця – 2,5 відсотка – залишається некомпенсованою молодій сім’ї, плюс сума кредиту. До того ж цю частину відсотків держава погашатиме лише п’ять років.
Молодіжне кредитування діє за двома програмами: з компенсацією частини відсоткової ставки комерційних банків та з пільговим кредитуванням.
– Перша програма має більше можливостей у виборі житла та джерел фінансування. А друга програма – пільгове кредитування – більш вигідна, бо дешевша для позичальника, але вона має обмеження щодо вибору житла, – каже Д. Шульга. – Зокрема, Фонду виділено у місті земельну ділянку на вулиці Руській. На ній побудують вісім дев’ятиповерхівок. Саме в цих будинках і проживатимуть молоді сім’ї, які візьмуть участь у пільговому кредитуванні. Ми намагатимемося переконувати людей вкладати в цей об’єкт і кошти, позичені у комерційних банках, щоби вони вкладали кошти у нове житло, а не перекуповували вже побудоване.
І це логічно. Якщо суспільство з державного бюджету, який сформовано з податків, виділяє кошти на підтримку молодих сімей, то громадяни повинні відчути віддачу від їх освоєння – це розвиток економіки, будівельної галузі, створення нових робочих місць.


Довідка
Урядом виділено 30 мільйонів гривень на погашення цьогорічних боргів сім’ям, які взяли кредити в комерційних банках. Держава обіцяє повернути людям кошти до жовтня включно. Ще 200 мільйонів передбачено на молодіжне кредитування 2007 року.
Програма компенсації відсотків кредитів комерційних банків реально працювала лише рік – з кінця 2004 року до кінця 2005 року. Впродовж цього часу в області було видано 198 кредитів. У грудні 2005 року тимчасово призупинили укладання нових угод на компенсацію.
Програма з пільгового кредитування молодих сімей в області діє з 2000 року. За цей час держфондом сприяння молодіжному житловому будівництву в області надано 180 кредитів за програмою пільгового кредитування, 13 з них – нинішнього року. Однак до кінця 2006 року такі кредити отримають ще декілька сімей.
Умови повернення кредиту за програмою пільгового кредитування (сім’ї з двома дітьми держава компенсує 25% кредиту, з трьома – 50%) не змінюються.

Редактор: admin
19-12-2006, 12:50
Коментарів 0 Переглядів 2 248

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.