RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дім своєї мрії – за оригінальним проектом, з новенькими мережами і теплою підлогою – самотужки збудувати не так уже й дорого. Принаймні дешевше, ніж купити таку саму за розмірами "панельку". Проблема одна – потрібно мати для цього землю.
Дешеву ділянку шукайте в селі або на околицях
Квадратний метр новобудови в нашій області на початку цього року коштував 2571 гривню (на 2007 рік запланована ціна 3115 гривень), за даними Міністерства будівництва. Це середня вартість у сільській та міській місцевості. Сюди закладено також й витрати на землю, зарплату робітникам тощо. Загалом в Україні ці цифри трохи більші – 2783 гривні на цей рік і 3361 – на наступний. Про це нас повідомила Наталя ДУТЧЕНКО, начальник фінансово-економічного відділу управління капітального будівництва ОДА.
Отже, якщо людина сама вирішила збудувати двокімнатне житло площею 50 квадратних метрів, це їй коштуватиме приблизно 26 тисяч доларів (50 помножити на ціну одного метра – 2571 гривню, вийде 128550 гривень). За такі гроші можна купити удвічі менше за площею готове житло (здебільшого стільки просять за однокімнатну "малосімейку"). Також за 26 тисяч доларів можна років десять винаймати двокімнатну квартиру.
– Будуватися сьогодні дуже дорого, але на вторинному ринку житло ще дорожче. Зводити власне житло вигідніше, якщо це квартира у великому будинку або хата в селі, де за землю не треба платити великих грошей. Якщо ж купувати ділянку в місті, будувати дім з гаражем, з дорогим оздобленням, це вийде дуже дорого, – каже Наталія Дутченко.
За 30 тисяч можна звести особняк
– Будувати дім удвічі дешевше, ніж купувати, – підтвердив президент будівельної компанії "Будмайстер" Володимир МОТРЮК. – 250-300 доларів за квадратний метр коштує звести фундамент, стіни, дах з каналізацією й усіма мережами. Додайте ще по 150-200 доларів за оздоблення і встановлення вікон та дверей, і матимете вартість готового житла "під ключ". Це 400-500 доларів за квадратний метр. Готова ж квартира, часто гіршої якості, без утеплення чи індивідуального опалення, обійдеться удвічі дорожче – по тисячі доларів за метр.
При цьому треба врахувати ще й ціну землі. Для середнього за розміром приватного будинку потрібно 5-7 соток. Десь на окраїні міста таку ділянку, з можливістю підведення газу і переведення в житловий фонд, можна купити від 4000 доларів. Щоправда, у престижніших районах ціна землі може перевищувати й вартість готової квартири.
Тому й наймають підрядників для будівництва особняків у Чернівцях зазвичай заможні люди, котрі живуть у власних квартирах і просто вкладають гроші у будівництво. Прибуток від будівництва може сягати 300%. А 30 тисяч доларів вистачить, щоби збудувати особняк, який легко продати за сто тисяч.
– Якщо людина має ділянку і сама там будуватиме, шукатиме робітників, сама купуватиме матеріали, то, можливо, їй і вийде дешевше. Крім того, гроші треба буде вкладати поступово, і в разі фінансових проблем можна на якийсь час заморозити будівництво, – каже Олександра МОРОЗ, начальник виробничо-технічного відділу будівельної фірми "Чернівціжитлобуд". – А квадратний метр нашої багатоквартирної новобудови коштує від 3700 гривень. Ми три роки будуємо, а клієнти щомісяця проплачують за виконані роботи. Квартири здаємо поштукатурені, з металопластиковими вікнами і дверима, з усіма мережами, утеплені зовні, але без опалення. Знаходяться вони у досить престижних районах міста. Може, комусь і вдається знайти дешевшу квартиру на вторинному ринку. Але там може бути гірше опалення чи старі мережі.
Сім місяців –
і є де жити
Якщо маєте ділянку і 30 тисяч доларів, за сім місяців можна стати власником особняка, каже Володимир Мотрюк. Зводити дім зазвичай починають навесні, щоби восени влаштувати новосілля. Єдина затримка – хоча б 29 днів повинен простояти готовий фундамент. Тому краще закласти його заздалегідь, ще з осені.
Насамперед треба визначитися, що будуєте – дім для себе, на продаж, чи на прокат. Бо, скажімо, та ж цегла може коштувати 70 доларів за куб. метр, може – 30, а можна будувати з піноблоку, який до того ж не треба утеплювати.
Щоби будинок вдався гарним і зручно спланованим, не варто економити на проекті. Стандартний проект архітектор виготовить і за 300 доларів. Індивідуальний коштуватиме до тисячі.
Коли шукаєте підрядника, краще зателефонувати хоча б до десятка фірм. Вимагайте, щоби вам показали свої попередні будівлі, говоріть з власниками, запитуйте про ціни. Підрядник обов’язково повинен мати ліцензію і укласти з клієнтом договір. У ньому вказується зокрема гарантійний термін завершення будівництва (зазвичай 1-2 роки).
Під час прокладання мереж найважливіше, щоби була можливість підвести газ. Каналізація робиться елементарно – на городі копають вигрібну яму, і раз на півроку за 150 гривень спеціальна машина її чистить.
Найпопулярніше опалення – газовий конвектор чи підлога з підігрівом.


Мовою цифр
Індивідуальних будинків на Буковині більше зводиться у сільській місцевості – 223 новобудови з’явилися за перше півріччя цього року (201 – за відповідний період минулого року). Натомість у місті нових особняків будують дедалі менше – 203 будівлі здали за перше півріччя цього року (291 – минулого). Вартість будівництва відчутно зростає з кожним роком. Якщо в першому півріччі нинішнього року індивідуальні забудовники області витратили 68 мільйонів гривень, то за такий самий період минулого року – 40,4 мільйона. Про це повідомила Марина КУЧЕРІВСЬКА, заступник начальника Головного управління статистики у Чернівецькій області.


Зведено житла індивідуальними забудовниками області
(тисяч квадратних метрів загальної площі)
2003 рік – 114
2004 рік – 190,9
2005 рік – 182,5


Кошторис
Приблизна вартість зведення півтораповерхового індивідуального будинку 10 на 11 метрів (включаючи вартість роботи, але без ціни землі)
- Проект – 300-1000 доларів.
- Фундамент – 1500 доларів.
- Цегла – 80 кубічних метрів по 70 доларів – 5600 доларів.
- Дах – металочерепиця – 3-3,5 тис. доларів.
- Утеплення зовнішніх стін – 3 тисячі доларів.
- Вікна – 10 металопластикових вікон по 150-170 доларів.
- Штукатурка – приблизно 400-500 кв. метрів робіт коштує 2 тис. доларів.
- Електрика – 700 доларів.
- Каналізація – до 5 тис. доларів.
- Газ – до 3 тис. доларів.
- Опалення, вентиляція – 3-5 тисяч доларів.
- Сантехніка – 600 доларів.
- Технагляд – по 300-400 доларів за 7 місяців – до 2800 доларів.
- Усього 28600 – 35400 доларів.
(За даними компанії "Будмайстер")

Редактор: admin
19-10-2006, 17:08
Коментарів 0 Переглядів 11 302

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.