Однак у чернівецьких магазинах посуд із силікону знайти складно – наразі ані продавці, ані покупці мало знають про його переваги над металевим, пластмасовим чи навіть тефлоновим.
Кольорові формочки для випікання різноманітних форм – продовгуваті, для кексів, округлі, у вигляді серця – продаються лише у кількох магазинах побутової техніки та на ринках, де торгують товарами для кухні.
Пані Лілія, продавець товарів для кухні, каже, що про кухонні вироби із силікону продавці і покупці не знають:
– Я багато років торгую посудом та товарами для кухні, а силіконові форми для випікання з’явилися порівняно нещодавно – півтора-два роки тому. Зараз несприятливий час для продажу силіконового посуду. А ось перед великими святами, коли люди готують багато їжі та випічки, поряд із іншим посудом запитують і про форми для випічки із силікону. Ті, хто користувався таким посудом, не скаржаться, навіть задоволені. Кажуть, що змащувати чи пересипати форму не потрібно. Але ж незмащений кекс чи сухий солодкий хлібець не такі смачні.
Коштує силіконова форма для випікання фірм "Bergner",
"Feel X", "Tefal" дорого:
- невеликих розмірів (10х20 см) – 43 гривні;
- середніх розмірів (наприклад, для кексу) – 55 гривень;
- велика форма із шістьма формочками для випікання маленьких кексів – 73 гривні.
У пічці – не плавляться, у морозилці – не примерзають
Виробники силіконового посуду запевняють, що форми, виготовлені зі спеціального силіконового матеріалу, мають чимало унікальних властивостей:
- витримують коливання температур від –40°C до +230°C;
- придатні для газових, електричних, гарячоповітряних, мікрохвильових печей і морозильних камер;
- використовуються для випікання і приготування усіх стандартних страв у духовці;
- випічка не пригорає, не пристає і легко виймається з форми (форма надзвичайно гнучка – її треба лише вивернути або відхилити край, щоби викласти випічку цілою, не перевертаючи);
- при звичайному використанні форму важко пошкодити;
- силікон не вбирає запахи, легко миється і безпечний для здоров’я;
- бездоганно служить щонайменше п’ять років.
До переваг виробники та прихильники силіконового посуду зараховують простоту використання та догляду. Мити його можна звичайними засобами для посуду, не докладаючи зусиль, чи у посудомийній машині. Посуд із силіконового матеріалу можна зберігати у морозилці, а також у згорнутому вигляді. Він екологічно безпечний. Виробники виготовляють силіконові тарілки та ложки навіть для немовлят.
Силікон і для піци, і для супу
Якщо у Чернівцях продають із силікону лише форми для випікання, то у світі господині вже давно користуються й іншим кухонним начинням – формами для піци, тацями,
сушками, лопатками, формами для льоду чи заморожування фруктів, фігурками для виготовлення мусу, желе і навіть черпаками для супу.
Зокрема лопатки із силікону різних форм призначені для посуду з антипригарним покриттям. Із появою силікону на кухні стало можливим випікати та заморожувати десерти різноманітних форм. Однак тортом у вигляді ведмедика вже нікого не здивуєш, тому в асортименті є більш екзотичні форми. Наприклад, пудинг, морозиво чи мус у вигляді китайських нецке чи будди для багатьох будуть доволі несподіваними.
Ще одна новинка – силіконові столові прибори. У Європі вони впевнено витісняють звичні металеві ложки та черпаки.
Крім того, на європейських
ринках продають чимало форм для льоду, підставок для посуду різних розмірів: від малих (для одієї склянки) до великих (для гарячої каструлі чи дека).