Професійні кухарі знають, що смак страви значною мірою залежить від посуду, в якому її готують. Тому, якщо ви хочете куховарити як профі, замало мати на кухні один набір каструль на всі випадки життя.
Модне – не значить найкраще
Сьогодні вибір посуду на ринках і в крамницях визначається здебільшого модою, але відомо, що модне – не завжди найкраще. Наприклад, ефектні каструлі з нержавійки нерівномірно пропускають тепло, і їжа в них часто підгорає, якщо ви не просто варите щось у воді, а, наприклад, тушкуєте. Щоправда, це не стосується каструль із важким дном або покритих ізсередини міддю. Коштують такі чимало, але позбавлені недоліків звичайного сталевого посуду.
Інша модна річ – антипригарне покриття – також має свої недоліки. Воно дуже делікатне і легко пошкоджується. При цьому мікрочасточки покриття потрапляють у їжу. До речі, якщо про посуд сказано, що у ньому можна готувати без жиру, це не означає, що в ньому не можна готувати з жиром. Тобто, не треба щоразу експлуатувати цю особливість каструлі чи сковорідки – так вона швидше вийде з ладу.
Скло і кераміка не люблять контрастів
Посуд із термостійкого скла виглядає дуже сучасно, але й готувати в ньому варто на дуже сучасних плитках. Наприклад, зі склокерамічною поверхнею. Яким би міцним не було скло, відкритий вогонь газової плити йому не дуже подобається. Загалом те ж саме стосується також керамічного посуду. Тому його краще використовувати для приготування страв у духовці. Утім, і в скляній, і в керамічній каструлі можна готувати на вогні, якщо не піддавати посуд надто різкому
контрасту: починати з маленького вогню і поступово його збільшувати.
Глина – забута класика
Сучасні українські господині несправедливо забули посуд, в якому готували найкращі страви наші бабусі й прабабусі – глиняний. Суп, соус, рагу, приготовані в глиняному посуді, мають особливо начисений смак. Цей матеріал не назвеш довговічним, але зате він дешевий.
8-06-2006, 13:30
0
4 176