RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Навчання у школах області розпочнеться вже за кілька тижнів. Чи готові міські і сільські школи до нового навчального року, ми дізнавалися в управліннях освіти.


У місті
Більшість ремонтів здійснювали батьківські комітети
– Міські школи вже майже відремонтовано, класні кімнати готові приймати школярів, – запевнила начальник управління освіти міської ради Василина Малишевська.
Більшість ремонтів зроблено за рахунок батьківських комітетів. Хоча нинішнього року на великі ремонтні роботи, зокрема дахи, фасади, спортзали, міська рада виділила 11 мільйонів гривень. Найбільше грошей – майже 4 мільйони гривень – виділили школі-інтернату №2, де повністю реконструювали спальний корпус, переобладнали котельню.
Годуватимуть
поки що лише пільговиків
У міському управлінні освіти розповіли, що планують збільшити вартість харчування для дітей пільгових категорій з 4 до 6 гривень і харчування учнів початкових класів з 1,2 гривні до 2 гривень. Кошти на харчування дітей-пільговиків будуть обов’язково, а ось чи виділять гроші на сніданки для учнів початкових класів – поки що невідомо.
З’явиться більше комп’ютерів
– Триватиме процес комп’ютеризації міських шкіл, – розповідає Василина Семенівна. – Ми вже придбали нинішнього року шість комп’ютерних класів. Планується виділення коштів – 200 тисяч гривень – на придбання ще п’яти комп’ютерних класів.
– Нові комп’ютерні класи з’являться у школах №№2, 5, 11, 18, 28, 40, медичному ліцеї №3, гімназії №4, ліцеї №2.
Школу об’єднали з ліцеєм
Загальноосвітня школа №32, що на вулиці Лук’яна Кобилиці, свою роботу розпочне як ліцей №2. Школа і філософсько-правничий ліцей об’єдналися у Чернівецький ліцей №2. Тепер це ліцей із загальноосвітніми класами. Там навчання здійснюватиметься за кількома профілями: філософсько-правовим, технічним, з комп’ютерним ухилом, і навіть управління персоналом.


В області
Нові школи з 1 вересня не з’являться
– Серед 452 шкіл, які є у Чернівецькій області, за літній період капітально відремонтувати 388, поточний ремонт відбувся в усіх школах, – розповів начальник управління освіти ОДА Валерій Крамар.
Нових шкіл в області поки що не відкриють. Наразі так і залишаються недобудованими загальноосвітні школи у селах Миговому Вижницького району (будівництво триває 14 років), Мамаївцях Кіцманського району (будівництво триває 9 років). Вже 14 років добудовують частину школи у селі Білоусівці Сокирянського району. За словами Валерія Максимовича, їх планують добудувати наступного року. Держава виділила 14 мільйонів гривень на добудову закладів, які вже готові на 70%.
Гаряче харчування отримають і учні початкових класів
Безоплатні обіди будуть для дітей пільгових категорій. Так само харчуватимуться і школярі початкових класів. В області навчається 42 600 учнів 1-4 класів, з них харчується майже 98%. Середня вартість обіду, передбачена місцевими та районними бюджетами, у межах 2,4 гривні.
У сільську місцевість – 80 комп’ютерних класів
Для сільських шкіл, за словами начальника управління освіти ОДА, до кінця року буде закуплено понад 80 навчально-комп’ютерних комплектів. А поки що нинішнього року їх отримали лише чотири навчальні заклади у Путильському та Глибоцькому районах.


Статистика
- На Буковині – понад 127 тисяч дітей шкільного віку.
- У школах навчаються 115 тисяч учнів, з них 70 тисяч – у сільській місцевості.
- До першого класу нинішнього року в області піде майже 10 тисяч учнів.
- У 45 школах міста буде 2 200 першокласників (стільки ж було й 2005 року).
- У сільській місцевості до шкіл зараховано понад 6 тисяч дітей.
- 66 учнів у школах взагалі не навчається. Переважно це діти з неблагополучних сімей. Найбільше дітей, неохоплених навчанням, у Новоселицькому, Сторожинецькому районах і у Чернівцях. Фахівці стверджують, що кількість таких дітей зменшується, адже ще 2000 року в області не навчалося понад 700 учнів.
- В області налічується 180 тисяч дітей дошкільного і шкільного віку. З них 29 тисяч дітей мають певні психічні і фізичні відхилення.
- У чотирьох спеціальних та чотирьох допоміжних школах-інтернатах області перебувають 1420 таких дітей.
- Найчастіше у дітей спостерігається порушення мовлення (381 дитина), розумова відсталість (348 дітей), розлади психічного розвитку (274 дитини).
- Зростає відсоток дітей із неврологічними захворюваннями. Якщо у 2002-2003 навчальному році таких дітей було 32, то у 2005-2006 навчальному році – вже 104.
- Через відсутність в області спецшколи-інтернату для дітей з порушенням опорно-рухового апарату виникла необхідність відкрити спецклас для дітей цієї категорії при одному із загальноосвітніх закладів Чернівців.
- В області є 50 дітей-інвалідів, які не можуть засвоїти навчальну програму в межах Держстандарту освіти. Вивчається питання про створення навчально-реабілітаційного центру для дітей-інвалідів на базі Хотинської спеціальної школи-інтернату №1.

Редактор: admin
17-08-2006, 20:01
Коментарів 0 Переглядів 2 414

Теги -

Неповнолітній отримав численні тілесні ушкодження. Лікарі госпіталізували потерпілого до медичної установи
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Чому я сортую сміття і чому це не вигідно. Блог Людмили Осадчук
Почали з того, що окремо збирали органічне сміття і все інше.
План перемоги є, а де «золота» рибка? Блог Ярослава Волощука
Сталося щось неймовірне, українському народу та парламенту був представлений план перемоги
ВІДЕО Переглянути все відео

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".


Запросіть друга підключитись до Intelekt та отримуйте вдвох по 500 гривень на рахунок! Чим більше товаришів приведете — тим більше коштів накопичите. Цікаво? Гортайте нижче!

Завітайте до нас та отримайте сервіс, який заслуговує на довіру!