RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

До редакції часто звертаються батьки із запитаннями щодо роботи дитячих садочків у Чернівцях. Коли будуть групи продовженого дня? Чому у деякі садочки дітей не приймають, а влітку "просять" їх до садочка не ходити, бо вони вже першокласники?
За роз’ясненнями ми звернулися до Ніни ВІТКОВСЬКОЇ, заступника начальника міського управління освіти.
Групи продовженого дня працюють до 20.00
– У яких садочках діють групи продовженого дня?
– Сьогодні у трьох дошкільних установах – №№30, 33 та 44 працюють групи з продовженим робочим днем. Режим роботи таких груп – 12,5 години. До якої години працюватиме мобільна група, залежить від початку робочого у певному садочку. Наприклад, у деяких садочках він розпочинається о 7.30, в інших – о 8.00. Від цієї години відраховуємо 12,5 години. Протягом дня діти перебувають у своїх вікових групах, а після закінчення робочого дня дітей, батьки яких не можуть забрати їх до 18.00 чи 18.30, формують у групи продовженого дня.
Нині вивчаємо питання про відкриття з 1 вересня 2006 року таких груп ще у шести дитячих садочках. У цих закладах здійснено анкетування, і батьки виявили бажання, щоби відкрили групи з продовженим робочим днем ясельного та старшого дошкільного віку. Таке рішення ще повинен затвердити міськвиконком, і години роботи цих груп буде диференційовано для кожного садочка окремо. Ми обирали садочки таким чином, щоби в кожному районі діяли групи з продовженим робочим днем.
– Що потрібно, щоби записати дитину до групи продовженого дня?
– Якщо батьки хочуть записати дитину до мобільної групи, а такої немає у садочку, куди ходить дитина, потрібно її перевести до садочка, де така група функціонує. Батьки також повинні подати керівнику садочка заяву про необхідність перебування дитини у садочку протягом 12 годин. Ці заяви розглядаємо в управлінні освіти, зважуємо можливість утворення групи з продовженим робочим днем, зокрема і фінансову.
З 1 вересня буде відкрито ще й цілодобову групу на базі дошкільного закладу №27, що на вулиці Гайдара, 1В. Досі діяли цілодобові групи у дитячих установах для дітей з особливими потребами, а нині почастішали звернення батьків, щоби утворити таку групу у звичайному садку. Батьки можуть звертатися до управління освіти, і за направленням можна зарахувати дитину до цілодобової групи.
Батьки платитимуть за перебування дитини у групі продовженого дня, залежно від харчування. Якщо з режимом роботи дошкільної установи десять з половиною годин діти харчуються три рази, то протягом дванадцяти годин ми повинні забезпечити дітей чотириразовим харчуванням. Так само й вираховуватиметься батьківська оплата – 50% від вартості харчових продуктів.
У садочки повинні приймати весь рік
– Часто батьки скаржаться, що дітей, які йдуть до першого класу, "просять" влітку не ходити у садочок. Чи правильно це?
– Літній оздоровчий період починається з 1 червня і триває до 31 серпня. Діти, зокрема й майбутні першокласники, мають право відвідувати садочок протягом усього літа. Якщо цих дітей "просять" не ходити у садочок – це незаконно. Припускаю, що такі незручності виникають через те, що у дитячий садок саме у цей період набирають дітей ясельного віку, які потребують певного періоду адаптації. Але якщо у батьків так складаються обставини і їм необхідно водити дитину до садка до 31 серпня, керівники дитячої установи не мають права їм відмовити.
– Чому у багатьох садочках дітей не приймають?
– Нині майже всі дошкільні заклади Чернівців переповнені. Саме нинішнього року кількість дітей суттєво збільшилася. За останні три місяці до садочків прийшло на 500 дітей більше, ніж минулого року. Тому у багатьох садочках не можуть прийняти усіх дітей. Але є ще понад десяток дитячих установ, куди батьки можуть приводити своїх діток.
– Чи є обмеження у термінах прийому дітей?
– У дошкільних дитячих установах не існує визначеного терміну прийому дітей. Тому до садочка зобов’язані прийняти дитину будь-якого дня протягом календарного року за наявності місця. Для цього неообхідне направлення з управління освіти. Його видають на підставі свідоцтва про народження дитини та паспорта одного з батьків. Таке направлення можна отримати щосереди в міському управлінні освіти за адресою: вул. Червоноармійська, 176, кабінет №98, з 14.00 до 18.00.


Садочки, у яких діють групи продовженого дня:
№30, бульвар героїв Сталінграда, 7;
№33, "Оселя талановитих",
вулиця Комарова, 28В;
№44, вулиця Руська, 257.


Садочки, в яких відкриють групи продовженого дня
з 1 вересня:
№4, вулиця Руська, 15;
№5, вулиця Щепкіна, 9;
№10, бульвар героїв Сталінграда, 4В;
№25, вулиця Стасюка, 10В;
№26, вулиця Надрічна, 17;
№46, вулиця Сосюри, 12.


Садочки, де є вільні місця:
№8, вул. Стеф’юка, 6;
№9, проспект Незалежності, 88;
№14, вул. Кузнєцова, 25;
№18, вул. Сторожинецька, 33А;
№22, вул. Салтикова-Щедріна, 29;
№27, вул. Гайдара, 1А;
№34, вул. Південно-Кільцева, 9А;
№35, вул. Комарова, 25Б;
№43, вул. Стасюка, 10Б;
№45, вул. Червоноармійська, 85А;
№46, вул. Сосюри, 12;
№47, вул. Вінницька, 1;
№52, вул. Полєтаєва, 3.


З вадами здоров’я – до санаторної групи
Не всі батьки знають, що у Чернівцях діють санаторні групи у деяких дошкільних установах для дітей з особливими потребами. За словами Ніни Вітковської, на базі дитячої установи №34 діє санаторна група для дітей з порушенням постави, хворих на сколіоз. На базі дитячого садочка № 27 – група для дітей зі збільшеною реакцією Манту, а на базі садочка №45 – санаторна група для дітей із захворюваннями серця. Працюють і спеціальні дошкільні установи. Зокрема, для дітей із проблемами зору, із захворюванням органів дихання, порушенням роботи нервової системи, з генетичними відхиленнями тощо. Тут є необхідна лікувальна, матеріальна база, діти отримують фахову допомогу психологів, вузьких спеціалістів, логопедів, педагогів. Щоби оформити дитину до санаторної групи чи садка, треба мати направлення лікаря.
Спеціальні дошкільні установи:
- №17, вул. Коперника, 1А – для дітей з проблемами зору;
- №31, вул. Руданського, 10 – для дітей з проблемами нервової системи, затримкою розумового розвитку;
- №34, вул. Південно-Кільцева, 9А – для дітей із захворюванням органів дихання;
- №36, вул. Гулака Артемовського, 2 – для дітей, хворих на дитячий церебральний параліч;
- №15, вул. Ольги Гузар, 12 – для дітей зі збільшеною реакцією Манту.


Санаторні групи на базі дитячих установ:
- №27, вул. Гайдара, 1В – для дітей зі збільшеною реакцією Манту;
- №34, вул. Південно-Кільцева, 9А – для дітей, які мають проблеми з поставою;
- №45, вул. Червоноармійська, 85А – для дітей із захворюваннями серця.

Редактор: admin
15-06-2006, 15:58
Коментарів 0 Переглядів 5 139

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.