Кизил (дерен) – справді надзвичайно корисна ягода, і перелік хвороб, за яких корисні його ягоди, досить великий. Плоди кизилу вживають як свіжими, так і засушеними при малокрів’ї, запальних процесах шлунково-кишкового тракту, дефіциті вітамінів, корі, скарлатині, рахіті, проносах. Кизил як тонізуючий і апетитний засіб їдять при туберкульозі, болях у попереку. Він навіть допомагає проти шуму у вухах.
Плоди покращують обмінні процеси в організмі, тому їх радять вживати при захворюваннях суглобів, шкірних захворюваннях, подагрі, як сечогінний і протизапальний засіб при гострому запаленні сечового міхура, частому сечовипусканні, циститі. Кизил, розтертий з медом і жовтком, дуже ефективний при шлунково-кишкових захворюваннях і розладах.
Біологічно активні речовини, які входять до складу ягід, нормалізують артеріальний тиск, запобігають склерозові. Кизил містить багато вітаміну С, а варення з нього є високовітамінним продуктом і радять його як загальнозміцнювальний засіб при ангіні, застуді, грипові, ГРЗ.