Свіжий сік калини полегшує раптовий головний біль

---
10 402
0
Осінні ягоди надзвичайно корисні для нашого організму. Їхні цілющі властивості допоможуть при багатьох хворобах.
Калина за складом вітамінів вважається унікальною ягодою. В її плодах містяться вітамін С, пектини, органічні кислоти, які діють як заспокійливе на центральну нервову систему. Плоди калини використовуються як жарознижувальний та загальнозміцнювальний засіб, при набряках серцевого і ниркового походження. Корисна калина при гастритах зі зниженою кислотністю, захворюваннях печінки, колітах, а також для попередження і лікування виразки шлунка.
Потребують калини люди, схильні до гіпертонії, адже вона знижує кров’яний тиск. А тим, у кого тиск низький, калину потрібно вживати обережно – більше ложки їсти не варто.
Настій квітів калини рекомендують застосовувати зовнішньо при шкірних висипах, а сік у вигляді примочок при лишаях та ластовинні.
У народній медицині здавна ягоди їли як проносний і потогінний засіб. Відвар квітів калини має ефективну дію при болях і спазмах у кишківнику, у внутрішніх статевих органах жінки.
Препарати з калини майже не мають побічних ефектів і малотоксичні. Але калина протипоказана людям, схильним до тромбоутворення, з підвищеним згортанням крові, а також вагітним жінкам.


Рецепти для здоров’я
- Дуже корисний напій – калина з медом. Ягоди облити окропом, потім протерти через сито. Отриману масу змішати з медом у пропорції один літр маси на один літр меду. Через тиждень смачні ліки готові. Одна столова ложка такої суміші натщесерце – і вітамінний запас на день забезпечено.
- І дітям, і дорослим корисно регулярно пити відвар ягід калини: розтирають 4 столові ложки ягід в емальованому чи скляному посуді, заливають 500 мл теплої кип’яченої води, нагрівають 15-20 хвилин на водяній бані (можна просто настояти у теплому місці протягом 4 годин), охолоджують за кімнатної температури приблизно годину і проціджують. Можна долити до об’єму 400 мл води і додати за смаком цукор, але краще мед. Такий настій потрібно пити щоденно по третині склянки 4-5 разів на день. Готовий відвар зберігають у холодильнику не більше 2-3 діб.
- Перетерта з цукром калина, розчинена у воді, – вітамінізований напій, який прекрасно замінює каву. Такий напій зі своїм смаковим букетом, з багатим хімічним складом добре очищує кров. Для смаку до напою можна додавати лимон і корицю.
- Вживайте калину при хворобах горла і хрипінні: столову ложку калини (попередньо розім’явши) залити склянкою окропу, настоювати, закутавши, дві години. Полоскати горло при ангіні і вживати по столовій ложці тричі на день при осиплості голосу.
- При бронхітах змішати три столові ложки ягід калини, три столові ложки меду і залити літром води. Кип’ятити 10 хвилин, потім процідити. Вживати по півсклянки у вигляді теплого чаю при хронічних бронхітах та запаленні легень.
- При захворюванні нервової системи 25 грамів ягід розтерти, залити трьома склянками окропу, поступово помішуючи. Настоювати протягом трьох годин, процідити і вживати по півсклянки 4 рази на день перед їжею при захворюваннях неврологічного характеру і схильності до депресій. Добре допомагає при сильних менструальних кровотечах.
- Свіжий сік калини потрібно випити при появі раптового головного болю – допомагає не гірше за медикаментозні засоби.
- Хронічний фурункульоз зникає при вживанні калинового соку.
- Для відвару з калинової кори потрібно залити 10 г кори 300 мл окропу, варити впродовж 15-20 хвилин. Потім настояти 2 години, процідити і вживати по столовій ложці чотири рази на день. Цей відвар має ще й протиалергійну дію, а також добре допомагає при кашлі і застуді.
- Настої з плодів і квітів калини здатні покращити стан при застуді: взяти по 2 столові ложки ягід і меду, змішати, залити 2 склянками окропу, настояти протягом години і вживати по 0,5 склянки п’ять разів на день. Настій із квітів – 2 столові ложки калинових квітів залити склянкою окропу, настоювати 1,5-2 години – вживати по 100 мл тричі на день. Ці настої рекомендується не лише пити, а й використовувати зовнішньо – для полоскання ротової порожнини і носоглотки.


До теми
Плоди калини мають гіркуватий смак, тому їх потрібно зривати після перших заморозків, коли гіркота щезає і ягоди стають солодшими.
Калину можна зберігати у морозильній камері, розклавши у целофанові пакети, можна перетерти з цукром у різних вагових пропорціях. Також заготовляють калину в сушеному вигляді, використовуючи ягоди як заварку для вітамінного чаю.
Зі свіжих ягід калини витискають сік, консервують його з медом і зберігають у холодильнику.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують