DataLife Engine > --- > Свіжий сік калини полегшує раптовий головний біль

Свіжий сік калини полегшує раптовий головний біль

Осінні ягоди надзвичайно корисні для нашого організму. Їхні цілющі властивості допоможуть при багатьох хворобах.
Калина за складом вітамінів вважається унікальною ягодою. В її плодах містяться вітамін С, пектини, органічні кислоти, які діють як заспокійливе на центральну нервову систему. Плоди калини використовуються як жарознижувальний та загальнозміцнювальний засіб, при набряках серцевого і ниркового походження. Корисна калина при гастритах зі зниженою кислотністю, захворюваннях печінки, колітах, а також для попередження і лікування виразки шлунка.
Потребують калини люди, схильні до гіпертонії, адже вона знижує кров’яний тиск. А тим, у кого тиск низький, калину потрібно вживати обережно – більше ложки їсти не варто.
Настій квітів калини рекомендують застосовувати зовнішньо при шкірних висипах, а сік у вигляді примочок при лишаях та ластовинні.
У народній медицині здавна ягоди їли як проносний і потогінний засіб. Відвар квітів калини має ефективну дію при болях і спазмах у кишківнику, у внутрішніх статевих органах жінки.
Препарати з калини майже не мають побічних ефектів і малотоксичні. Але калина протипоказана людям, схильним до тромбоутворення, з підвищеним згортанням крові, а також вагітним жінкам.


Рецепти для здоров’я
- Дуже корисний напій – калина з медом. Ягоди облити окропом, потім протерти через сито. Отриману масу змішати з медом у пропорції один літр маси на один літр меду. Через тиждень смачні ліки готові. Одна столова ложка такої суміші натщесерце – і вітамінний запас на день забезпечено.
- І дітям, і дорослим корисно регулярно пити відвар ягід калини: розтирають 4 столові ложки ягід в емальованому чи скляному посуді, заливають 500 мл теплої кип’яченої води, нагрівають 15-20 хвилин на водяній бані (можна просто настояти у теплому місці протягом 4 годин), охолоджують за кімнатної температури приблизно годину і проціджують. Можна долити до об’єму 400 мл води і додати за смаком цукор, але краще мед. Такий настій потрібно пити щоденно по третині склянки 4-5 разів на день. Готовий відвар зберігають у холодильнику не більше 2-3 діб.
- Перетерта з цукром калина, розчинена у воді, – вітамінізований напій, який прекрасно замінює каву. Такий напій зі своїм смаковим букетом, з багатим хімічним складом добре очищує кров. Для смаку до напою можна додавати лимон і корицю.
- Вживайте калину при хворобах горла і хрипінні: столову ложку калини (попередньо розім’явши) залити склянкою окропу, настоювати, закутавши, дві години. Полоскати горло при ангіні і вживати по столовій ложці тричі на день при осиплості голосу.
- При бронхітах змішати три столові ложки ягід калини, три столові ложки меду і залити літром води. Кип’ятити 10 хвилин, потім процідити. Вживати по півсклянки у вигляді теплого чаю при хронічних бронхітах та запаленні легень.
- При захворюванні нервової системи 25 грамів ягід розтерти, залити трьома склянками окропу, поступово помішуючи. Настоювати протягом трьох годин, процідити і вживати по півсклянки 4 рази на день перед їжею при захворюваннях неврологічного характеру і схильності до депресій. Добре допомагає при сильних менструальних кровотечах.
- Свіжий сік калини потрібно випити при появі раптового головного болю – допомагає не гірше за медикаментозні засоби.
- Хронічний фурункульоз зникає при вживанні калинового соку.
- Для відвару з калинової кори потрібно залити 10 г кори 300 мл окропу, варити впродовж 15-20 хвилин. Потім настояти 2 години, процідити і вживати по столовій ложці чотири рази на день. Цей відвар має ще й протиалергійну дію, а також добре допомагає при кашлі і застуді.
- Настої з плодів і квітів калини здатні покращити стан при застуді: взяти по 2 столові ложки ягід і меду, змішати, залити 2 склянками окропу, настояти протягом години і вживати по 0,5 склянки п’ять разів на день. Настій із квітів – 2 столові ложки калинових квітів залити склянкою окропу, настоювати 1,5-2 години – вживати по 100 мл тричі на день. Ці настої рекомендується не лише пити, а й використовувати зовнішньо – для полоскання ротової порожнини і носоглотки.


До теми
Плоди калини мають гіркуватий смак, тому їх потрібно зривати після перших заморозків, коли гіркота щезає і ягоди стають солодшими.
Калину можна зберігати у морозильній камері, розклавши у целофанові пакети, можна перетерти з цукром у різних вагових пропорціях. Також заготовляють калину в сушеному вигляді, використовуючи ягоди як заварку для вітамінного чаю.
Зі свіжих ягід калини витискають сік, консервують його з медом і зберігають у холодильнику.




Повернутися назад